Son iki yazımda Adıyaman’da doğalgaz konusunda çekilen sıkıntı, sıkıntıyı yaşatan sorumlular ve bu anlamda görevini layıkıyla yapmaya çalışanları yazmaya çalıştım.

 

            Her iki yazımda da, meskenin girişindeki servis kutusundan evin içine kadar olan bölümünde yaşanan süreci yazmıştım.

 

            Olayın birde sokakta yaşanan kısmı var ki, içler acısı bir manzara…

 

            Adıyaman’ın bazı caddelerine baktığınızda savaştan çıkmış bir kenti andırıyor.

 

            Asfalt veya parkeler yarılmış, toz toprak içinde, yapılan yollar eğri-büğrü yapılmış. Bazı parkeler yukarıda kalmış, bazıları yere gömülmüş…

 

            Kapısında doğalgaz hattı geçen esnaf her sabah elinde süpürge ve hortum, en az etkilenmenin yollarını arıyor.

 

            Sorumlular o sokaklardan geçerken gözlerini kapatıyor olsa gerek.

 

            Sözüm ona yetkililer ara sokaklara girmiyor olabilirler belki ama Atatürk Bulvarı’ndan geçmemelerine imkân yok.

 

            Adıyaman’daki doğalgaz ihalesinin proje, şartname veya sözleşmesini inceleme fırsatı bulamadım ama mantıken düşündüğümüzde bozulan yerlerin tekrar eski haline getirilmesi ile ilgili bir hükmün olması gerektiğini düşünüyorum.

 

            Ya ilgili firma bozduğu yeri eskisi gibi onarıp teslim edecek, ya da belediye buraları tekrar eski haline getirecek.

 

            Aldığım duyum doğru ise belediye ile yüklenici firma arasında bir protokol yapılmış ve bu protokol gereği firma bedelini ödeyecek ve belediye bozulan yerleri onaracak.

 

Bu durumda, ya ilgili firma taahhüt ettiği parayı ödemiyor ya da belediye parasını alarak enkazı olduğu gibi bırakıp, iç tesisat firmaları gibi topu Akmercan’a atıyor.

 

Bu durum vatandaşı ilgilendirmiyor. Vatandaş olarak bizleri ilgilendiren husus; rahat ve temiz bir ortamda yaşama hakkımızın elimizden alınıyor olması.

 

Burada her halükarda görev belediyenin; belediye parasını alıyorsa bir an önce, halkı mağdur etmeden, iş biter bitmez bu yolları onarmalı. Sorumluluk firmanın ise yine belediye olaya el koymalı ve gerekirse yargıya başvurarak firmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptırım uygulamalı.

 

Belediye kontrol ve bilgilendirme konusunda üstüne düşen görevi yapmalıdır. Sorumluluğun kime ait olduğu konusunda kamuoyu bilgilendirilmeli, bozulan yolların onarılması için sorumlu her kim ise sıkıştırılmalıdır.

 

Dileriz ki, savaş alanına çevrilen güzelim şehrin durumunu görmemek için kafasını kuma gömenler, sesimizi duymak için kulaklarını da tıkamazlar.

 

Geceleri Adıyaman’da sokağa çıkmak özellikle yaşlı ve hasta insanlar için tehlike arz etmeye başladı. Neredeyse bütün mahallelerde dumandan geçilmez oldu.

 

Ayağımıza kadar gelmiş olan doğalgaz gibi çevreci bir yakıt imkânından faydalanmak zorundayız. Bunun için bazı sıkıntılara katlanmamız gerektiğinin de bilincindeyiz.

 

Ancak, birileri daha çok kazansın veya rahatsız olmasın diye koca bir şehrin olumsuz etkilenmesine de göz yumamayız.

 

Selam ve dua ile…