Uzm. Dr. Öz, yaptığı yazılı açıklamada,en önemli 3 kuralın uygulanmasına dikkat çekerek,"Aslında en önemli olan üç tane kural bizim en kolay uygulayacağımız kural maske takmak, sosyal mesafeye dikkat etmek ve hijyen yani temizlik kuralları."dedi.

Maske takmanın hem pandemi salgının etkilerinden koruyacağını hem de karşımızda ki insanlara zarar vermeyi engelleyeceğine işaret eden Uzm. Dr.Öz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İkametlerimizden yani evimizden çıkarken mutlaka ama mutlaka maskemizi takmamız gerekiyor, maskeyi takarken hem burnumuzu hem ağzımızı kapatacak şekilde olacak. Sokağa çıktığımız da aracımıza bindiğimiz de caddede gezerken alışveriş merkezine gittiğimizde pazar yerinde yani kısacası her yerde maske takmamız gerekiyor.Sosyal mesafeye dikkat etme sosyal mesafeyi iletişime geçtiğimiz kişilerle sırada beklerken sohbet ederken dış dünyada ki her temasımız da arada ki mesafeyi en az bir buçuk metre olarak bırakmalıyız.

Hijyen yani temizlik kişisel temizlik dediğimize dikkat ettiğimiz zaman virüsün karşıya bulaşmasını veya bize bulaşmasını engellemiş oluyoruz. Çünkü temas ettiğimiz yerlerde eğer koronavirüs varsa elimizi gözümüze, burnumuza, ağzımıza götürdüğümüz zaman virüsün vücudumuza girmesine maalesef sebebiyet vermiş oluyoruz. Bu süreçte pandemi kuralları kısıtlamaları ile ilgili hem ülke genelinde hem il genelinde bir çok karar alındı ve Türkiye genelin de bir çok karar var bu kararlara kısıtlamalara örneğin sokağa çıkmaması gibi refakat edildiği sürece pandemi sürecini kontrol altında tutulmasını sağlamak mümkün."

İl Sağlık Müdürlüğü olarak koronavirüs testi için ilk önce kişiden boğaz ve burun sürüntüsü aldıklarını aktaran Öz, "Burun ve boğaz sürüntüsü alındıktan  sonra pisaar denilen teknik yapılıyor, eğer testiniz pozitif çıktıysa filyasyon ekipleri devreye giriyor."dedi.

İl merkezinde ve ilçelerde bir çok mobil filyasyon ekibinin olduğunu belirten Öz, şu ifadelere yer verdi:

"Filyasyon, hastalığın kaynağını bulmak, bulaşım kaynağını bulmak anlamına geliyor. Sizin testinizin sonucu pozitif çıktığı zaman sistemsel olarak ilçe sağlık müdürlüklerinin toplum sağlık merkezlerine sisteminin pozitif olarak belirleniyor. Pozitif olarak kişinin adı geçtikten sonra kişi en kısa süre içerisinde telefon ile ulaşılıyor kişinin gerekli bilgileri alındıktan sonra filyasyon ekipleri kişinin ikametine gidiyorlar ve evde kişinin muayenesi gerçekleştiriliyor.

Doktorlar tarafından muayene sonrası bu hastalık ile ilgili bilgileri izolasyon kuralları karantina ile ilgili bilgiler veriliyor. Kişiye devletimizin Sağlık Bakanlığı'nın verdiği ücretsiz ilaçlar takdim ediliyor, ücretsiz verilen ilaçlarla ilgili bilgi veriliyor. Eğer kişinin durumu evde tedavi olmasını gerektirmiyorsa bahsettiğiniz gibi acilse o kişi ambulans ile hastaneye nakli gerçekleştiriliyor."

Uzm. Dr. Öz, aynı zaman da nakil edilen kişinin evinde temaslı olduğu kişilerden de gerektiğinde filyasyon ekibi numune aldığını ve o kişilerden de gerekli olanların hastane naklinin gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu sırada siz testiniz hastanede verdiğiniz sonuç çıktı ise yine biraz önce bahsettiğim gibi filyasyon ekiplerine sistemsel olarak düşüp filyasyon ekipleri o kişinin filyasyonunu alıyor. Kesinlikle onun bir süresi var bakanlığımız da takip ediyor bizlerde takip ediyoruz. Pozitif düşen kişi en kısa sürede filyasyon ekiplerince ziyaret edilerek bu süreç devam ettiriliyor.

Ayrıca sağlık müdürlüğü bünyesinde açtığımız bir dayanışma hattı var. 2130036 bu hattımız 24 saat açık hem kovit hastalarının hem temaslıların hem herhangi bir vatandaşımızın bu hastalık ile ilgili merak ettiği her türlü soruya aslında cevap verilebiliyor.

Karantina süreci ile ilgili izolasyon süreci ile ilgili sorular veya ilaç kullandığınız ilaçlar ile ilgili sorularınız varsa danışma hattına rahatlıkla bilgi alabiliyorsunuz. karantina süreci haricinde izolasyonunuzun ne kadar devam ettiğini numune sonucunu aslında e devletten öğreniyorsunuz ama bir şekilde öğrenemediyseniz burada sonucunuzu da öğrenebiliyorsunuz.Buna ilaveten eğer hastaysanız ve temaslıysanız acil bir desteğe ihtiyacınız varsa diyelim şikayetleriniz arttı ambulans ihtiyacınız olabilir, 24 saat arayınca ilgili arkadaşlar gerekli birimlere ulaşarak destek talep eden kişinin ihtiyacı karşılanıyor.

Hasta, herhangi bir şikayeti olduğu zaman bu hattımızı arayabilir kendilerinin aile hekimlerini aradığı zaman aile hekimleri iletebilirler veya filyasyon ekiplerine iletebilirler. Bu iletme sonucunda ilgili birimler direk filyasyon ekiplerine yönlendirerek doktor ekipli ekibin içinde doktor olan filyasyon ekibi gönderiyoruz. Doktor muayenesine takiben teknik ve tedavisi olması için her an tedavisi hastaneye götürülmek üzere hastaneye alınıyor bu sürecin ya nerede kesileceği nerede devam edeceği kişinin durumuna göre değişiyor."

"Filyasyon Çağrı Merkezimizi 24 saat arayabilirsiniz"

Filyasyon Çağrı Merkezi hizmetlerine de değinen Uzm. Dr. Öz, müdürlüğün bünyesinde kurulan bir merkez olduğunu belirterek hasta ve temaslı olan kişilerin aile hekimlerince arandığını kaydetti.

Uzm. Dr. Öz, karantinada olan hastaların filyasyon ekiplerince de arandığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Ama ek olarak bizlerde belirli aralıklarla iki günde bir veya üç günde bir arayarak herhangi bir şikayetleri var mı? herhangi bir desteğe ihtiyaçları var  mı? ilaçlarla ilgili ve başka danışmak istedikleri bir şey varsa soruyoruz ve Kovit-19 danışma hattında ki gibi ihtiyaç halinde ilgili birimlere bilgi vererek kişilerin desteğini taleplerini karşılıyoruz.

Bu kişilerin ihtiyaç duyduğu hastaya her bilgi 2130036 da var tabi ki aile hekimlerine başvurabilirler filyasyon ekiplerine bilgi verebilirler ama 24 saat bu hattı arayarak danışmak istedikleri baş vurmak istedikleri her şeyi öğrenebilirler."

Hastalık belirtisi gösterenlerin istediği her an hastaneye de başvurabileceklerini ifade eden Uzm. Dr. Öz, "Çok acil durumda tabi ki 112 arayabilirler. Birde bizim sağlık müdürlüğümüz ile yaptığımız 60 yaşın üzerindeki insanlar bu hastalık içerisinde risk grubu oluşturdukları için ve evde sağlık hizmetleri olarak bu hastaları tespit edilenler 4 gün evlerinde doktor muayenesi yapılıyor doktor muayenesi sonrası gerekli ilaçları verilerek tedavisi yapılıyor.

İhtiyaç halinde 112 ile hastaneye nakli gerçekleştiriliyor hastalık tanısı konulan kişiler yada temaslı kişiler bunu öğrendikleri ilk an diğer kişilerden kendilerini izole etmeleri gerekiyor. Bu hem kendi sağlıklarını koruma hem çevresinde ki insanların sağlığını korumak sevdiklerini hastalıktan korumak için yani siz kendinizi diğer insanlardan ayırt edeceksiniz."diye ifade etti.

"Filyasyon ekiplerine eksiksiz doğru bilgi verilmesi çok önemli"

Uzm. Dr. Öz, Kovit-19 hastalığını tespit edilen kişilerin filyasyon ekiplerine eksiksiz doğru bilgi vermelerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü siz ancak temaslarınızı tam olarak ibraz ettikten sonra bulaşıcı hastanın kontrol edilmesi çok daha kolay olacaktır. Sadece bunu evde yaşayan insan olarak düşünmemek lazım temaslı olarak iş yerinde çalışanlar, okula gidiyorsanız okul açıldığında okul koğuşlarınız sosyal ilişki içerisinde olduğunuz arkadaşlarınız akrabalarınız herkesi temaslı olarak bildirmeniz gerekiyor ki salgının önüne geçilebilinsin. Aynı zaman da temaslar içinde geçerli bu temasın kendisi ile ilgili doğru bilgi verirse filyasyon ekiplerini hem kendi sağlığını hem sevdiklerinin sağlığını korumuş olurlar.

Birde burada temas durumundan biraz bahsetmek etmek istiyorum. Temas, yakın temas ve normal temaslılık var Sağlık Bakanlığı'nın belli bir kuralına göre bilim kurulunun belirlediği kurallara göre sizin yakın temaslı veya normal temaslı olduğunuz belirleniyor, eğer siz sosyal mesafeye dikkat ettiyseniz maskenizi taktıysanız hijyene dikkat ettiyseniz bulunduğunuz ortamı yeterince havalandırdıysanız belli bir süre altında aktif vakası olan kişi ile temas ettiyseniz aslın da siz yakın temaslı değil normal temaslı oluyorsunuz.

Belli bir süre içerisinde bu kurallara rivayet ettiyseniz bu hastanın size bulaşma ihtimali çok az ve biz sadece yakın temaslı olanları izolasyonuna ve karantina kararı alınıyor ama yakın temaslı olmayanlara sadece kontrol ediyoruz."

"İlaçlar ücretsiz temin ediliyor"

Devletin, tüm Kovit-19 hastalarına herhangi bir ilaç ücreti talep etmeden ilaçlarını temin ettiğini belirten Uzm. Dr. Öz, ilaçları ne kadar erken kullanırsanız o kadar zatürreniz az oluyor."dedi.

Uzm. Dr. Öz, ilaçların filyasyon ekiplerince yada hastaneden verildiğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Hastaneden filyasyon ekiplerinden bu ilacı alır almaz en kısa sürede başlayın. Çünkü bu ilacı kullandığınız zaman pironamalarınızın az olması hastaneye yatışınızı yoğun bakıma, yatışınızı entübe oluşunuzu yani entübasyon  ihtiyacı olduğunuzu çok  azaltıyor.

Kovit-19 hastalığı olan kişiler toplu taşıma ile hastaneye gitmesinler veya hastaneden dönerken kesinlikle bu iş için Kovit-19 hastayı taşımak için ambulanslarımız var. Kovit-19 danışma hattına 2130036 telefon açtıklarında biz ambulansla bu kişilerin naklini gerçekleştiriyoruz. Kovit hastalığını atlatmış kişiler eğitim araştırma hastanesine başvurarak plazma bağışında bulunabilirler.Hastalığını atlatmış kişilerde yeterli antikor seviyesi oluşmuş ise belli bir süre sonra hastaneye başvurup uygun hasta ise belki başka insanların hayatını kurtarmasına vesile oluyorlar.

Bu süre içerisinde maske takarak sosyal mesafeye dikkat ederek hijyen kurallarına dikkat ederek pandeminin kontrol altında tutulmasına destek veren sağlık çalışanlarının çalışmasına destek veren kendi kişisel sağlığını sevdiklerinin kişisel sağlığını toplumsal kişisel sağlığı koruyan insanların bu destekleri sebebi ile ayrı ayrı hepsine vatandaşımıza teşekkür ediyorum.

Tüm vatandaşlarımızın sağlık çalışanlarına desteğinin devamını diliyorum birde sürecin başından itibaren her konuda valiliğimizin tüm olanaklarını pandemi kontrol için seferber eden sayın Valimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum ve112 Acil Sağlık hizmetlerinde 1,2,3 basamakta çalışan bu pandemi sürecinde çok yorulan ama yılmayan özveri ile fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarımızı ayrı ayrı tebrik ediyor onlara da teşekkürlerimi iletiyorum."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha