Q-anahtarlı lazer sistemlerinde yüksek enerji tek bir güçlü kısa atımla hedefe (dövme pigmenti) veriliyor ve hedefte ısı yoluyla ani parçalanma oluşturuluyor.

Çok küçük parçalara bölünen dövme pigmenti de vücudun bağışıklık mekanizmasında yer alan hücreler tarafından uzaklaştırılıyor ve yok ediliyor.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, Q-anahtarlı lazer sistemlerinin sadece istenen hedefe yönelik lazer ışını vermeleri sayesinde çevredeki normal doku hasarının da en az düzeye indirildiğini belirterek, “Bu sayede istenmeyen yan etkilerin gelişmesi de büyük oranda önlenebiliyor” dedi. 

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, çok renkli dövmelerde işlemin etkili olabilmesi için birden fazla Q- anahtarlı lazer sisteminin seri seanslar halinde kullanılması gerektiğini belirtti.

Durmaz, şöyle devam etti:

"Siyah dövmeler genellikle çeşitli renklerdeki dövmelerden daha iyi yanıt veriyor. Aynı şekilde amatör dövmelerden profesyonel dövmelere nazaran daha iyi sonuç alınıyor. Eski dövmelerde de yeni dövmelerden daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Daha önce kimyasal peeling veya dermabrazyon ya da salabrazyon yöntemi uygulanmış dövmeler ise lazer uygulamasına daha dirençli oluyor ve dövmenin tam olarak silinmesi zorlaşıyor. Uygulama sırasında beklenen yanma, iğnelenme, sızlama veya ağrı gibi hislere tolerans kişiden kişiye değişiyor. Ağrıya toleransı olmayan kişilerde uygulamadan 30-60 dakika önce lokal anestezik kremlerle deri uyuşturuluyor. Seans aralıkları dövmenin büyüklüğüne, uygulama bölgesine ve renk çeşitliliğine göre 4-8 hafta; seans süresi 10-40 dakika, toplam seans sayısı ise 8-10 arasında değişiyor. Seans sonrasında ciltte sızlama hissi, kızarıklık, deri altı kanama, su kabarcığı oluşumu, kabuklanma ve geçici koyu lekelenme gelişebiliyor. Ancak bunlar iyi bir bakım ile zamanla geriliyor. Tecrübeli ellerde ve kişinin tüm önerilere uyması durumunda enfeksiyon, beyaz lekelenme ile kalıcı iz gibi yan etkiler son derece nadir görülüyor"

- Güneşten korunmak çok önemli
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, tüm lazer uygulamalarında olduğu gibi Q-anahtarlı lazerde de işlemden 4 hafta önce başlamak ve son seanstan 2-3 ay sonrasına dek devam etmek üzere güneşten mutlaka korunmak gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi halde kalıcı lekelenme gibi sorunlar gelişebiliyor ve seansları ötelemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha