Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonundaki derse Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz ile Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Derste, Üniversite Mühendislik Fakültesi Dekanı olan Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Refet Karadağ, dinleyicilere termodinamik yasaları ve enerji konularında bilgi verdi.

Enerjinin termodinamik yasalar çerçevesinde değişik türlere dönüştürülebildiği, termodinamik yasalara göre enerjinin nicelik olarak korunduğu ancak tabiattaki olaylara bakıldığında enerjinin nitelik olarak azalan yönde değiştiğini anlatan Prof. Dr. Karadağ, gizli buharlaşma ısısının mühendislik uygulamalarından ve basınç, buharlaşma sıcaklığı ve gizli buharlaşma ısısı arasındaki ilişkiden bahsederek, yakıtların alt ve üst ısıl değerlerinden ve yanma sonucu oluşan su buharı içindeki gizli buharlaşma ısısının değerlendirilmek suretiyle enerjinin daha etkin kullanılabildiğini anlattı.

Küresel ısınma ve artan sera gazlarının çevreye etkilerine de değinen Prof. Dr. Karadağ, temiz çevre ve artan enerji ihtiyaçları açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve yeşil bir çevre oluşturmanın önemine de vurgu yaptı.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refet Karadağ, dersin sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha