Ankara Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenen Adıyaman Tanıtım Günleri biter bitmez Kıbrıs programı başladığından tanıtım ile ilgili izlenimlerimi paylaşamadım.
Araya zaman geçmiş olsa da düşüncelerimi aktarmak istiyorum.
Günler öncesinden başlayan hazırlıklar tamamlanmış ve adeta Adıyaman Ankara’ya taşınmıştı.
Atatürk Kültür Merkezine vardığımızda kendimizi Adıyaman’da hissettik. Çünkü Valisinden, memurunu, milletvekillerinden gazetecisine, sanatçısından esnaflarına kadar kimi arasanız bu alanda bulmak mümkündü.
Ve yavaş yavaş stantlar dizilmeye, getirilen eserler sergilenmeye başlandı. İlçeler bir biriyle yarışır gibiydi.
Besni Kaymakamı Gürkan Demirkale gelen görevlilerle birlikte hediye kutucukları yapıyor, Sincik Kaymakamı Ergün Baysal sempatik duruşu ile personelini motive ediyor, Samsat Kaymakamı İsmail Sündük elinde çekiç, plastik sandalye üzerinde bizzat malzemeleri takmaya çalışıyor, diğer ilçe kaymakamlarımız aynı şekilde ilçelerini en güzel bir şekilde tanıtmak için çırpınıyorlar…
Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş, yerinde duramıyor Vali Yardımcısı Murat Süzen ile birlikte stantları sık sık geziyor, çalışmaları yerinde görerek, en ufak bir aksaklığın olmaması için müdahalelerde bulunuyordu.
Bütün ilçeler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve firmalar üzerine düşen görevi yerine getirmiş olmanın huzuru ile açılışa hazırlardı artık.
Samsatlı olmam hesabıyla doğrusu Samsat ilçesinin standı daha çok ilgi alanıma giriyordu. Samsat standında geçmişten günümüze Samsat ilçesinde kullanılan alet ve edevatlar, giyim kuşam, el sanatları sergilendi.
Samsat ilçesine has bayram taplaması ve Samsat’tan getirilen iki keklik sergiye daha değişik bir hava kattı.
Bunun yanında Türkiye’de yeri sahih delillerle bilinen iki Sahabe kabrinden biri olan Safvan b. Muattal kabri, Eski Samsat görselleri ile son zamanlarda Samsat ile özdeşleşen bakır işlemeciliğini sergilendi.
Artık her şey hazırdı ve Adıyaman görücüye çıkabilirdi. Bu kadar emeğe karşılık muhteşem bir açılış olmalıydı.
Ve öyle oldu…
Birinci Adıyaman Tanıtım Günlerine Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adıyaman Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Adıyaman Milletvekilleri, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Adıyaman’da daha önce görev yapmış Valilerden Halil Işık ve Ramazan Sodan, İlçe Kaymakamlar, Belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta yapılan konuşmalar resmiyetten öte sıcak ve samimiydi. Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adıyaman`a özel bir sevgisinin bulunduğunu, üniversiteye giderken kaldığı öğrenci yurdundaki arkadaşlarının tamamına yakınının Adıyamanlı olduğunu anlatarak, Samsatlı olan rahmetli Adıyaman Milletvekili Zeynel Aslan’dan bahsetti ve onu andı.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Adıyaman`ın hem doğunun hem batının kültürünü birleştirdiğini ifade ederek, kendisinin de Tut ilçesinin fahri hemşerisi olduğunu belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise kendisinin Adıyaman`ın fahri hemşerisi olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çözüm süreci kapsamında Adıyaman`ın ayrı bir önemi olduğunun ifade etti. Adıyaman manevi gücü ve misafirperverliğiyle herkesin gönlünde ayrı bir yeri olan huzur şehri olduğunu vurguladı.
İşte bu duygu ve düşüncelerle Adıyaman tanıtım günlerinin açılışı gerçekleştirildi.
Adıyamanlı olmaktan dolayı gurur duyduk…
 
Fahrettin Çelik