Sadece NATO ülkelerinden Türkiye ve Yunanistan profesyonel orduya geç(e) mediler.

Avrupa ülkeleri ve NATO’nun diğer ülkeleri, birer birer profesyonel bir yapıya bürünüyorlar.

Askerlik daha profesyonel olunca, haliyle askerlik paralı olmaktadır ya da askerlik süresi oldukça azalmaktadır.

Türkiye’de ki yasa, her “her 20 yaşını dolduran askere alınır” dendiği için, gençlerimizi askere gönderiyoruz.

Askerlik süresinin uzun olduğu düşünüldüğünden ve askere giden gençlerin çokluğundan olsa gerek, muhtelif zamanlarda “bedelli askerlik” çıkmaktadır.

Bedelli askerlik beraberinde de bir takım sorunlar ve memnuniyetsizlikler getirmektedir. Tıpkı son günlerde, çıkartılmaz diye düşünülen bedelli askerlik uygulaması, gençleri parasal arayışlara yöneltti.

Söz konusu bedeli askerlik uygulamasında, yaşı 28 ve üstünde olanların cebinde 18 bin lirası olan varsa, askerlik sorununu çözmüş gibi görünüyor.

Ancak bu bedelli askerlik uygulamasının haksız bir uygulama olduğunu düşünenler; ülkede zengin-fakir ayrımının en sade haliyle yapıldığı noktasında birleşiyorlar.

Yani “paran varsa askere gitmiyorsun, paran yoksa da 12 ay gidip paşa paşa askerlik vazifeni yerine getireceksin!” diyorlar.

Evet, insanların maddi durumları farklıdır.

“Biz düzenimizi kurduk, güzel bir işimiz var,  süper bir evimiz var, uyumlu bir ailemiz var, askere gidip gelirsem bütün düzenimiz bozulur, işimiz aksar, her şey altüst olur. Biz para kazanıp, vergimizi veriyor, insanlara istihdam sağlıyoruz. Biz askerlik bedelini verelim bizi muaf tutun.” İşi tıkırında olan zenginler, güya kurulu bir düzeni olduklarından, güya askerliğe harcayacak zamanları olmadığından… dem vurarak; bir gün nöbet tutmamakla, bir gün gariban askerlerin karavanasından bir kap yemek yememekle, bir gün o havayı teneffüs etmekten imtina etmiş olarak, sözde vatani görevlerini tamamlamış oluyorlar.

Böylesine kutsal olan bir görevde,  insanlar sırf paraları vardır diye askerlik yapmamalarını anlamak gerçekten zor.

Türkiye de askerlik süresi uzun olabilir.

Askerlik süresinin düşürülmesi icap edilebilir.

Dünyanın gelişmiş birçok ülkesiyle entegrasyon amacıyla,  askerlik süresinde makul bir indirime gidilebilir.

Askerlik temel eğitimi süresince, insanın geleceği üzerinde büyük bir katkısı olmaktadır.

Acemilik dönemi diye bilinen dönemin ardından ustalık süresince, askerliğin kalan süreleri boş ve avare bir biçimde geçtiği bilinmektedir. Belki bu süreler askerlik süresinden düşülebilir; ama muhakkak her gencin askerlik yapması sağlanmalıdır.

Bu hem zengin-fakir ayırımını ortadan kaldırır, hem de herkes askerlik görevini ifa ettiği rahatlıkla söyleyebilir.

Gençlerimiz uzun bir süre kışlalarda tutulması gerekir mi?

Bu kadar gencin beslenmesi zor olmaz mı?

Ülkenin etrafındaki bunca sıkıntı, problem ve tehditlere rağmen, yeni değerlendirmelerle, yeni yapılanmalar ne kadar doğrudur?

Dünya sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Elbette askerlik konusunda da, savunma tedbirleri elden bırakılmadan gerekli değişimler olacaktır.

Dünya ülkelerinde tek tip ve iki tip olan askerlik uygulaması var. 27 üyeli Avrupa Birliği’nde 7 ülkede zorunlu askerlik uygulaması var, diğerlerinde askerlik uygulaması kaldırılmıştır.

En çok olan askerlik Mısır’da tama 3 yıl, en az olan Danimarka ‘da ise sadece 4 aydır.

Bazı ülkelerde, ya profesyonel, ücretli askerlik vardır, ya da gönüllülük esasına dayalı askerlik vardır.

Günümüz Türkiye’sinde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Ekim 2013`te alınan karar ile 1 Ocak 2014`ten itibaren uzun dönem askerlik süresi 12 ay olacaktır. Yükseköğrenim görenler de zorunlu hizmet süreleri tam dönem yedek subayların 12 ay, kısa dönem erlerin 6 aydır.

Ne yazık ki işi iyi olan, para kazanan 28 yaş üzerindeki zenginler bastırırlar 18 bin lira bedelle askere gitmezler, parası olmayanlar da kınalı kuzular olarak, vatani görevini ifaya giderler.

Yaşasın, her fakir asker doğar!

 

Kerim BAYDAK
[email protected]