Sakarya'da kurulu bulunan bu tank fabrikası konusu günlerdir konuşuluyor. Satıldı mı,kiraya mı verildi kimse doğru dürüst bir şey bilmiyor.Bu nedenle de Siyasilerin de Kamuoyunun da gündeminden düşmüyor. Kısa vadede düşecek gibi de görünmüyor. Sayın C.Başkanımız ; “İşletme hakkını verdik, satmadık” diyor, Muhalefet ise ısrarla “Özelleştirildi, Satıldı” diyor.

Peki bu fabrika nasıl bir şey ? Nedir ne değildir? Şu bilgilere ulaştık;

Bu Fabrikada Türk Silahlı Kuvvetlerine(TSK) Tank motoru, Tank paleti, gece görüş dürbünü ve Fırtına obüsleri üretiliyor.

Fabrikada 29’u subay, 50’si astsubay, 22’si uzman çavuş, 112’si memur ve 714’ü işçi olmak üzere toplam 927 kişi çalışıyor.

Fabrikanın Toplam 1.800 Dönüm(1.800.000M2.) arazisi var.

CHP Genel Başkanı Sayın K.KILIÇDAROĞLU'nun ifadesine göre bugün böyle bir fabrikanın yeniden kurulması için gerekli olan para  en az 20 MİLYAR DOLAR..

Ülkemizin bu alandaki tek “YERLİ ve MİLLİ” Askeri Tank fabrikası…

İşte bu Fabrika ; İster adı “İşletme hakkı” olsun, ister “Özelleştirme” olsun, “YERLİ ve MİİLİ” olduğunu dilinden düşürmeyen hükümetimiz tarafından “BMC”nin de sahipleri olan Ethem SANCAK ve Ortağı KATAR’lılara 25 yıl süreyle verildi.

Bu arada bilgi olması açısından Ethem SANCAK 2-3 gün önce BMC’yi nasıl aldığını şöyle açıkladı:

Liderimiz bana; Sen o otomotiv şirketinin altından kalkabilir misin? Valla ne emrederseniz onu yaparım. Ama gücüm yetmeyebilir. Biz KATAR’la neredeyse Tek Millet iki Devlet haline geldik.KATAR’a Allah gani gani para vermiş. KATAR Emiri sizi kırmaz. KATAR Devletini ve Silahlı Kuvvetlerini bana ortak ederseniz bu işin altından kalkarız. Sağ olsun Sayın Emir’i aradı o da kırmadı. BMC’nin %49.99 nu KATAR Ordusuna sattım. Tek başıma yapmak istemiyordum.Sayın C.Başkanı benim gibi deli bir LAZ ortak da önerdi(Talip ÖZTÜRK). Onu da yanıma aldım, eşit bölüştük.”

Evet kendi deyimiyle “Eski Sosyalist, yeni Müslüman, Ben aslen Arabım,Türk olmaktan mutluluk duymam üzülürüm” diyen Ethem SANCAK BMC’yi böyle almış.

Ülkemizde ilk defa özelleştirme yapılmıyor. Fakat burada kafa karıştıran, şüphe uyandıran açıklanmayan bazı hususlar var.

Mesela; Bu fabrika için konunun uzmanlarında oluşan bir komisyon kurulmuş mu?

Bu komisyon bu fabrika için doğru tarafsız bir değer tespiti yapmış mı?

İhale komisyonu kurulup ihale yapılmış mı?

ihale yapılmışsa nerede ne zaman yapılmış ?.

İhaleye hangi firmalar katılmış ve ne teklif vermişler?.

Bu konularda yeterli ve kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama yok.

Bu konuda yetkililerin bir açılama yapmasını bekliyoruz.

Özellikle “MİLLİ ve YERLİ” konulardaki hassasiyeti bilinen Cumhur İttifakının küçük ortağı MHP kanadından da bir ses çıkmaması dikkat çekici…