Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası 7. Olağan Genel Kurulu seçimleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti.

Tek liste halinde girilen seçimde, mevcut  Başkan Orhan Öztürk ve yönetimi 3'üncü kez başkanlığa seçilerek güven tazeledi.

160 Üyesi bulunan ve 2 yılda bir yapılan Adıyaman merkez ve ilçelerde serbest kamuda ve özel sektörde veteriner hekim olarak görev yapan üyelerin katıldığı seçim sonucunda yönetim kuruluna, Orhan Öztürk, Veysi Öztürk, Yusuf Işık, Abidin Tanrıverdi ve Yusuf Onur Yıldırım seçildi.

Genel Kurul sonrası açıklamalarda bulunun Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası mevcut  Başkan Orhan Öztürk, Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası olarak mesleğin toplum yararına kullanılmasını, üyelerinin hak ve menfaatlerinin korunmasını, ülke hayvancılığının geliştirilmesini,halk sağlığı ve gıda güvenliğinin korunmasını  sağlamakla  sorumlu demokratik  bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade etti.

"Koruyucu hekimlik konusunda yeni bir planlama yapılmalıdır"

Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin ve mesleğimizin içinden geçtiği bu zor dönemde, pandemiyle mücadele aşamasında dünya genelinde başarı sağlayan ülkelerde tek tıp- tek sağlık uygulamaları hız kazanmış veteriner hekimler sağlık çalışanı olarak sahada aktif çalışmalar yürütmüştür. Ülkemize özgü virüsün izolasyonunu herkesten önce veteriner hekimler yapmıştır. Son pandemi süreci başta sağlık olmak üzere, ekonomi, sosyal yaşam ve diğer tüm alanlarda önemli değişimlere neden olmuştur. Bu değişimlerin en başına bundan sonrası için zoonoz hastalıklarla mücadeleye  yeni bir politika olarak eklenmelidir.

Unutulmamalıdır ki günümüzde insanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 70’inden fazlası hayvanlardan insanlara geçen, yani zoonoz hastalıklardır. Bu nedenle tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi veteriner hekimlerin başını çektiği koruyucu hekimlik konusunda yeni bir planlama yapılmalıdır.Zoonoz hastalıklarla  mücadelenin en ön saflarında veteriner hekimler vardır ve olmaya da devam edecektir." 

Hayvan sağlığı, hayvan varlığı ve gıdanın stratejik bir alan olduğuna işaret eden Öztürk, "Bu alanda kilit meslek olan veteriner hekimlikte kamuda ve özelde gecesini gündüzüne katarak  fedakarca hayvan ve toplum sağlığı için hizmet veren veteriner hekimler desteklenmelidir.Ülke hayvancılığının gelişimi için, hayvancılık desteklemelerinin tarımsal destekler içindeki oranı gelişmiş ülkelerdeki seviyeye çıkarılmalıdır."

"Belediye Veteriner İşleri Müdürlükleri yeniden kurulmalı"

Öztürk, yerel yönetimlerin görevi kapsamındaki sokak hayvanları, haşere mücadelesi ve halk sağlığı gibi sorunlarla daha etkin ve planlı mücadele edilmesi için Belediye Veteriner İşleri Müdürlüklerinin yeniden kurulması ve bu kurumlarda veteriner hekim istihdamının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Veteriner hekimler 'tek sağlık konsepti'ne dahil edilmelidir" 

Kamuda ve özel sektörde çalışan veteriner hekimlerin, 2008 yılında 5510 sayılı yasada yapılan değişiklikle ellerinden alınan haklarına değinen Öztürk, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yani fiili hizmet süresi yeni ifadesiyle yıpranma paylarının yeniden verilmeli ve veteriner hekimler gelişmiş ve çağdaş ülkelerde olduğu gibi 'tek sağlık konsepti'ne dahil edilmelidir. Veteriner ilaçlarının veteriner hekim kontrol ve gözetimi dışında kullanılmasının önüne geçecek tedbirler alınmalı, bunun için veteriner tıbbi ürün satış ve bulundurma ruhsatı bulunmayan hiçbir yerde veteriner ilaçlarının satışına izin verilmemelidir. Veteriner ilaçlarında 'karekod' uygulaması getirilmelidir.

Burada dile getirdiğimiz sorunlar sadece biz veteriner hekimlerin değil, aynı zamanda ülkemizin de sorunudur. Özellikle çocukların gelişimi ve dengeli beslenmeleri için et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin önemi ve  sağlıklı ve güvenli gıda için veteriner hekim olmazsa olmazların başında gelir. Genel kurulumuza katılarak bizi onurlandıran misafirlerimize, odamıza ve mesleğimize sahip çıkmanın güzel bir örneğini gösteren üyelerimize teşekkür ediyorum. Genel kurulumuzun veteriner hekimlik mesleğimize, Adıyaman 'ımıza, ülkemize, hayırlı olmasını diliyorum."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha