(Arşivden)
Ükemizde özellikle Hrant Dink ve sonrasında gelişen olaylar hiç şüphesiz insanım diyebilen herkesin kanını dondurabilecek tarzda olaylardır.
Hrant Dink'i katleden Ogün Samast'ın yakalandıktan hemen sonra götürüldüğü Samsun Emniyet Müdürlüğü terörle mücadele şube müdürlüğünde bir kahraman gibi karşılanması, tetikçi, polis ve askerin aynı fotoğraf karesinde yer alması ve Atatürk'ün sözlerinin katile fon yapılması!...Ne yazık ki Türkiye günlerdir bu görüntülerle çalkalanıyor.
Eğer bunun adı milliyetçilik ise, Atatürk böyle bir milliyetçiliğimi istemişti ?...Kesinlikle hayır .
Türkiye'nin düştüğü duruma bakın !....Bana sorarsanız derim ki, Son zamanlarda yaşanan olaylarda Atatürk'ün kemikleri sızlıyordur.
Yukarıdaki gelişen olaylarla Türkiye'nin gündeminde düşmeyen "Derin devlet" Hrant Dink cinayeti ardından yeniden konuşulmaya başlandı. Özellikle başbakan Sn. Tayyip Erdoğan'ın son açıklamaları, bu kavramı yeniden Türkiye gündemine taşıdı.
#NedirDerinDevlet?
Her ne kadar tanımlamalarda farklılık olsa da derin devlet: Bir ülkede Meclis'in, hükümetin ve bürokrasinin yerine toplumdaki siyasi iktisadi ,askeri ve kültürel oluşumları yönlendiren güç ya da güçler topluluğuna verilen addır. Eğer bir ülkede siyaset, iktisat, güvenlik ve kültür işleri gerçekte o ülkenin meşhur organları dışındaki güçler tarafından yürütülüyor ve de yönlendiriyorsa bir "derin devlet" varlığından söz etmek mümkündür.
Türkiye'de "derin devletin" çözülemediği Susurluk buna örnek. Hakkâri Şemdinli olaylarında her ne kadar bir kırılma olduysa da bu olayın üzerine gidilmediği, Danıştay saldırısı , ülkemizdeki çok sayıda faili meçhul cinayetlerin çözülmemesi birtakım güçlerin hep var olduğunu göstermiştir.
Türkiye toplumuna "derin devleti" tanıma bakımından her türlü bilgi ve belge sunan Susurluk skandalının patlak vermesiyle ; asker ,polis ,bürokrat ,siyasetçi ve hatta tarikatlar ağı ortaya çıkmasına rağmen ne yazık ki üç beş kişi dışında kimse yargı önüne çıkartılamadı. Maşa olarak kullanılanlar öne çıkarıldı,ama arkadakiler ya da derindekiler hep gizli tutuldu. Yani burada "derin devlet " denilen gizli güç bilinmedi. Hizbullah, kayıp silahlar vb.
Ülkemizde hangi siyasetçiler "derin devlet" için neler söyledi ve ne tür çözüm önerileri getirdi ona göz atmakta yarar var;
#BaşbakanErdoğanNeDiyor : "Derin devlet ", kurumlar içindeki çeteleşmedir. Derin devlet ,inkar edilemeyecek bir gerçekliktir. Derin devletin Osmanlı'dan beri her zaman var olduğunu, ama bunun minimize etmek, mümkünse yok etmek gerek.Derin devlet konusunda yasama, yürütme ve yargı ortak çalışmalıdır.
#AnavatanPartisiGenelBaşkanYardımcısıSüleyman Sarıbaş :
Önce devletin yapılanmasına bakın. Devlet ayrıcalıklar devleti zaten. Siyasi partiler kanununumuz siyasi liderlere bir ayrıcalık vermiş. Derin devlet bence siyasetçi. Dokunulmazlığı var ,Parti'nin içinde ayrıcalığı var. Herkesin kendisine ayrıcalık alanlar bulduğu yerde elbette bu tür yapılanmalar çıkar. Siyasetçi işin kolayına kaçıyor. Bürokratik devleti demokratik devlete geçiremediğimiz sürece bu değişmez."
#YedinciCumhurbaşkanıKenanEvren ;
1979-1980 polis polisliğini yapmıyor ,mahkemeler işlemiyor , Sokaklar gayrimeşru güçlerle dolmuş , yurtta huzur ve güvenlik kalmamış, önüne gelen cinayet işliyor .Öyleyse ne olacak?... Devlet zaaf gösterirse ,derin devlet müdahale eder. Kimse paşam müdahale etmeyin demedi. Bilakis el koyun dedi.
#DokuzuncuCumhurbaşkanıSüleymanDemirel;
Cumhuriyeti Kuran asker tanımlamasını yapıyor.
#MerhumBülentEcevit :
"Kontrgerilla "adını koyuyor.
#DYPLideriMehmetAğar:
Başbakan bu konuda araştırma ve soruşturma yapmalı diyor!.
#CHPGenelBaşkanıDenizBaykal :
"Bu tür olayların tam olarak ortaya çıkarılabilmesi için, toplumun tüm kesimlerinin meseleye eğilmesi gerekir."
20. dönemde oluşturulan Susurluk Komisyonu üyesi eski milletvekili #FikriSağlar, Tayyip Erdoğan'ın derin devletle ilgili açıklama yapmasını başlı başına cesaret olarak değerlendiriyor. Susurluk raporu'nda ortaya koydukları kirli ilişki ağının çözülmesi gerektiğini vurguluyor ."
Değerli okuyular, AKP iktidarının sorunları şikayet ettiğine şaşırıyorum. Bu sorunların var olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Hatta ve hatta bu konuda önemli çözüm önerileri de getiriliyor. Ama nedense bu soruları çözmede önemli adımlar atılmıyor. Kaldı ki, devletin bütün organları Polis, Jandarma,MİT, Asker ve birçok birim kendilerine bağlı değil mi ?....Topu birbirimize atmanın hiçbir yararı olacağını düşünmüyorum. AKP tek iktidar olmanın avantajını ne zaman kullanacak?...
Bizim ülkemizde adam kayırmacılığı olduğu sürece, suç işleyenin yanına kâr kaldığı sürece ,yolsuzlukların önüne geçilmediği sürece güçlü bir ülke olmamız mümkün mü ?....
Türkiye'de yaşanan olaylarla derin örgütlemelerin neler getirdiği ortada .
Derin devlet, devlet içerisine sızmış bir takım çeteleşmeler ise bu çeteleşmeler derhal ayıklamalı, bağımsız araştırma komisyonları oluşturulmalı ve bütün bu kirliliği cesaretle sorgulayıp ortaya çıkarmalı.
Görülen odur ki, "derin devlet "kavramı üzerinde farklı tanımlamalar olsa bile bu konuda artık ciddi adımlar atması gerektiği görüşünün kamuoyuna ortak bir beklentisi haline geldiğini görüyoruz.
Devlet içindeki yasal olmayan yapılaşmanın üzerine gidilmesi devletin gerçek anlamda bir Hukuk devleti olması gerektiği Türkiye'nin aydın bir ülke olmasının önünü açacağını düşünüyorum.
08.06.2009 yılında kaleme aldığım bir yazı. Ve biz bugün yine derin devlet, mafya,siyaset,ticaret ,susurluğu konuşuyoruz!...
Demokrasilerdeki en önemli değer ve güçlü bir toplum olmanın da önkoşulu hukukun üstünlüğüdür.#Yargı'nın bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır.
Şimdi anladınız mı Hukukun üstünlüğünün ve Yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu!..
#MafyaSiyasetMedya üçgeninde iddia edilen kirli ilişkiler ağı derhal araştırılmalı, ayıklanmalı ve Sis Perdesi aralanmalıdır!...24.05.2021
Fatma Ulubey