Adıyaman Milletvekili Av. Tutdere, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Bakan Albayrak’a, yerli tütün üzerindeki yüzde 83 oranındaki verginin indirimi hakkında çalışma yürütüp yürütmediklerini sordu.

 Dışardan gelen tütüne sıfır vergi uygulanırken milli ve yerli olan tütünümüze  yüzde 83 gibi yüksek bir verginin uygulanması bir çelişki değil midir?." dedi. 

-"ÜRETİCİLER TEDİRGİN BİR HALDE BEKLİYORLAR"

Tutdere, "2017'de 4733 sayılı yasayla sarmalık tütüne ilişkin tek başına içim özelliğine sahip olan tütünlerin üretildiği merkezlerdeki üreticilerin kuracağı kooperatifler eliyle bu tütünün pazarlanması, satılması, ihracı konusunda mevzuatta değişiklik yapıldığını ancak bu değişikliğe paralel olarak, vergi indirimi için yapılması planlanan çalışmanın hayata geçirilmedi. Adıyaman başta olmak üzere, Türkiye'nin üretim yapılan bölgelerinde kooperatifler kuruldu ancak şu anda sarmalık tütüne, tütün mamullerine uygulanan yüzde 83 gibi yüksek bir vergi yükü karşısında bu kooperatifler bugüne kadar üretime geçemedi ve tedirgin bir halde bekliyorlar." diye ifade etti.

-"ADIYAMANLILARIN BEKLENTİSİ, BAKANLIĞIN OLUMLU ADIM ATMASI"

Dönemin hükümet yetkililerinin kamuoyuna söz veren açıklamalarda bulunduğunu da hatırlatan Tutdere, "Kendine has ve tek başına içim özelliği olan bu tütünlerin vergilerinde indirim yapılacağını, yüzde 40 gibi makul bir seviyeye düşüreceklerini söylemişlerdi, kamuoyuna açıklamışlardı ancak bugüne kadar vergi indirimi konusunda ne sizin döneminizde ne de sizden önceki Bakan döneminde herhangi bir çalışma yapılmadı.

Geçen gün Adıyaman'a yaptığınız ziyarette de benzer sorularla karşılaştınız. Adıyaman'da ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde yüzbinlerce tütün üreticisi bu konudaki çalışmayı yakinen bekliyor. Bakanlığınızın gündeminde bu sarmalık tütüne uygulanacak vergi indirimiyle ilgili herhangi bir çalışma mevcut mudur? Bu çalışmanın bir an evvel yapılması hem tütün üreticilerinde hem de ülkemiz ekonomisinde ciddi anlamda bir rahatlatma yaratacaktır. Bu konuda bütün Adıyamanlıların beklentisi, Bakanlığınızın olumlu adım atmasıdır."

-"KENDİ ÇİFTÇİMİZİ NASIL KORUYACAĞIZ"

Tutdere, şu anda Türkiye'de dışarıdan sıfır gümrükle, özellikle şişirilmiş tütün başta olmak üzere, çok sayıda tütün mamulü geldiğini vurgulayarak, "Bu dışarıdan gelen tütüne sıfır vergi uygulanırken, kendi millî ve yerli olan tütününüze şu anda yüzde 83 gibi yüksek bir verginin uygulanıyor olması da gerçekten bir çelişki değil midir? Biz kendi üreticimizi, kendi çiftçimizi, kendi yerli olan ürünlerimizi yabancı piyasalara karşı, büyük sigara şirketlerine karşı nasıl koruyacağız?.

Son dönemlerde özellikle tütün üreticilerinde ciddi anlamda bir azalma söz konusu. Dışarıdan tütün ithalatı artmakta ancak yerli üretim azalmaktadır. Bunun da en büyük sebeplerinden bir tanesi tütün üzerindeki yüksek vergi oranıdır. Bu konuda çalışma yapılmasını biz bekliyoruz, tütün üreticilerinin hepsi bekliyor."ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha