Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Abdulkadir Dost, basın mensupları ile bir araya gelerek 2016 yılı sağlık yatırımlarını değerlendirdi.

Basın ve İletişim Birimi tarafından düzenlenen toplantıya, Hastane Başhekimi Op. Dr. Abdulkadir Dost, Hastane Müdürü İlhan Aslan, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Celalettin İnal, Müdür Yardımcısı Özlem Halvacı ve basın mensupları katıldı.

Basın mensupları ile sıklıkla bir araya gelmek istediğini ifade eden Hastane Başhekimi Op. Dr. Abdulkadir Dost, konuşmasında, “Bugün 2016 yıl sonu değerlendirmesini yapmak üzere buradayız. Bu vesileyle siz değerli arkadaşlarımızla özlemde gidermiş olacağız. Kâhta Devlet Hastanesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte planlı bir şekilde çok verimli iki yıl geçirdik.” dedi.

Başhekim Dost, 2016 yılında Kahta’ya yapılan sağlık yatırımlarını ve 2017 yılı için planlanan bazı yatırım ve uygulamalarla ilgili şu bilgileri verdi:

Hemşire sayımız ilk göreve geldiğimiz günden bu yana % 35 oranında artış göstermiştir. Hekim sayımızda da keza yine % 27 oranında bir artış olmuştur. İlk geldiğimizde hastalarımıza 7 Diş Hekimi ile hizmet vermekteydik. 2016 yılı içerisinde 15 Hekim ile güçlü bir takviye sağladık. Genel Cerrahi Uzman sayımızı 3’e çıkardık. 2 olan İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı sayımızı 5’e, 2 olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı sayımızı 2016 yılı içerisinde 4’e sonrasında bir hekimimizin yan dalı kazanması ile yine 3’de kaldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tüm Türkiye de olduğu gibi, Adıyaman’da da biraz sıkıntılı. Bu sıkıntıların giderilmesine yönelik hükumetimiz çok ciddi bir çalışma yürütüyor. Devlet Hastanelerinde uzman hekimlerin kalıcılığına yönelik özendirici çalışmalar yapılıyor. Bununla birlikte özel hastanelerin kontenjan sınırlaması üzerine çalışmalar yapılıyor. Ayrıca özel hastaneler için bazı yasal düzenlemeler yapılıyor. Buna rağmen yine de yeterli sayıda uzman hekim bulmakta güçlük çekiyoruz. Ülkemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı bölümünde mezun olan hekim sayımız sıkıntılı olmasına rağmen hastanemizde 3 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. PDC (Personel Dağılım Cetveli)’de bizim için ayrılan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı kontenjan sayısı talebimize istinaden 5’e yükseltilmiştir. Milletvekillerimiz ile bu konuda istişare içerisindeyiz. Atama dönemlerinde il ve ilçelere düzenli olarak atamalar yapılıyor. Herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda önümüzdeki dönemde bizimde uzman hekim talebimizi karşılayacaklar. En azından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı sayımızı 4’e yükseltebilirsek hem hastalarımız hem de polikliniklerimiz ciddi anlamda rahatlayacaktır. Bakanlığımıza hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personelinin arttırılmasını konusunda talebimizi ilettik

- FİZİKİ YATIRIMLAR

Fiziki yatırımlara da değinen Dost, 2016 yılında fiziki anlamda bazı düzenlemeler yapma ihtiyacı duyduk. Biz hastaneciliği sadece tedavi merkezi olarak düşünmüyoruz. Sosyal hastanecilik konusunda da çok ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Önceki toplantılarımızda ifade ettiğim gibi cihaz konusunda sıkıntılarımız bulunuyordu. İlçemizde emar cihazı yoktu, emar cihazımız artık hastalarımıza hizmet veriyor. Eskisi gibi günlerce beklemek yok, emar istemlerini aynı gün karşılayabilmekteyiz. İlaçlı (kontrastlı) emarların istenmesi durumunda da 24 saat içerisinde çekim işlemini gerçekleştirebilmekteyiz. Cihaz konusuna değinmişken, Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinde kullanılmak üzere panoramik dijital röntgen alımına gittik. Eski cihazımız yaklaşık 15 yaşında idi, istekleri karşılamaz vaziyette idi. Çok daha özellikli ve yüksek görüntü kaliteli cihazımızı hastalarımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Bunlar büyük yatırımlarımız, bu gibi birçok küçük çaplı yatırımımız bulunuyor. Örneğin 2015 yılındaki mevcut tekerlekli sandalye sayımız 40 civarındaydı, şuanda 80 adet tekerlekli sandalyemiz bulunuyor. Bunlar yeterli mi, elbette değil. Planlı bir şekilde artış yapacağız. Tabi bu çalışmaları yürütürken mali dengemizi korumamız gerekiyor. Bütün bu yatırımlara rağmen Kâhta Devlet Hastanesi kendisi ile beraber Göçeri, Sincik ve Gerger Hastanelerinin de tüm mali yükünü karşılamaktadır. Hiçbir firma ve kuruma borcumuz bulunmuyor. Poliklinik hizmetlerimiz artık biraz daha farklı bir sistemle yürüyecek. Bundan böyle polikliniklerimizde sekreter bulundurmayacağız. Artık doktorlarımız tek başına bu işi yürütecekler. Vatandaşlarla doğrudan iletişimi kendileri sağlayacaklar. Kat sekreterliği sistemi ile de her katta iki veri giriş personeli bulunduracağız. Hastalarımızın dosya işlemlerini onlar yürütecekler. Hastalarımızda sesli çağrı sistemi ile polikliniğe davet edilecekler. Bu değişiklik elbette kolay olmayacak, geçiş süreci biraz sancılı olabilir, değişikliğin akabinde bir takım şikâyetlerde olabilir ama insanlarımız zamanla alışacak ve çok memnun kalacaklardır dedi.

- HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA ARTTIRILACAK

Hizmetle ilgili çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten Dost, şöyle devam etti:

En önemli eksikliklerimizden biri de yönlendirme dediğimiz hizmet elemanı eksiğidir. Acil servis başta olmak üzere, hastalarımız kendilerine yardımcı olacak bir kişiyi bulamıyorlar. Bundan böyle polikliniklerde çalışan sekreterlerimiz yönlendirme personeli olarak koridorlarda bulunacaklar. Hastalarımızla birebir ilgilenerek ilgili birimlere ulaşımında yardımcı olacaklar. Binamızın 6 yaşında olması nedeniyle genel bir bakıma ihtiyacı var. Bunun için genel bütçeden bir kısım ödenek temin ettik. Hijyen kuralları gereği hastanemizin tamamını yeniden boyayacağız ve gerekli yerlerde bir takım (sıva, alçı) onarımlar yapacağız. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte 2017 yılındaki temel hedefimiz, fiziki iyileştirmeleri yapmak ve sağlık hizmeti kalitesini çok daha iyi seviyelere yükseltmektir. Bunlarla birlikte, yönetimin en başı ben dâhil olmak üzere, tüm hastane personellerimize varsa yanlışlarımızı düzeltmeye yönelik eğitim planlaması yapacağız

Dost, hem sağlıkta hizmet kalitesi hem de sosyal hastanecilik anlamında çok daha iyi yerlere gelebilmek için var gücüyle çalışacaklarını ifade etti.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber