Sorunlarınızı bilgi ve belgeye dayalı olarak tartışılırsa, sorunlara doğru çözümler üretilir. Sorunlarımızı bilgi ve belgeye dayalı tartışmazsak sorunlar çözülmez, sorunların üstü örtülür. Üstü örtülen sorunlar hem büyür hem de derinleşir.

Sağlık, doğuştan gelen bir insan hakkıdır. Renk, dil, din, renk ve cinsiyet gözetilmeksizin herkese karşılıksız verilmesi gerekir. Yönetenlerin renk, dil, din, renk ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın herkese karşılıksız sağlık hizmeti vermesi, vatandaşlarına karşı sorumluluğu ve görevidir.

Sağlık sistemi, planlama, örgütlenme, yönetim ve finansmanı ile:

Birincisi, yurttaşların hasta olması hedeflenmelidir.

İkincisi, hastalanan yurttaşlara nitelikli sağlık hizmeti verilmesi hedeflenmelidir.

Kasım 2002’de iktidara gelen AKP, sağlık sisteminin planlama, örgütlenme, yönetim ve finansmanını yeniden oluşturdu. Yeniden oluşturulan sağlık sistemi ile hastaya nitelikli sağlık hizmeti verilmesi, hastaların sağlığına kavuşturulması değil, hastayı memnuniyetini hedeflendi.

Hasta memnuniyetini esas alan sağlık sistemi ve sistemin işleyişinin doğal sonucu olarak hastalar, sağlık sistemini sunumundan memnun oldular. Ancak nitelikli sağlık hizmeti alamadılar.

Sağlık kuruluşuna başvuran, doğru tanı (teşhis) konulmayan, doğru tetkik yapılmayan, doğru tedavi planlaması yapılmayan, iyileşemeyen ve sağlıklarına kavuşamayan hastalar Tekrar tekrar sağlık kuruluşlarına müracaat etmek zorunda kalmışlardır.

Nitekim sağlık sisteminin kalitesindeki bu bozulma, Adıyaman Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü sağlık istatistiklerinde kendisini göstermiştir.

Bu yazı dizisinde, bilgi ve belgeye dayalı olarak Adıyaman’ın sağlık sorunlarını anlatacağım. Okuyucuların bilgi ve belgeye dayalı olarak katkıda bulunurlarsa hep birlikte Adıyaman’da sağlık sisteminin iyileştirilmesine ve halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına ve sağlığına kavuşmasına yardımcı oluruz.