Başkan Turanlı, burada yaptığı açıklamada, Kahta ilçesinde önceki yıllarda nar üretim alanlarının hızlı bir şekilde artışı sonucunda 15 bin dönüm alana ulaşıldığını bildirdi.
Nar üretim alanlarının artışıyla çiftçilerin, pazar alanı bulma sıkıntıları nedeni ile  ürünlerini satamaz olduğunu dile getiren Turanlı, "Nar üreticilerinin yaptığı masraf karşılığında nar fiyatlarının düşüklüğünden dolayı çoğu üreticiler narlarını toplamada işçi parasını karşılayamadığından dolayı ürünlerini toplamak yerine dallarında bıraktılar. Durum böyle olunca geçmişte 15 bin dekarlık nar alanı, şu an 7 bin dekarlık alana düştü"dedi.
Turanlı, şunları kaydetti:
"Nar üretim alanlarının 7 bin dekarın altına düşmemesini sağlayan ve bölge çiftçimizin pazar sıkıntısını ortadan kaldıran aynı zamanda bölgemizde bulunan narların organik bazda Türkiye sıralamasında birinci olmasını sağlayan, ilçemizde yetiştirilen Narların Avrupa’ya ihraç edilmesini, Türkiye’ye  ve Avrupa’ya tanıtan,  DR. Nar işletmesi sahibi genç girişimci Osman Çetinkaya’nın  girişimi ve devlet’in vermiş olduğu teşviklerle  Kahta İlçesinin Organize ve Sanayi Bölgesinde toplamda 10 bin m2 olup, 3 bin m2 kapalı alanıyla Nar üreticilerine hizmet verecektir. DR. Nar öncelikli olarak yüzde yüz organik olacak şekilde nar ekşisi üretimini yapacaktır. İleriki zamanlarda farklı ürün çeşitleri ile Türkiye’ye ve Avrupa’ya ürün sunacaktır"
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, ”Bölgemizin tarımını kalkındıracak bu iki güzel tesisin kurulumunda başta TBMM Başkan vekili Sayın Ahmet Aydın Bey’e, Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, Salih Fırat ve İbrahim Halil Fırat, GAP idaresi Başkanı Sayın Sadrettin Karahocagil, GAP TEYAP çalışanlarına, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine, DR. Nar kurucusu Sayın Osman Çetinkaya, Tarım Kredi Kooperatifi Badem ve Fıstık İşletme Tesisi Müdürü Sayın Ömer Faruk Özbek ve bölge tarımının kalkınmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim"diye konuştu.
DR. Nar kurucusu Osman Çetinkaya ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
"Çiftçilerimiz bundan sonra pazar alanı sıkıntısı yaşamayacak ve  rahat bir şekilde Nar yetiştirebilecek. Temennimiz Nar alanlarının tekrar geniş alanlara yayılmasıdır.”
 
Kaynak : PHA
Kaynak: pha