19. eğitim bayramı kutlama etkinlikleri devam ediyor. Her yıl artan bir coşku ile kutlamamız gerekirken, aksine her yıl azalan bir heyecan ile devam etmek zorunda kalıyoruz. Bunun sebepleri nedir, neden böyle oluyor o ayrı bir yartışma konusu.

Dünya ‘da ilk ve tek olan Eğitim Bayramı kutlamaları vesilesi ile ilçemiz çok sayıda farklı, renkli gazeteciler, yazarlar, politikacılar, şairler, ressamlar ile tanıştı. Hemen aklıma gelenleri sıralayayım; Rahmetli Recep Yazıcıoğlu ( vali), Celal Doğan, Hayrettin Karaca ( tema vakfı başkanı), Işıl Özgentürk ( bu gazeteci hanımı ben gidip Nevşehirden getirmiştim), Mustafa Balbay, Baki Özilhan (gazeteci), Celal Binzet (ressam), Abdulkadir Göğüş (ressam), Fikret Bila, rahmetli Tayfun Talipoğlu, Gürkan Hacır, Mithat bereket, rahmetli Duygu Asena, Tuncay Özkan, Mehmet Faraç, Ümit Zileli, Murat Erdin, Ali Tezel, Erhan Öztürk, Süheyl Batum, Namık Kemal Zeybek, Abbas Güçlü………….daha kimler kimler. Her birinin gelişi Besni için bir kazanç, tanıtım için bir araç olmuştur.

Bu yılki bayram hazırlıklarının bir kaçına ben de katıldım. Vali ve İl Milli Eğitim müdürlüğünü ziyaret çok olumlu geçti. Kaymakamlıktaki toplantı da ufak tefek aksaklıklar haricinde olumlu sayılırdı.

Hukuk ve demokrasi isimli panel için Besni Eğitim Vakfı benden Av. Celal Ülgen’i davet etmemi istediğinde çok mutlu olmuştum. Celal bey ile görüşmemiz sonucu olumlu cevap alınca daha da mutlu oldum. Bunun üzerine proğram belirlendi, konuşmacılar arasına Celal Ülgen ismi de davetiyede basıldı.

Ama ne oldu ise işte bundan sonra oldu. Görünmez bir el ( ama aslında belli) Celal Ülgen isminin panelden çıkarılması için baskı yapmaya başladı. Sorulduğunda ise, gerekçe olarak, provakatif hareketler olabileceği, Celal Ülgen’in güvenliğini sağlayamayabiliriz gibi sözler ifade ediliverdi.

Oysa Celal bey daha önce de Besni’de bir panele katılmış, hiçbir sıkıntı yaşamadan çarşıda, pazarda, aşağı şehirde hatta sugözünde rahatlıkla dolaşmıştı.

Şimdi soruyorum güvenliği bahane edenlere. Kim, nasıl, neden Celal beye saldıracaktı. Besni misafirperverliği ile tanınan bir yerdir, saygısızlık yapmaz. Yoksa siz iki tinerciye para verip Celal Ülgen’e saldırımı planladınız.

Toplantıda bu isim zikredildiğinde ciddi bir itiraz yükselmedi. Orada karşı çıkmayıp, sonradan olmaz dediğiniz için iki yüzlüsünüz

İnsanları, bizden ve onlardan diye ikiye ayırdığınız için bölücüsünüz.

Demokrasi kelimesinde tırstığınız için dikta heveslisisiniz.

Davet edilen bir misafiri kapıdan döndürdüğünüz için saygısızsınız.

Ve en önemlisi korkaksınız……..tonton, babacan Türkiye’nin tanıdığı, saygı gösterdiği bir hukukçunun söyleyeceklerinden korktunuz.

Perihan abla, Celal abi sizden Besni adına çok özür dilerim. Siz Besni’yi gördünüz, tanıdınız Besni’nin gerçek temsilcileri bunlar değil biliyorsunuz.

ASIM ÖCAL…..07.10.2017