Yıldırım, "Maliye Bakanı'nın bu tasarının ilk hâline ciddi bir tepki olunca tütün üreticisi açısından bir sıkıntı kalmadığını, üreticinin önündeki engellerin kaldırıldığını belirtiyor, gerekçesinde de "Üreticiler isterse kooperatif kurabilir, bu kooperatifler aracılığıyla sarmalık kıyılmış tütün üretimi ve ticareti yapabilir." diyor. Ancak sahada işler pek retoriğe uygun gitmiyor. Kooperatif geleneğinden yoksunuz, Ayrıca "Kooperatifler eliyle bunu satabilirsiniz" diyorsunuz ancak herhangi bir vergi oranı belirlemiyorsunuz. Bu konuda kamuoyuna da bir taahhütte bulunmuyorsunuz. "Kooperatif kurun, ben sizi teşvik edeceğim, çok cüzi vergilerle sizi destekleyeceğim" de diyemiyorsunuz. Siz kooperatif kurdunuz, üreticiden tütün aldınız ve bunu satacaksınız. Vergi oranı ne kadar? Muamma, cevap yok. Yüksek vergiler geldiği zaman bunun piyasada diğer sigara markalarıyla rekabet şansı var mı? Yok. Büyük sigara firmalarının tekel hâline geldiği bir piyasada çok düşük vergiler olmadan, destek ve teşvik olmadan kooperatifler eliyle bu işin götürülmesi çok ama çok zor" dedi. 

"VERGİ ORANINDA BELİRSİZLİK VAR" 

Vergi oranında bir belirsizlik olduğunu kaydeden Yıldırım, "İkincisi, bu sarmalık kıyılmış tütün üreticiye maliyet boyutuyla, sigara sarma kâğıdı ve makaronlarla da ilişkili. Hem vergi oranlarındaki belirsizlik hem de makaronlara getirilen yüksek vergi ki bu makaronlara son bir haftada yüzde 700 zam geldi. Bunlar nedeniyle sarmalık kıyılmış tütünü ucuza bulma koşulları sıfırlanıyor. Özü, sarmalık kıyılmış tütünün daha ucuza tüketiciye ulaşması engellenmiş olacak. Bu şekilde tüketici bu sarmalık kıyılmış tütünden vazgeçirilecek ve pazarı bitirilmiş olacak" şeklinde konuştu. 

"YEREL ÜRETİCİ DESTEKLENMİYOR"

 Dolaylı yollardan çok fahiş vergi oranlarıyla sarmalık kıyılmış tütün üreticisinin tütün ekiminden vazgeçirtileceğini belirten Yıldırım, "Yani yerel üretici desteklenmiyor, önü kesiliyor. "Yok, bu iş öyle olmayacak, biz yerel üreticiyi destekleyeceğiz, vergi oranlarını çok cüzi seviyelerde tutacağız, kooperatiflere teşvik ve destek sözümüz var" diyorsanız hükûmet burada. Çıksın, tütün üreticisine bu sözü versin. Bakan yapmıyorsa Adıyaman milletvekilleri burada, çıksın, halka buradan bu sözü versinler" değerlendirmesinde bulundu. 

"SARMALIK KIYILMIŞ TÜTÜN SATIŞI MÜMKÜN OLMAYACAK" 

Yıldırım, şöyle devam etti: "Adıyaman'da tütün esnafında gördüğünüz tütün satışı, esnaftan sarmalık kıyılmış tütün satışı mümkün olmayacak. Bu tasarının kanunlaşmasıyla beraber çok yoğun baskılarla, ceza tehdidiyle bu küçük esnaf iş yerlerini kapatmak zorunda kalacak. Bu ne demek? Sarmalık kıyılmış tütün pazarının son bulması demek. Kooperatifin tek başına bu ağı kurması pek mümkün görünmüyor. Yerli tütünün, sarmalık kıyılmış tütünün bir piyasası, bir tüketicisi oluşmuştur, yapılan, bu pazarı sürece yayarak yok etmektir. Arz-talep dengesine göre bir çözüm üretmek değil, arzın önünü keserek talebi yabancı sigara markalarına yönlendirmeye çalışmak gibi bir durum var burada." 

"TÜTÜN YASAKLAMALARI, TARIM POLİTİKASINDAN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLEMEZ" 

Tütün yasaklamalarının tarım politikasından bağımsız değerlendirilemeyeceğini kaydeden Yıldırım, "Üretmeyen tüketen, ülkeyi dışarıya açık bir pazar hâline getiriyoruz. Nasıl et ithalatı varsa, saman ithal eden bir ülkeye dönüştüysek, aynı şekilde tütün ithal eden bir ülke olacağız. Yoksa, "Alın, kooperatif kurun, tütününüzü burada satın, ben sizden yüzde 85 vergi alırım" derseniz, makarona da çok fahiş vergiler getirirseniz, bunun adı yasal güvence değil, yasal engelleme olur" dedi. 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha