Vali Mahmut Çuhadar, yaptığı açıklamada, 9 aydır Adıyaman Valisi olarak görev yaptığını anımsattı.

Açıklamasında, gençlere bazı tavsiyelerde bulunan Vali Çuhadar, öte yandan kente dair yönelik turizm, spor, ulaşım ve yatırımlara yönelik bilgiler verdi.

"Gençlerimize tavsiyem, okumaktan vazgeçmesinler"

Kitap okumanın önemine dikkat çeken Vali Çuhadar,  şunları ifade etti:

"Bugün tam 9 aydır valiyim çok vakit bulamıyorum ama buldukça okuyorum.  Haftada bir iki kitap bitiren birisiydim ama son 9 aydır yavaşladı. Yoğun tempoyla yine okuyorum zor bir alışkanlıktır hafta da bir iki kitap bitiremiyorum şuan da. Gençlerimize her alanda Rus edebiyatından Fransız edebiyatına Amerika edebiyatından Türk edebiyatına Fars edebiyatından Arap edebiyatına hepsini okusunlar.

İbn-i Haldun’u da öğrensinler, bizim değerlerimizi öğrensinler batıyı da öğrensinler Rus edebiyatı bir deryadır, öğrensinler. Yani bulabildikleri kitapları uzman, öğretmen eşliğinde gençlerimize tavsiyemdir okumaktan vazgeçmesinler."

"Nemrut Dağı'nın şuan da hakettiği turist sayısının çok çok altında"

Kahta ilçesinde bulunan Dünya'nın 8. Harikası Nemrut Dağı'nın şuan da hakkettiği turist sayısının çok çok altında olduğunun altını çizen Vali Çuhadar, şöyle devam etti:

"İstatistikleri inceledim 2010-2014 yılında ortalama 200 bin çekmiş Adıyaman. 2014 yılından sonra yavaş yavaş 100 binlerin altına düşmüş, 2018 de tekrar inme yakalamış 132 bin, 2019 ise 176 bin olmuş maalesef 2020 de pandemi nedeniyle çok düşük sayılar yüzde 10'nu kadar açılamadı.

Bizim içinde 200 binler de yeterli değil. Adıyaman için de en az 2 milyon turistlerden bahsetmeliyiz. Tabi bunun içinde konaklamaya ağırlık vermeliyiz. 27 konaklara tesisimiz var 2 bin 460 kapasitemiz var, 14 yıldızlı otelimiz, bin 607 yatak sayımız var, yeterli değil.

Yeni tesislerin yapılması yönünde bizi umutlandıran gelişmeler var. Onlarında hizmete geçmesiyle birlikte Adıyaman turizminin belirli bir yere varacağını düşünüyorum ama sadece yatak kapasitemizi arttırmayla alakalı değil, topyekûn hareket tarzı benimsemek gerekiyor. Turizm de tur operatörlerimizden işletme sahiplerine kadar oradaki hizmet veren memurlardan koruma görevlilerinden varisine kadar herkesi ilgilendiren bir konu."

"1 milyon 400 bin euroluk proje uygulama aşamasına geçti"

2009 yılında başlayan İPA Projesinin geçen yıl ihale edildiğini aktaran Vali Çuhadar, "Bu yıl ve geçen yıl Adıyaman için 10 bin euroluk  bir proje 9 aylık bir ören yerinde şuan da imalatlar devam ediyor. Turist karşılama merkezleri ve çevre düzenlemesi yapılıyor. Turizme ciddi katkılar sağlayacak, Adıyaman’ın turistik tanıtımına ciddi katkıları olacak 1 milyon 400 bin euroluk projede uygulama aşamasına geçmiş bulunuyor. "dedi.

"Bu yıl ve gelecek yıl Adıyaman turizmde önemli bir mesafe alacağımızı düşünüyorum" diyen Vali Çuhadar, "İlgili firmalar ciddi çalışmalarda bulunuyorlar. Adıyaman tanıtım konusunda biraz geride kaldık onu da aşacağız. Biz turizm deyince sadece turizm bakanlığından gelen kaynaklarla veya projelerle değil de özel idarenin veya belediyenin yerel kaynaklarını kullanmak suretiyle çok büyük bir çalışma başlatmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Gerek belediye başkanımız gerek milletvekillerimiz gerek diğer daire amirlerimiz bu konuda hem fikiriz. Zaten Adıyaman halkının da yıllardır böyle beklentisi var, ben bu yıl ve gelecek yıl turizm için tanıtım seferlik yapılacağını düşünüyorum. Geçen sayın bakanımızı ziyaret ettiğimizde bu yıl Adıyaman’ı Nemrut Yılı yapalım dedik oda büyük bir destek sağlayacak bakanımızın da Adıyaman’a turizme bakışı çok farklı çünkü elimizde çok değerli Nemrut hazinemiz var. Dini turizmimiz çalışmalarımızda hızlı bir şekilde sürüyor. Bitmek üzere türbelerimiz safhan bin muattal gibi camilerimiz eylül ekim gibi açılacaktır inşallah."

" Kent merkezine turisti getirmemiz lazım"

Belediyenin çalışmalarına değinen Vali Çuhadar, çarşıda Oturakçı Pazarı'nın yapımının devam ettiğini, Tuzhanı Oteli'nin ise bitmek üzere olduğunu söyledi.

Kent merkezine turist getirmek gerektiğine işaret eden Vali Çuhadar, şu ifadelere yer verdi:

"Tarihi otelde konaklayacaklardır, turizmde farklı bir otantik mekan olacaktır. Yine o çevrede tarihi camilerin restorasyonu devam ediyor.

Belediye başkanımızın özgürlük çalışmalarıyla kale içindeki düzenlemeler devam ediyor. Onlar bittiğinde Adıyaman Merkez’inde de turistin belki gezdirecek belki alışveriş yaptırabilecek bir alan oluşturursak, gecede konaklayan turistte eğlendirmek gerektirecek. Harf hane geceleri gündeme gelecek. Hem Adıyaman’ın müziğini aktaracağız, hem de geceleme sayısını arttıracağız. Ne kadar turist Adıyaman da kalırsa Adıyaman’ın ekonomisi için iyi."

"Gün yüzüne çıkmayı bekleyen yüzlerce binlerce tarihi eser var"

Vali Çuhadar, Perre'de çalışmaların kaldığı yerden devam ettiğini ve daha aktif olacağını belirterek, "Sayın bakanımıza Perre’nin bizim için önemli olduğunu söyledik. Kamulaşmaya ağırlık vermesi gerektiğini söyledik. Orada bir mahallemiz var onun acilen kaldırılıp bir an önce kültür varlığı olarak açığa çıkartmamız lazım.Turizm Bakanlığına gerekli yazışmaları yaptık. Oradan gelecek ödenekler doğrultusunda vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde çözüm üzerinde çalışıyoruz. O konuda da başarılı oluruz. Çünkü Perre Mezar alanı kadar öbür taraftaki yaşam alanı da gün yüzüne çıkmayı bekleyen yüzlerce binlerce tarihi eser var."şeklinde konuştu.

"10 tane taş ev bitireceğiz inşallah"

İlçelerde turizme kazandırmayı amaçladıkları projeler içinde adım attıklarını aktaran Vali Çuhadar, "İlk geldiğim günlerden ilk Adıyaman Tut’ u gezmiştim. O paraşüt yapılan yerin alt bölgesinde çok saygı değer meslektaşım Mahmut Demirtaş zamanında başlayan taş evler yapımının devam etmediğini akamete uğradığını duydum ve üzüldüm şu an da onları çalışıyoruz. GAP Bölge başkanlığıyla temasa geçtik, bitirilmesini ve turizme kazandırılmasını amaçlıyoruz. Kaymakamlığımız böyle bir proje yaptı. Her gün sporcuların kullanacağı alanlar on tane taş ev bitireceğiz inşallah."


"Kızıl Kanyon'da iskele çalışması başlatacağız"

Besni ilçesinde bulunan Kızıl Kanyon'a dair yapılan çalışmaları aktaran Vali Çuhadar, "Besni'de çok güzel bir kızıl kanyonumuz var. Gerçekten görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. En kısa zamanla iskele çalışması başlatacağız. İki tane gezi teknesi tedarik edilecek, bir tanesi yeni yapılacak bir tanesi bu sezonda kızılın de turist gezdirileceğini söyleyebiliyoruz. İskeleden tarihi köprüye kadar olan alanı gezdirmek istiyoruz.

Halfeti de var aklımızda lakin o çok ilerleyen zamanlarda şu an da bizim Besni de Kısa bir güzergâhlarla başlanacak. Besni kaymakamı mastır çalışıyor güzel plan içerisinde, geçen bana da izlettiler gezinti noktalarını, Türkiye de sayıları azalan nesli tükenmekte olan sırtlanlar yaşıyormuş. Mesela mağaralar var. Doğal üretimlerle kullanılan malzemelerle boyandığı yapılıyor. Karayolları tarihi kızılın köprüsünü bitirdi. Düzenlemek için uğraşılıyor tabi mali ve ekonomik bu iş ama bir yerden başlamak lazım bu senede başlıyorum."ifadelerini kullandı.
 
"Adıyaman ekonomisine ciddi katkı sağlayacak bir yol""

Adıyaman’ı kuzeye bağlayacak yolu şuan da otobüslerin Gölbaşı üzerinden Malatya’ya ulaştıklarını ifade eden Vali Çuhadar, Adıyaman Malatya arasında 85 km indirecek çok önemli bir yol olduğunu vurguladı.

Ulaştırma Bakanı geldiğinde ilk taleplerden bir tanesi yol konusu olduğunu aktaran Vali Çuhadar, şu bilgileri verdi:

"Bakanımız da baktı inceledi tabi viyadüklerin ve tünellerin olduğu bir yol ciddi bir maliyeti var o yapılması gerekiyor. Kesinlikle yapılacaktır çünkü şuandaki mevcut yolu 100 km belki daha fazla yapılacak bir yoldur. Adıyaman ekonomisine ciddi katkı sağlayacak bir yoldur. Belediyenin başlattığı bir yol var Pirin'de. Çelikhan’dan sonra yol nispeten iyi durumda. Adıyaman Çelikhan arasını ihale edip bitirilebilirse dediğim gibi Adıyaman ekonomisi için önemli bir hizmet olacaktır. Bu konuda gerek sayın milletvekillerimiz gerek il başkanımız ben il valisi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Adıyaman Malatya yolunu platformda dillendirmeye devam edeceğiz.

Besni yoluna mezarlık engeli

Adıyaman Besni yolunda ise talihsiz bir olay yaşadık geçen hafta, maalesef orada tarihi bir mezarlıktan geçiyor, viyadük yapılacak alan o mezarların taşınması konusu var. Mezarların taşınması hususunda da  bazı aileler özellikle şehir dışında yaşayan aileler haklı olarak belki de ciddi direnç gösterdiler ve konuyu hukuki izlenimine taşıdılar birkaç dava açıldı yoksa şu anda parası olmadığı için durulmuş bir yol değildir. Hukuki yönden mezar sahipleri başvurduğu için yavaşlattığımız ve durmak zorunda kaldığımız bir yol lakin bir an önce yapılması ve bitmesi gerekiyor çünkü elbette biz mezarlarımıza saygılıyız mezarlıklar bizim kutsalımız ama biz o yolda kaybettiğimiz canlarda bir o kadar önemlidir kazaların yaşandığı bölgedir orası bir an önce hukuki sürecin bitmesini temenni ediyorum. Vatandaşlara da aracınızla duyarlı olmalarını rica ediyorum."

"Uçaklar haftanın 2 günü tam dolu gidip gelmiyor" 

Vali Çuhadar, uçak trafiğine dair "Uçak serbest ticareti ilgilendiren bir konudur. İstanbul’da bir sorun yol ama Ankara‘da ciddi sıkıntı var. Haftanın iki günü tam dolu gidip gelmiyor uçaklar. Bu konuyu da ilgili platformlarda gündeme getireceğiz. Yaz aylarının gelmesiyle ve pandeminin de hafiflemesiyle birlikte ben inanıyorum ki Ankara seferleri de normale dönecek, haftanın her günü yapılır hale gelecek inşallah. Ticari şartlar gereği kendiliğinden inecektir."dedi.

"İyi bir futbol izleyicisiyimdir severim"

Vali Mahmut Çuhadar, Adıyaman 1954 Spor'a yönelik ise şu değerlendirmede bulundu:

"Adıyaman’da iyi mücadele ediyorlar son birlik maç gerçekten göz doldurdu zevkle izledik. Adıyaman 1954 bu galibiyettik seriyi 7-8 e taşırsa zaten problem kalmayacak, inşallah şampiyon göreceğiz Adıyaman’ı, bu bütün hemşerilerimizle birlikte ben valisi olmakla birlikte gururlandırır, sevindirir. İyi bir futbol izleyicisiyimdir severim.

Adıyaman genç nüfus barındıran bir şehir elimdeki istatistiklere göre 0-14 yaş nüfusun yüzde 29'unu oluşturuyor. 15-29 yaş yüzde 27'sini oluşturuyor. Çok genç nüfusumuz var Adıyaman da. 40 farklı branşta 156 spor kulübümüz var. 57 bin 859 lisanslı sporcu var. 51 bin 121'i de faal. 50 binin üzerinde ise spor yapan gencimiz var. Bunlarda Adıyaman’da sporun ne kadar önemli olduğunu sosyal aktivite olarak ilk sırada yer aldığını gözler önüne seriyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığımız son yılarda bu işin bilinciyle ciddi yatırımlar yapıyor ülke genelinde olduğu gibi Adıyaman’da da gerek siyasilerin gerek yerel idarecilerimizin gayretleri ve teşvikleriyle Adıyaman’da ciddi spor tesisleri kazandırılmış, kazandırmaya devam ediyor."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha