İlk olarak filozof Lukianos’un öğrenimi hakkında bilgi aktaran Tarihçi Kaya, filozofun bugün Adıyaman Samsat ilçesi sınırları içinde dünyaya geldiğini belirterek, “M.S. 125 yılında Samsat’ta orta halli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Öğrenimine Samsat’ta başladı. Samsat’taki başarılı eğitim hayatını gören ailesi onu döneminin meşhur okullarının bulunduğu İyonya’ya öğrenime gönderdi. Burada sofistlerin retorik ve hukuk okulundan mezun oldu ve Asya Helenizminin en önemli merkezlerinden biri olan Antakya’ya yerleşti ve avukatlık yaptı.” dedi.

-20 Yıl Boyunca Atina’da Ders Verdi

Yazar Kaya, Lukianos’un felsefeden, hukuk ve edebiyata kadar birçok alanda ünlendiğini vurgulayarak, “Daha sonra dünyayı görüp tanımak için seyahatlere çıktı. Memleketi Samsat’a M.S. 163’te döndü. Burada M.S. 165’e kadar, Samsat akademisinde dersler verdi ve kitaplar yazdı. Felsefe, hukuk ve edebiyat alanındaki ünü duyulan Lukianos meşhur Atina felsefe okuluna hoca olarak davet edildi. Atina’da 165’ten 185 yılına kadar 20 yıl boyunca ders verdi ve kitaplar yazdı. Antik çağın en önemli filozof ve yazarlarından biri olan Samsatlı Lukianos’un Çeşitli konularda yazdığını bildiğimiz 82 tane eseri bulunmaktadır. Bunların birkaçı; Myias Egkomion (Sineğe Övgü), Dike Phoneenton (Ünlü Seslerin Yargısı), otobiyografik eseri: Oneirose Alekton (Düş ya da Horoz), Posdeiten Historian (Tarih Nasıl Yazılmalı)’dır. Eserlerini çağının bilim ve edebiyat dili olan klasik yunanca ile yazmıştır. Eserleri klasik Yunan dilinin en duru ve en parlak örnekleri arasında gösterilir. Ömrünün son yıllarında tekrar seyahatlere çıkan Lukianos çağının bütün tarzlarım kullandı, bütün düşüncelerine el attı, gelenekleri ve ön yargıları sürekli olarak alaya aldı ve eleştirdi. Böylece Roma ve Yunan Paganizmine (putperestlik) karşı yaptığı eleştirilerin ve mantıki çürütmelerin Hristiyan inancına zemin hazırladığı söylenmektedir.

Kaya son olarak Lukianos’un dünya tarihinde yer edinmiş olan yazarları etkilediğini aktararak “Lukianos, Roma İmparatorluğu son dönem yazarları ile Bizans dönemi yazarlarını büyük çapta etkilemiştir. Ayrıca modern Avrupa klasik yazarlarından olan Frençoıs Rabelais, Jonathan Swift, Victor Hugo, Henry Feilding, Cyrano de Berganec, Voltaire ve Giacomo Leopardu gibi yazarlar vasıtasıyla Avrupa edebiyatını ve yergi sanatını etkilemiştir.” dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha