Önceki hafta bir toplantıya davet edildik.

Sayın Valimiz Mahmut Çuhadar’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını gidermek ve genç işsizliği önlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının hayata geçirdiği Mesleki Eğitim Merkezi Programı tanıtıldı.

İlimizde de tüm meslek liseleri bünyesinde uygulanmaya başlanan Mesleki Eğitim Merkezi Programları ile mesleki ve akademik hedeflerine ulaşırken bir şekilde örgün eğitim dışı kalmış veya sonradan meslek edinip yeterliliklerini belgeleyememiş kişiler için ustalık, kalfalık ve çıraklık eğitimleri verilerek istihdam ve iş hayatına yönelik çözümlerin üretilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda Adıyaman il genelinde 36 mesleki eğitim veren lisede Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulanacak. Aynı zamanda Adıyaman, Kâhta, Besni ve Gölbaşı Organize Sanayi Bölgelerinde çalışanların programlardan yararlanmaları adına OSB Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları açılıyor.

Toplantıda verilen bilgilere göre ilimizde bu alanda 4000’ten fazla öğrenci kaydedilmiş bile. Yani Gaziantep’ten daha fazla bir rakam yakalanmış.

10.000 öğrenciye ulaşmayı hedefleyen program ile sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacının büyük oranda giderileceği düşünüldüğünde, sektörün bu anlamda büyük rahatlama yaşayacağı beklenebilir. Mesleki Eğitim Merkezi programı ile çırak öğrenciler haftanın 1 günü okulda teorik eğitim alıp, 4 günü ise işletmede beceri eğitimi alacak.

Programın en güzel yanlarından biri de, öğrencilerin sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesinin yanı sıra proje kapsamında 9, 10 ve 11. sınıfta öğrenim gören çırak öğrencilere, asgari ücretin %30 (1.275 TL), 12. Sınıfta öğrenim görenlere ise %50’si (2125 TL) devlet desteği olarak işletmelere ödenecek olması.

Yine bu proje ile meslek liselerinde olduğu gibi 9. Sınıftan 12. sınıfa kadar öğrenim görerek, meslek lise diploması, ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi alacaklar.

En az ortaokul veya İmam-Hatip Ortaokulundan mezun olanlar ile herhangi bir lisede kayıtlı olan veya liseyi terk edenler, en az lise mezunu olanlar ise 27 haftalık Ustalık Telafi Programına dâhil edilebilecekler.

Kayıtların yıl boyu devam etmesinin yanında yaş sınırının olmaması da programın bir diğer güzel yönü.

Sanayici olmasam ve sektörü pek bilmesem de toplantıya katılan iş adamı ve sanayicilerin heyecan ve takdirlerini ifade etmeleri bu programın önemli bir eksikliği ve beklentiyi gidereceği intibaını vermektedir.

Sayın valimizin ifade ettiği gibi, “Bir toplum süratle kalkınmak ve iktisadi/sosyal gelişmişlik düzeyini yükseltmek istiyorsa, her şeyden önce bu gelişmişliği sağlayacak nitelikte insan gücünü yetiştirmek zorundadır. İşte okullarımız bünyesinde açılacak olan Mesleki Eğitim Programları bu ihtiyacı karşılayacaktır. Eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkiyi güçlendirerek verimliliği daha da artıracaktır.

Program sonunda nitelikli eleman olmanın verdiği özellik ve güven ile iş arayacağı alan/iş kolu belli olacağı gibi işveren için de niteliği belli olduğu için önemli bir kolaylık olacak. Bu programda yetişecek elemanlarla özellikle “ne iş olsa yaparım” belirsizliği ortadan kalkmış olacak diye düşünüyorum.

Adıyaman sanayisinin gelişmesi ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi noktasında önemli bir çalışma olan bu programdan dolayı özellikle sektör temsilcileri başta olmak üzere tüm kesimlerin desteği beklenmektedir.

İstekli ve meraklıların detaylı bilgileri kendilerine en yakın Mesleki Eğitim Merkezi veya Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ya da Çok Programlı Anadolu Liselerinden alabilecekleri yetkililerce belirtildi.

Ülke çapında hayata geçirilen programın Adıyaman ayağında iyi sahiplenildiğini ve hedefe ulaşma noktasında üstün gayret gösterildiğini görmek sevindirici.

Bu anlamda Sayın Valimiz Mahmut Çuhadar başta olmak üzere İl Milli Eğitim Müdürü ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Güzel, etkili ve yararlı program ve projelerin ortaya ve uygulamaya konulması elbette önemlidir. Bunun yanında bürokratik silsile ve süreç içerisinde zamanla bayrağı devralanlarca da sahiplenilip devam ettirilmesi ve kamuoyuna mal edilmesi de önemlidir. Bazen bakanların değişmesi ile sistemlerin, programların değiştiğini bilmemiz bize bunu söyletse de, bize düşen güzel, iyi ve yararlı olan her şeye sahip çıkmamızdır.

Bu bağlamda diyorum ki, umarım beklenen sonuca, istenen hedefe ulaşır. Umarım uzun soluklu, devamlı olur ve daha da geliştirilir. Umarım “devlette süreklilik esastır” anlayışıyla sahiplenilir. Umarım herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapar…