1) 1991-1995 yılları arasındaki Yugoslavya İç Savaşında Srebrenitsa, açlık ve hastalıkla mücadele eden bir 'toplama kampı'na dönüşmüştü.

2)BM, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş, Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.

3) 400 silahlı Hollandalı Barış Gücü askeri bölgeyi koruyordu. Srebrenitsa’ya sığınan Bosnalı Müslümanlar’ın canları onlara emanet edilmişti

4) Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya saldırılarını artırınca, Müslümanlar toplanan silahlarını geri almak için başvurdular.

5)Bölgedeki BM sorumlusu Hollandalı komutan Thom Karremans, bu talebi reddetti. Bir gece yarısı, şehrin güvenliğinden sorumlu General Thom Karremans’ın ani emriyle, BM Hollanda Barış Gücü şehri terk etti.

6)Hollandalı Komutan Thom Karremans, kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri ağır silahlarla donanmış Sırplara teslim etti.

7)11–22 Temmuz 1995'te, Srebrenitsa’da 9.000’den fazla silahsız Bosnalı sivil, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp ordusu tarafından katledildi.

8) Avrupa’da 2. Dünya savaşından sonraki en büyük insan kıyımı ve hukuki olarak tek belgelenmiş soykırım Srebrenitsa’da yaşanmıştır.

9)Daha sonra, Ratko Mladiç’in, katliamdan önce Thom Karremans’a hediye verdiği, ikisinin samimi görüntüleri olan bir video ortaya çıktı.

10) Geçtiğimiz yıl (2017) de Hollanda, katliamla ilgili kendi askerlerini suçlu buldu ve müslüman Boşnak soykırımımın %30’undan Hollanda’nın sorumlu olduğuna karar verdi.

(Ki bence aynı oranda BM de sorumludur, yüzde yüzünden sorumludur)

11)Kasım 2017’de Mladiç nihayet 1992-1996 yılları arasında yaptığı soykırım ve insanlığa karşı 9 ayrı suçtan ömür boyu hapse mahkum edildi. Bu karar üzerine “Çok kızgın olduğunu, hiç anlaşılmadığını” söyledi.

Hiç kimse masum değil hemde hiç kimse.

Alkış tutan ne kadar suçluysa susan da görmemezlikten gelen de aynı oranda suçludur.