Koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinin Adıyaman halkı üzerinde ekonomik olarak derin izler bıraktığını söyleyen Başkan Buluş, yaşanan olayların esnafı olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, AK Parti iktidarının uygulamaları ve izlediği politikalarının kötü gidişatı tetiklediğini ileri sürdü.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adıyaman’da da yaşanan ekonomik krizle birlikle esnafın iflas bayrağını çektiğini vurgulayan Buluş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"2020 yılı içerisinde döviz kurlarında yaşanan yükselişle birlikte pandemi süreci esnafın iflas bayrağını çekmesine neden olmuştur. Normal şartlarda ay sonunu getiremeyen Adıyamanlı esnaf, 2020 yılı içerisinde yaşanan ekonomik çalkantılarla işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır.

Vatandaşın gündelik yapmış olduğu alışverişlerle ayakta kalma mücadelesi veren esnafımız ne yazık ki, hükümetten yeterince destek alamayınca işyerlerini kapatmanın yoluna gitmiştir. Yapmış olduğumuz esnaf ziyaretlerinde de vatandaşımız Bağ-Kur’larını ödeyemediklerini bildirerek, kredilerle ayakta kaldıklarını hatırlatmıştır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adıyaman ilimizde de pandemi sürecinde esnafımız iş yapamadığı gibi hükümette esnafa yönelik olarak destekleyici paketlerle onlara destek olamamıştır.

Büyük esnaf gibi ayakta kalma şansı olamayan küçük esnafımız ne yazık ki 2020 yılı içerisinde iş yerini kapatma yolunu tercih etmiştir. Borç batağında olan esnaflarımızın sayısında her geçen gün artış yaşandığı ilimizin bir gerçeğidir. Bakkal esnafı dediğimiz vatandaşa borç vererek ay sonunu getiren esnafımız da  ne yazık ki, borç batağına saplanmıştır. Adıyaman genelinde her esnafımızın sorunları aynı şekilde olduğu gibi bu esnafların bankalara olan borçları da giderek artmaktadır. 2020 yılı esnaflar açısından hiçte iyi bir yıl olmadığı gibi halkımız için de kötü bir yıl olarak hafızalarda kalacaktır."

Virüsle birlikte ekonomide ciddi anlamda sıkıntıların oluştuğunu belirten Buluş, aynı zamanda büyük yatırımcıların da sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, “Adıyaman’da Organize Sanayi Bölgesi içerisinde hizmet veren yatırımcılarımız da ne yazık ki, pandemi sürecinden olumsuz yönde etkilenmiştir. Bu süreç içerisinde kimi yatırımcılarımız küçülme yoluna giderken, kimi yatırımcılarımız ise iflas bayrağını çekmiştir. Günümüz koşullarına bakıldığında zor bir zaman içinde olan sanayicilerimiz de pandemi sürecinde krizden en çok etkilenen kişiler arasında yer almaktadır. Adıyaman OSB’sinde hizmet veren sanayicilerimize yapmış olduğumuz ziyaretlerde de krizin en çok yaşanan kesimler arasında olduklarını bizlere defalarca ifade etmişlerdir. Ancak sanayici esnafına yönelik  pansuman olarak nitelendireceğimiz paketler ne yazık ki onların yaralarına merhem olmamıştır. OSB’de bulunan işverenlerin işyerlerini kapatmaları an meselesi olduğu gibi bu süreci ne yazık ki ilgililer iyi yönetememiştir. Birçok işverenin küçülme yoluna gitmesiyle birlikte işsiz sayısında patlama yaşanmıştır. Adıyaman’da işsiz sayısında yaşanan artış göz önüne alındığında OSB’de işten çıkarılan işçi sayısıyla insanlarımızın mağduriyeti artmıştır.” diye konuştu.

Adıyaman genelinde söz verilen birçok yatırımın 2020 yılı içerisinde hayata geçmediğini hatırlatan Buluş,açıklamasını şöyle tamamladı:

"AK Parti’li siyasilerin seçim dönemlerinde ve yazılı olarak yapmış oldukları açıklamalara bakıldığında sulama konusunda çağ atlatıldığı ifade edilmiştir. Fakat anlatılanlar dışında bir arpa boyu yolun ilerlemediği ortadır. Adıyaman genelinde 19 yıldır sürekli olarak anlatılan Gömükan, Koçali Barajları, Bebek 1, Bebek 2, Aslanoğlu sulama projeleri sadece isimden ibaret olarak kalmıştır. Ne yazık ki; yanı başımızda bulunan Atatürk Barajından hiçbir şekilde faydalanmayan Adıyaman ilimizde hiçbir şekilde sulama projeleri hayata geçmemiştir. Bir tane projenin hayata geçmediği Adıyaman’da kuru tarımla ayakta kalmaya çalışan çiftçilerimiz mazot, gübre ve tohumlarını borca almak zorunda kalmıştır.

Adıyaman’ın en önemli geçim kapısı olan tütünün tamamen kaldırılmasından sonra çiftçimiz sattığı üründen sonra yeni dönemde ekmek istediği ürünü ekememiştir. Ancak borçlanma yoluna giden kimi çiftçilerimiz tarlalarının boş kalmaması için borçlanmayı tercih etmiştir. 2020 yılı içerisinde verilen onca söze bakıldığında ne sulu tarım ne de çiftçilere yönelik projeler hayata geçmiştir. Öte yandan emeklilerimiz de geçim sıkıntısı yaşadığı gibi Bağ-kur’dan emekli olan halkımızın yaşadığı sorunları çok iyi biliyoruz. Bu sorunların çözüme kavuşmadığı bir Adıyaman’da ne yazık ki, çiftçilerimiz, emeklilerimiz kötü bir yılı geride bıraktılar. Uzun yıllardan bu yana Adıyaman’a hızlı treni getireceklerini söyleyen AK Parti’li milletvekilleri sürekli olarak basına açıklamada bulundular. Yakın bir tarihe kadar ilimize tren getirileceğini söyleyen AK Parti’li siyasilerin açıklamalarından sonra ülke genelinde yapılacak olan tren yolu hattına bakıldığında Adıyaman’ın bu haritada olmaması bütün gerçekleri ortaya çıkarmıştır. Böylelikle AK Parti’li Adıyamanlı siyasilerin gündemi meşgul etmek için tren müjdelerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha