Yeni çalışmanın otizm ve bağırsak mikropları arasındaki bağlantıyı desteklediğini ifade eden Bağış, “Umut verici olmasına rağmen, tedavinin, otizm spektrumundaki yaklaşık 68 çocuğa yardımcı olmak için piyasaya sürülmeden önce uzun bir yol var” dedi. Otizm spektrum bozukluğunun (ASD), çeşitli semptomlar ve davranışlar tarafından kategorize edilen bir grup gelişimsel bozukluk olduğunu kaydeden Bağış, “Hastalık Kontrolü Merkezleri (CDC), 68 çocuğun 1'inin bu spektruma yakalandığını tahmin ediyor. Durumun farkındalığı arttıkça bu sayı yükselmeye devam ediyor. ASD'yi tedavi etmenin yeni bir yöntemi, Arizona State Üniversitesi, Ohio State Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından araştırılmaktadır.” diye konuştu.

ARAŞTIRMANIN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Yapılan çalışmanın detaylarını aylaşan Bağış, “Ekip, ASD ile bağırsak mikroorganizması çeşitliliği arasında bir bağ olduğuna karar veren geçmiş araştırmaları kullanarak, otizm olan çocukların bağırsak mikrobiyomunu, ASD olmayan çocuklarınkine çok benzer hale getirmeye çalıştı. Araştırmacılar, ciddi sindirim sorunlarına neden olabilen tekrarlayan C. difficile kolit tedavisinde kullanılan dışkı mikrobiyal nakiller gerçekleştirerek, tedavi edilen çocuk mikrobiyomunun bileşimi değiştirilecek ve bozukluğun semptomlarının hafifletilebileceğini umuyorlardı. Çalışma otizmli yedi ile 16 yaşları arasında 18 çocuğu içeriyordu. Her çocuk, antibiyotikler ile bağırsak temizliği ve günlük fekal mikrobiyal transplantlar içeren 10 haftalık bir tedaviye katıldı. Newswise, testin, gastrointestinal semptomların yüzde 80'inde bir iyileşme ve sosyal beceri ve uyku alışkanlıkları gibi otizmin ilişkili davranışlarında yüzde 20-25'lik iyileşme de dahil olmak üzere bazı umut verici sonuçlar verdiğini bildirdi” şeklinde konuştu.


“HEYECAN VERİCİ ÇALIŞMA”

Çalışmanın umut verici yönlerinden birinin tedavi bittikten sonra bile implante edilen bakterilerin bir kısmının kaldığı olduğunu belirten Bağış, “Bu yöntemle tedavi edilen hastalar için uzun süreli pozitif etkiler için umut verir. Ekibin tüm bulguları Microbiome Dergisi’nde bulunabilir. Araştırmacılar, tedavinin ASD'den etkilenen tüm çocuklara ulaşana kadar uzun bir yol olduğunu fark ediyorlar. Ancak yine de iyimser. California Üniversitesi'nden Microbiome Innovation Merkezi Müdürü Ron Knight, "Bağırsak mikrobiyolojisi ve hastalığına ilişkin gözlemlerden insan sağlığını iyileştirmek için alınabilecek önlemlere nasıl geçiş yapabildiğimizi gösteren çok heyecan verici bir çalışma" açıklamasında bulundu.


Süreçteki bir sonraki adımın, bu tedavinin potansiyel olarak fayda sağlayabilecek herkese etkili olacağını belirlemeye yardımcı olacağını vurgulayan Bağış, “Tedavi onay için FDA'ya sunulmadan önce bile ek testler yapılacaktır. Hızla gelişen bilimsel gelişmeler, var olan tıbbi sorunları daha iyi anlamamıza izin veriyor ve bu da tüm dünyadaki her yaştan insanın yaşamını artırabilecek yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesini mümkün kılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha