Çalıştaya, Kahta Kaymakamı Saadettin Doğan İlçe Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı, Adıyaman Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bedriye Bozat, İlçe Müftüsü Rıfat Çevik, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Şevket Erşahin, İlçe Emniyet Müdürü Cafer Demir katıldı.

Çalıştayda, konuşmacı olarak Adıyaman Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bedriye Bozat, Demir Leblebi Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi Sevna Somuncuoğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İletişim Uzmanı Prof. Güldemin Darbaş, Sosyolog,Yazar Murat Sertoğlu, Sosyolog Gazeteci Yazar İbrahim Halil Arslan ve modaratör olarak Rehberlik Öğretmeni Esra Balalmaz yeraldı.

Kaymakam Doğan, gelişen ve dönüşen toplumların kız çocuklarının sorunlarını göz ardı ederek başarıya ulaşamayacaklarını ifade etti.

Kahta Belediye Başkanı Turanlı, ise kız çocuklarına yönelik yapılan bu çalıştay'ın çok anlamlı olduğunu ve her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Kadın ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Emine Kardeş ise; toplumların en büyük sorunların başında kız çocuklarının toplumda gereken değeri bulamamasından kaynaklanan problemlerin olduğunu belirtti.

Çalıştayına katılan konuşmacılar, resmi kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri; kızların yaşam kalitesinin artırılması, sosyal baskıların azaltılması, eğitim ve iletişim sorunlarının giderilmesi gibi konularda fikir beyan etti.

Çalıştay, Demir Leblebi Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi Somuncuoğlu, 'erken ve zorla evlilikler' başlıklı konuşmasında ise, " Dünyada en fazla erken yaşta evlilik Nijer'de yapılmaktadır. Türkiye'de de erken yaşta evlilik konusunda önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Mesela Türkiyenin Doğusundan batısına gittiğinizde herkes er yaşta evliliklerinin doğuda olduğunu söyler. Edirne'ye gittiğinizde; "bizde böyle bir sorun yok bu tür evlilikler doğudadır." deyip kendilerini temize çıkarıyorlar. Bu sorun Antalya'da da böyle, iç Anadolu'da da durum böyle, hatta; en fazla erken yaşta evlilikler Antalya gerçekleşmektedir. Erken yaşta evlilikler, bazı bölgelerde fakirlikten bazı bölgelerde de kültürel etkilerden kaynaklanmaktadır. Dünyanın neresinde olursa olsun, istenmeyen her evlilik zorla evliliktir." dedi.

Adıyaman Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bedriye Bozat, ailelerin sosyal ve psikolojik destek konusunda gerekli desteğin verilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının daha fazla görünür hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Bozat, konuşmasında şunları kaydetti:

"Toplumsal sorunların başında yine cinsiyet ayrımcılığı sorunu gelmektedir. cinsiyet ayrımcılığının küçük yaşlardan itibaren başlamasından kaynaklanan sorunlar, toplumun genel durumu konusunda da sorunlara neden olmaktadır. Hayatımızın bütün alanlarında cinsiyet ayrımcılığıyla karşı karşıya gelmekteyiz. Mesela atasözlerimiz, deyimler, müstehcenlik içeren hikayeler, evlerde haremlik ve selamlık konusunda gösterilen hassasiyetler cinsel ayrımcılığı tetiklemektedir. Devlet mekanizmaları cinsiyet ayrımcılığı konusunda oldukça hassas bir şekilde çalışıyor ancak, sürdürülebilirlik konusunda daha organizasyon gerektiren tedbirlerin alınması gerekmektedir."

Adıyaman Sosyal Hizmetler Temsilcisi Sosyolog Yazar Sertpolat da, 'Ev içi emek' başlıklı konuşmasında şunları söyledi:

"Bugün evlerde görünmeyen iş gücüne dayalı bütün emekler ekonomiye dönüştürülse büyük bir bütçeye dönüşecektir.  Ev içinde emeğe dayanarak yapılan bütün işler, ev içi emek olarak değerlendirilmektedir. Kadınlar ve kızlar ev içinde yapılan emeklerinin karşılığında ücret talep etseydi bu külfetin altından hiçbir toplum kalkamazdı. Dolayısıyla toplumların kadınların emeğini yok sayarak bir yerlere gelmesi mümkün gözükmüyor. "dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İletişim Uzmanı Güldemin Darbaş ise; gelişen ve dönüşen toplumların iletişim konusundaki sorunları toplumsal sorunlara neden olmakta olduğunu belirterek, "Geniş aileler zamanla yerini çekirdek ailelere bırakmıştır. Türkiye'de genel olarak çekirdek aile yapısı mevcuttur. Dolayısıyla ile içi iletişim eski dönemlerdeki iletişimden farklı olarak daha fazla önem arz etmektedir. Uzmanlar Aileyi bir şirket yapısı olarak ele almaktadırlar. Şirkette herkes yaptığı işin ve emeğin karşılığını almak için çaba sarf etmektedirler. Dolayısıyla aile içinde gereken iletişim olmaması halinde herkes kendi üzerine düşen görevi yapma konusunda sorun yaşamaktadır. Bu sorunlar genel olarak toplumsal sorunlara dönüşerek içinden çıkılmaz bir hale gelmektedir."diye ifade etti.

Akçakale Belediyesi Proje Kordinatörü Gazeteci Yazar Sosyolog İbrahim Halil Arslan ise, kızların okullaşma sorunları gündeme getirerek eğitimsizliğin aslında bütün sorunlara kapı araladığını işaret ederek, "Kadim medeniyetlerin merkezi olan Mezopotamya bölgesinde eğitimi konuşmak bu toplum adına aslında büyük bir zül'dür. Bu coğrafya nasıl olurda insanlığa ışık tutmuş medeniyetleri barındırıp eğitimde dünyaya örneklik teşkil etmişken, bugün bölgedeki eğitimsizliği tartışıyoruz. Bizler toplumsal sorunların çözümünde kızların eğitimini büyük bir hassasiyetle ele alıp kız çocuklarını topluma kazandırılmalıyız ki toplumsal barış, huzur, kardeşlik sağlanabilsin. Kız ocuklarını eğitmeyen/okutmayan toplumlar sağlıklı bireyler ve toplum var etmesi düşünülemez." diye konuştu.

Çalıştay, katılım gösteren kurum müdürleri ve temsilcilerinin soru ve cevap şeklinde yaptıkları tartışmayla son buldu.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha