Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz .Aslında dünya olarak zor bir dönemi yaşıyoruz. Küreselleşen bir dünyada yanı başımızda gelişen olay ya da olaylar bizi etkilemez, bize dokunmaz diyemeyiz, bunun en bariz örneği Corona virüs. Bu ölümcül virüs hayatımızı adeta sarmaladı. Dünya insanları tehlikede. Her gün yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Dünyayı adeta teslim alan bu sinsi virüs varlığını iyiden iyiye hissettirdi. İnsanlık panikte,devletler, ülkeler alarmda...

Maalesef böyle bir tehlike ile dünya karşı karşıya ama önemli olan dünya ülkeleri ciddi anlamda tedbir alıyorken, bizler neler yapıyoruz? Sosyal medyada dönen komik videolar ,yorumlar insanlarımızın olayı hala ciddiye almadığını , biraz da gırgıra aldığını görüyoruz. Mizah yeteneğimizi tartışacak değilim !...

Sağlık Bakanı'nın, vaka sayısının her gün ikiye katlandığını gösteren açıklamaları, dünyada artan ölüm sayısı konunun ciddiyetini ve daha etkili tedbirlerin alınmasını zorunlu kılıyor.

İnsanlarla temastan uzak , kişisel temizlikler bizi riske koyacak durumlardan oldukça kaçınmalıyız. Çin'den yayılan Corona virüsünün dehşet verici etkisi dünyanın en büyük, hata süper devletlerini esir almışken ; sadece toplum yaşamı değil, insan hareketlerinden tutun da ekonominin bütün alanlarına kadar herşey çıkmazda!...

Ülkemizde Koronavirüs vaka sayısı Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca 19 Mart'ta yaptığı açıklamada, ''Son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168'İ pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359'a ulaştı. Şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybetti. Yazıyı kaleme alırken durum böyleydi fakat Sn. Bakan gece yarısı son durumu paylaştı 9 can kaybı ve 670 vaka. Bu sayı dilerim sabit kalsın.

Dünyada Koronavirüsten can kaybı 10 Bini aştı. Biliyorsunuz Virüsün merkezüssü Çin'in Wuhan kentinden dünyaya yayıldı. Çin Virüsü kontrol altına almayı başarmış görünüyor. İtalya Çin' i geçti. ABDD' de can kaybı 200'ü geçti.Kaliforniya'da 40 Milyon kişi eve kapandı. Sağlık Bakanı Matt Hancock, salgınla mücadele için 65 bin emekli, istifa etmiş doktor ve hemşireyi göreve çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres 'in dikkat çekici açıklamasında şöyle söylüyor, " En fakir ve en savunmasız ülkeler en sert darbeyi alacak , Virüsün özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde Orman yangını gibi yayılmasına izin verirsek milyonlarca insan ölecek. " Evet, tehlike büyüyor AMA bu tehlike karşısında çaresiz değiliz. Virüs belasında birlikte mücadele ederek kurtulacağız. Bu konuda büyük bir özveriyle sağlık çalışanlarımız mücadele ediyorlar.

Bizler de sağlık çalışanlarımızı yürekten alkışlıyoruz. Evlerimize kapandığımız Şu günlerde onlar fedakarlıkla mesleğinin gereğini yaparak canlarını tehlikeye atıyorlar. Evet sadece Onları alkışlamak yetmez. Yaşam koşulları iyileştirilmeli, sağlıkçılara Şiddetin son bulması, Çalışma saaatleri vb. Sağlık çalışanlarımızı da koruyan bir ekipman var mı bilmiyorum AMA mutlaka olmalıdır.

Batılı ülkeler özel hastaneleri kamulaştırmaya başladı.Yani, halkın sağlığı özel sağlık sistemiyle değil, kamucu sağlık sistemiyle korunur. İster salgınlarla, ister diğer sağlık sorunlarına karşı mücadelede "Önce Kâr " diyen özel piyasalar değil, "Önce İnsan Sağlığı" diyen kamucu anlayış ve tutum önemlidir.Öncelikle sağlıkta "Kâr " anlayışı sona ermelidir.Bunun en güzel ve kanımca doğru olan öreneği İspanya oldu.Başbakan Pedro Sanchez, salgınla mücadelede özel kurumlar dahil tüm hastaneleri ve sağlık hizmeti veren kuruluşları devlet kontrolüne geçirme kararı aldı.Bu olmlu örneği bizde izlemeliyiz.

Hükümetin Koronavirüsle mücadele konusunda Ekonomok İstikrar Kalkanı Paketi önemli, fakat yeterli değildir, bu paket genişletilmelidir. Şeffaf bir anlayışla mağdur insanlarla el uzatılmalıdır.

Değerli okurlar, zaruri olmadıkça dışarı çıkmayın. Sosyal mesafede uzak durmanız, durmamız gereken ciddi bir durum var. 21.03.2020

Fatma Ulubey

#EvdeKalın

#SağlıklıKalın

#Coronavirüs