İlçeye   bağlı  Salkımbağı  köyünde  yaşayan  Bozkurt  ailesi  tüm geçim kaynağı  kendi  ürettikleri  organik ürünler  ile  sağlanıyor.

Kendilerine ait  yaklaşık 50  dönümlük  arazide  nar  ve  hurma  yetiştiren  ailenin tüm bireyleri  el birliği  yaparak  hem  üretiyor  hem de  aile  bütçesine  katkıda bulunuyor.

Abdurrahman Demir, eşi Emine Demir, çocukları ve torunları ile  beraber  yetiştirdikleri  narları evlerinin bir  bölümünde  kurdukları soğuk hava  deposunda muhafaza  ederek  hem satış yapıyor  hem de ev yapımı  nar ekşisi  hazırlayarak  satış yapıyor.

Demir, yetiştirdikleri  narların çok eski ve değişmeyen  bir  tür  olduğunu, en az  500  yıllık bir  geçmişi  olduğunu  kaydederek  şunları söyledi:

"Bu  nar  çeşidi  Alut  narı olarak  bilinir.  Köyümüzün eski  adı  Alut  idi  ve  köyümüz  adını  bu nar çeşidinden almış.  Dedelerimizden  aldığımız   bilgiye   göre  en az  beş asırlık bir  nar türüdür. Biz  her  sene  bunu  devam ettirmek için  en iyi  cinslerinden fidanlar  yetiştirerek  tohumunu  sürdürmeye  çalışıyoruz. Kendine özgü bir  tadı ve aroması var. Bölgede  en çok rağbet  görülen  nar  çeşididir. Atamızdan  kalma gelenekler  ile tamamen organik  olarak  yetiştiriyor  ve  nar ekşisi  yaparak geçimimizi  sağlıyoruz."

Evin  hanımı  aynı zamanda  nar  ekşisi  üretiminde  kızları   ve gelinleri  ile  birlikte  çalışan  Emine Demir,  bölgede  tütüne alternatif  ürünler  arasında yer  alan nar  üretimini  uzun  yıllardan beri yaptıklarını,  bu şekilde  çocuklarını okuttuğunu, evlendirdiğini  ve  bu işi yaparken  çok mutlu olduğunu  söyledi.

Demir  ailesi  çok uzun  yıllardan beri  bu işi  yaptıklarından dolayı  değişmeyen  ve  her  yıl artan  daimi müşterilerin olduğunu, pazar ve müşteri  sorunlarının  olmadığını  kaydettiler.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha