Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın Salı günü merkez üssünü Adıyaman merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Samsat ilçesine bağlı Kırmacık köyü olarak saptadığı deprem, saat 03.34'te meydana geldi. Yerin 9.10 kilometre derinlikte olan deprem, Adıyaman'ın yanı sıra çevre iller Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Kilis ve Kahramanmaraş'ta da hissedilen depremde yapılan incelemede öne hasar kayıt tespitinde 87 ağır hasarlı, 15 hafif hasarlı ilçede ise 145 ev ağır hasarlı 15 evin ise 20 evin ise orta hasarlı olduğu belirlendi.
- 66 ARTÇI DEPREM HİSSEDİLDİ
Salı günü ilçede meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından artçı depremler hissedilirken, 66 artçı depremin yaşandığı ilçede AFAD, İtfaiye, Kızılay ve sivil toplum kuruluşları geceyi çadırlarında geçiren vatandaşlara yemek, su ve çadır dağıtımı yapılıyor. Vatandaşlar ilçede hasar gören camilerin bahçesinde namaz kılarken ilçenin tek içme suyu kulesi ise zarar gördüğü ve eğitime dün 1 gün ara verilirkeni eğitim tekrardan normale döndü.
- İLÇE ESNAFININ GİRDİĞİ DÜKKANLARIN HEPSİ AĞIR HASARLI
İlçede esnafların işyerlerinin ağır hasarlı olduğunu ve işyerleri sahipleri için ilçede çadır çarşısı kurulduğunu belirten Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı,"İlçe esnafının girdiği dükkanların hepsi hasarlı ağır hasarlı. Özellikle bitişik nizam olan mahallelerde esnafların dükkanları girilemez durumda, onun için ilk planda hem onlar mağdur olmasın hemde şehir hayatı durmasın diye Kilis'ten AFAD marifetiyle temin ettiğimiz bu büyük çadırları Kilis'ten dün buraya intikal ettiler. Burada yerini hazıladık. Burada kurduruyoruz, şimdi burada çadır çarşı oluşturuyoruz. Hepsine birtane bu çadırlardan vereceğiz, onların burada ticaretlerini devam ettirmeye çalışmış olacağız. Şuanda onun çalışmalarını hepiniz burada görüyorsunuz. Dünden beri yapılan tespitlere, talebe göre, başbakan yardımcımızın talimatı doğrultusunda çadır dağıttık. Bugün itibariyle hazır hale gelip isteyen oluyor. İsteyene yeni çadır vermeye devam ediyoruz, aile tipi çadırlardan şuana kadar 243 tane dağıtmış durumdayız. 161 aileye 243 çadır verdik, talep olursa vermeye devam edeceğiz."dedi.

- ÖN HASAR TESPİTİ YAPILDI
Ön hasar tespitinin yapıldığını belirten Vali Kalkancı, şunları kaydetti:

"Hasar tespit durumumuz nedir? Köylerde 87 tane ağır hasarlı, bina tespit etmişiz. 15 tanede ağır hasarlı ev tespit etmişiz, tabi bu ön hasar tespiti bunları kesin hasar tespitine dönüştüreceğiz ve hak sahiplerine dönüştüreceğiz. Bu dün yaşadığımız depremin hayatı etkilediği bir karar için yazışmaları yaptık. Yani 2 Mart'ta olan depremin aynı statüye bu yeni depremimizle vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek için kapsamına girmiş olacak. Köylerde dediğim gibi 87 tane ağır hasarlı, 15 tane orta hasarlı ev tespit ettik. 16 köy var. Samsat'ımızın ilçe merkezimizde toplam 145 evin ağır hasarlı olarak tespit etmiş durumdayız. 20 tanede orta hasarlı tespit ettik, bunarın tekrar çalışmaları devam edecek. Yani aşağı yukarı hasar tespit çalışmalarını tamamlamış durumdayız. 2 gün zarfında birkaç tane artacaktır diye değerlendiriyorum, durumumuz şuanda bu." 

- 2-3 GÜN İÇİNDE KESİN HASAR TESPİT KAYITLARI BİTER
Daha hızlı davrandıklarını ve 2-3 gün içinde kesin hasar kayıtlarını tamamlayıp vatandaşın sorunu çözmeye gayret ettiklerini belirten Vali Kalkancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu öne hasar tespit kayıtları 2-3 gün içinde de kesin hasar tespitlerini yapacağız. Geçen yıldan daha hızlı davranarak elimizden geleni yapıyoruz. 2 Mart depreminde bir takım gecikmeler, vatandaşımızın mağduriyetine sebep olan mevzuatta sıkıntılar vardı, kanun değişti, onlar halledildiği için bu defa daha hızlı davranacağız. İlk planda herkesi çadıra almış oluyoruz. Buraya da 10 gün içinde konteynırları alacağız veya 15-20 gün içinde, ondan sonrada hızlı bir şekilde Başbakan Yardımcımızda burada olduğu için kendileri söyledi, daha önce 403 konutun ihalesini yapmıştık, aynı şekilde bunu da ona ilave ederek yeni hasarlı yerleri azami 1 yıl içinde biz Samsat'ta tamamını bitirmiş oluruz diye değerlendiriyoruz."

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha