Doç. Dr. Turgut, yazılı açıklamasında, dünyada en fazla ölüme sebep olan hastalıklarda ilk üç sırada kalp damar sistemi hastalıkları, kanserler ve travmaların (trafik kazaları, düşmeler…) yer aldığını söyledi.

Bazı ülkelerde sıralama değişse de birinci sırada her zaman kalp hastalıkları yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Turgut, "Bu gerçekten yola çıkarak, ölen hastalarımızın çoğunlukla tanı konulmamış kalp krizi ya da kalple ilişkili başka hastalıklardan dolayı vefat ettiğini tahmin etmekteyiz."dedi.

"Bel çevresinin kalınlığının kalp hastalıklarını tetikliyor"

Doç.Dr. Turgut, kalp hastalıklarının öncesinde hiçbir belirti vermeden ölüme sebep olması muhtemel olabildiğini ancak çok nadir görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı gibi belirtilerle kişileri uyarır. Özellikle ağır bir iş yapıldığında, yol yürüme veya merdiven çıkma sırasında ortaya çıkıyorsa bu belirtilerin kalp hastalığıyla ilişkili olma olasılığı daha da yüksektir.

Ailesinde kronik kalp hastalıkları olan, 50 yaş üzeri (65 yaşı beklemiyoruz) ve hafif de olsa kilo fazlalığı olan kişiler yüksek risk altındadır. Yaşımız ve genetik yapımızla ilgili bir değişiklik yapamayız. O yüzden kilomuzu kontrol altına almak elimizdeki tek silahtır. Yapılan bilimsel çalışmalarda bel çevresinin kalınlığının kalp hastalıklarını tetiklediği kanıtlanmıştır. Yani göbeğiniz varsa ve bu durum uzun süredir devam ediyorsa kalp hastası ya da adayısınız demektir.

İtalya’da yapılan bir çalışmada koronavirüs pandemisinde hastaneye kalp krizi tanısı konularak yatırılan hasta sayısının önceki yılın aynı dönemine göre yüzdehıö 48 oranında azaldığı görülmüş. Yani nerdeyse kalp krizi oranı yarı yarıya düşmüş. Aynı toplumda bir yıl arayla ne gelişti de kalp krizi oranı bu kadar düştü? İnsanlar göbeklerini eritip sağlıklı duruma mı geldiler? Tabii ki hayır. Çalışmanın sonunda bu durumun birçok sebebinin olabileceği belirtilmiş.Fakat en önemli sebep olarak, insanların kendilerine koronavirüs bulaşabilir endişesiyle hastaneye başvurmamaları ya da geç başvurmaları olarak gösterilmiş.

İnsanlar aslında şikayetleri olmasına rağmen bunları göz ardı etmekte ve pandemi bittikten sonra giderim şeklinde plan yapmaktadır. Fakat, ne zaman biteceği öngörülmeyen bu pandemi sürecinde ne yazık ki acil servise ölü olarak gelmektedir. Yazının başında bahsettiğimiz sebebi bilinmeyen ölüm vakalarımızın sebebinin bu olduğunu düşünüyoruz."

Koronavirüs salgını ve pandeminin ağır koşullarının bütün insanlığı etkilemeye devam ettiğine değinen Doç. Dr. Turgut, "Hareketsiz kaldığımız bu dönemde kilo almamız kalp hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Bu konuda diyetisyenlerden yardım almak işe yarayacaktır. Daha önemli diğer bir uyarımız ise herhangi bir tıbbi şikayetinizin olması durumunda sağlık kuruluşuna mutlaka zamanında başvurmak olacaktır."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha