Eğitim-Sen Adıyaman şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Rıza Aksu, öğretmenlerin uzaktan eğitimde ek ders ücretlerinin verilmesini isteyerek mağduriyetin giderilmesini istedi.

Aksu, Türkiye’de uzaktan eğitim sürecinin, eğitim ve bilim emekçilerinin emeği ve yoğun çabası eşliğinde hayata geçirildiği bilindiğini belirterek, pandemi sürecinde eğitim ve bilim emekçilerinin evlerini fiilen okul haline getirdiklerini, bilgisayar, internet erişimi, öğretim materyalleri gibi araçları tamamen bireysel çabalarla sağladıklarına dikkat çekti.

Yasalarla tanımlanmış 8 saatlik çalışma süresinin öğrencileri ve velileri desteklemek üzere daha uzun saatlere, akşam saatlerine, hatta hafta sonlarına kadar uzatıldığının altını çizen Aksu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“2020-2021 eğitim-öğretim yılında sendikamıza uzaktan eğitim kapsamında EBA ve EBA dışındaki platformlarda canlı ders görevini yerine getirmek için tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği halde öğrenci derse katılmadığı için bazı illerde öğretmenlerin ek ders ücretlerinin ödendiği, bazı illerde ise ödenmediği yönünde bilgiler gelmeye başlamıştır. MEB’in kimi valiliklere gönderdiği görüş yazıları da bu mağduriyetin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. 

18 Haziran-2 Temmuz 2021 tarihleri arasında yüz yüze eğitim kapsamında ders görevini yerine getirmek için öğretmenler yükümlülüklerini yerine getirdiği halde öğrenciler derse katılmadığı için o derse ait ek ders ücretinin ödenmediği görülmüştür. Pandemi gibi olağanüstü koşullarda ciddi fedakârlıklar yaparak görevlerini yerine getirmeye çalışan çok sayıda öğretmenin bu şekilde mağdur edilmesi kabul edilemez bir durumdur. Öğretmenlerden kaynaklanmayan bir durumun sorumluluğu öğretmenlere yüklenemez.” 

Aksu, “Geçmişte Danıştay 11. Dairesi, bir kararında Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 12. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" ibaresinin yürütmesini durdurmuş ve anılan kararında "öğrenciler sınava/derse gelmese dahi bunun sorumluluğunun öğretmende olmadığını” belirterek, “öğretmenin sınav/ders için tüm hazırlıklarını yapmış olduğunu, bu nedenle öğrenciler sınava girmese dahi ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekliliği bulunmaktadır" gerekçesine yer vermiştir.” dedi.

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi ve öğrencilerin uzaktan eğitime katılmamaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen öğretmenlerin bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaları gerektiğini vurgulayan Aksu, sözlerini şöyle tamamladı:”

Uzaktan eğitim kapsamında EBA ve EBA dışındaki platformlarda canlı ders görevini yerine getirmek için tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği halde öğrenci derse katılmadığı için ek ders ücreti ödenmeyen öğretmenlerin ek ders ücretleri ödenmeli, yargının bu konuda vermiş olduğu kararlara aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.  Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde ve toplumsal yaşamın bütün alanlarında olağanüstü gelişmeler yaşanmasına neden olan pandemi nedeniyle öğrencilerin derslere katılamamasının faturasını öğretmenlere çıkarmaktan vazgeçmeli, bu yanlış karardan derhal geri dönülerek, öğretmenlere hak ettikleri ek ders ödemeleri en kısa sürede yapılmalıdır.”

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha