Önce şunu açık yüreklilikle söyleyelim ;
Köprü güzel.. Açılış günü güzel. Kullanılan semboller güzel.. Kule yüksekliği gibi, orta açıklık mesafesi gibi teknik özellikler tarihimizden önemli günleri çağrıştırıyor. Bunlar daha da güzel. Kısacası Türkiye’mizin yüzakı bir projesi. 

Bir de olaya başka bir açıdan bakalım;

Bu köprü vesilesi ile yıllardır adeta Ülkemizin Milli gelirine ortak olmuş, bizi iliklerimize kadar sömüren bir acı gerçeğimize, yani FAİZ belasına dikkatinizi çekmek istiyorum.

Yüklenici firma yöneticisinin ifadesine göre Çanakkale Köprüsü 2,5 Milyar Avro’ya mal olmuş. Bayağı büyük bir para değil mi?

Bu büyük para da; diğer yandan  biz Millet olarak 2022 yılında FAİZE 240 Milyar TL. , eski parayla 240 KATRİLYON lira para ödeyeceğiz. Yani günde 657.5 Trilyon lira.. Ne yazık ki bu daha da büyük bir para. 

Bu 240 Milyarın Avro karşılığı ise bugünkü kurla yaklaşık 14,7 Milyar Avro.

Bunun anlamı şu ; Ülke olarak yılda yaklaşık 6 Çanakkale köprüsünü FAİZE veriyoruz. Diğer bir değişle Çanakkale köprüsünün maliyetini 2 ayda FAİZ olarak ödüyoruz. 

İşte FAİZ gerçeği bu. 

Böyle bir FAİZ yüküyle hiç bir ülke iflah olmaz. Bu nedenle Milletçe tasarruf yapıp, İsraftan, savurganlıktan kaçınarak bu FAİZ belasından kurtulmalıyız.

Bir diğer konu köprüden geçmesi garanti edilen araç sayısı.

Günde 45.000 araç garantisi verilmiş.

Bunun anlamı şu ;

Ben üşenmedim hesapladım. Çanakkale köprüsünden her 1.92 saniyede bir araç geçmesi gerekiyor ki biz hazineden yükleniciye üste para vermeyelim.

Sizce Çanakkale köprüsünden her 1.92 saniyede bir aracın geçmesi mümkün mü ? Bence mümkün değil.. 

Peki bu hesapları kim yapıyor? nasıl yapıyor ? Köprüden yaklaşık olarak kaç araç geçebileceği ile ilgili bir fizibilite çalışması yapılmıyor mu ? Yarın köprüden geçen araç sayısı 10-15 binlerde  kalırsa bunun hesabını kim verecek? 

Anlayan varsa lütfen söylesin.