Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım ünitesinde yatan 10 yaşındaki Yusuf Aslantürkün akcigerlerindeki problemler nedeniyle kana oksijen gitmemesi üzerine hastane yönetimi yeni bir çalışma yaptı.

Tıp Fakültesi Çocuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turgut öncülüğündeki ekip, yeni getirdikleri bir cihazla kanı çocuktan alarak, cihazda kana oksijen verip hastaya naklettiler.

Cerrahi bir müdahale yapılmadan uygulanan bu sistemin, Türkiyede ilk defa uygulandığı bildirildi.

Prof. Dr. Turgut, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Adıyamanda bir ilki yapıyoruz. Bu yaptığımız yöntem Türkiyede bir ilktir. Çünkü biz burada 10 yaşında bir hastamıza esktro corporal membron oksijenesyonu yapıyoruz. Yani pratik olarak halkın anlayacağı bir şekilde hastanın kanını bir yerden alıyoruz, makinede içine oksijen katıyoruz. Sonra tekrar hastaya veriyoruz. Hastamız akciğer problemleri olan ve oksijen yetersizliği olan bir hasta. Bunu dışarıdan oksijen takviyesi yapıyoruz. Normal rutin yöntemlerle bunun akciğer kapasitesini ve oksijenlenmesini arttıramadığımız için böyle bir yola başvurduk. Bu dünyada yapılan bir şey. Türkiyede de değişik üniversitelerin çocuk bakım ünitelerinde ve erişkin bakım ünitelerinde yapılan birşey. Ama biz burada herhangi bir cerrahi yöntem uygulamadan Adıyamanda ve Türkiyede ilk defa böyle bir yola başvurarak hastamızı 2,5 günden beri yoğun bakımda tutuyoruz. 4 gün tutmayı planlıyoruz. İnşallah makinede tuttuktan sonra şimdiki veriler bize akciğer bulgularının iyiye gittiğini gösteriyor. 4. günün sonunda makineden çıkarırsak inşallah iyi olacağını düşünüyoruz

Turgut, Hastalık ARDS dediğimiz çocuğunr akciğerinin yeterince oksijenle kanı oksijenlendirememesi hastalığı. Halkın anlayacağı bir şekilde söylemek istersek. Biz burada hastaya ekstradan oksijen veriyoruz. Bir yerde akciğeri nebzede olsa devre dışı bırakıyoruz. Hastaya daha çok oksijen gitmesini sağlıyoruz şeklinde konuştu.

Çocuk Yoğun Bakım Sorumlusu Uzman Doktor Yusuf Yükselmiş ise şöyle konuştu:

Hastamızda ARDS mevcut. Normalde ARD için değişik yöntemler uygulanıyor. Değişik tedavi yöntemleri mevcut. Ancak bunlara yanıt vermeyen hasta gruplarına da ecmo dediğimiz uygulamayı yapıyoruz. Bunda da kanı bir yerden alıp oksijenlendirdikten sonra başka bir dolaşım yolundan hastaya veriyoruz. Böylelikle akciğerleri devre dışı bırakarak, makinenin yarattığı travmayı en az riske indirerek oksijenlenmesini sağlıyoruz. Bu genelde Türkiyede ve dünyada cerrahi yöntemle uygulanıyor. Bu hastada farklı olarak biz perküton olarak yani hastaya cerrahi bir yöntem olmadan bu işlemi yaptığımız için ve Türkiyede ilk defa farklı bir cihazla bu işlemi yaptığımız için bu ilginç bir vaka olarak litaretüre mutlaka geçecektir. Burada önemli olan bunun etkinliğini görmek için 4 ve 5 gün bunun devam etmesi gerekir. Şuanki veriler iyiye gidiyor

PHA

Editör: Adıyaman Haber