23 Aralık 1930 günü, Derviş Mehmet adlı bir yobaz, altı silahlı arkadaşıyla birlikte Menemen’e geldi. Namazdan sonra eline yeşil bir bayrak alıp “mehdi” olduğunu, arkasında70 000 kişilik halife ordusu bulunduğunu, öğleye kadar o yeşil bayrağın altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyledi, “Gelin şeriat isteyelim!” dedi.

Cumhuriyet’in bekçisi gencecik öğretmen - asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, mermileri olmadığından askerlerine süngü taktırdı, askerlerini geride bırakarak şeriatçı kalkışmacılarla görüşmeye çalıştı.

Onlara yaptıklarının kanunsuz olduğunu, dağılmaları gerektiğini anlatmayı denedi. Bekçi Hasan ve Şevki Bey, şeriatçı kalkışmacılarca öldürüldü. Kubilay da vurulduğu için yakındaki camiye sığındı. Yobazlar tekbir sesleri arasında bağ bıçağının testereli kısmıyla Kubilay’ın başını kesti, sopa üzerine dikerek Menemen’de dolaştırdı.

Olayların temelinde, saltanattan Cumhuriyet dönemine geçiş vardı; tekke ve zaviyelerin kapatılması, eski yazı, Hilafet, Şeyhülislamlık, Saltanat gibi kurumların geri gelmesi isteği vardı.

Kubilay da laik Cumhuriyet de sahipsiz değildir.

Unutulmasin ki " Vatana ihanetin sebebi olmaz er yada geç bedeli olur. " M.K.Atatürk

Yapılan ihanet yarına kalsada kimsenin yanına kalmayacak. 

"Ülkesini en çok seven işini en iyi yapandir." M.K.Atatürk 

Rahmetle minnetle saygıyla...