KESK adına açıklamada bulunan Demirci, yetki belgesi olmadan sarmalık kıyılmış tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğünün 6 ay daha ertelenmesine yönelik tepki gösterdi.

Demirci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İlimizin en önemli ekonomik kaynaklarından olan tütün üretimi önce 1994 yılında üretici başına 200 kg’lık kotayla sınırlandırılmış, daha sonra tekel idaresi kapatılarak kota tamamen sıfırlanmış ve üreticiler kendi tarlalarını bırakıp başka illerde başka üreticilerin arazilerinde başka ürünlerde çalışmak zorunda bırakılmış, Adıyaman ırgat kenti olarak adlandırılmıştır.

Tarım arazisinin son derece kıt olduğu dağlık köylerde ve Çelikhan ilçemizde son yıllarda tek başına içilebilir nitelikte olan şark tipi sarmalık kıyılmış tütün üretiminin artmasıyla üreticilerin yüzü birazcık olsun gülmüş ve başka illere mevsimlik tarım işçisi olarak gitmeler azalmış ırgat kent etiketi kısmen kaldırılmıştır. 

Ancak 2017 Kasım ayında 5607 sayılı Kaçakçılığı Önleme Kanunu’nun da yapılan değişiklikle sarmalık kıyılmış tütün kaçak ürün kapsamına alınmış ve yetki belgesi olmadan satışı yasaklanarak yasağa karşı gelenler hakkında 3-6 yıl arası hapis ve 20 bin güne kadar idari para cezası hükmü yasaya eklenmiştir. 31 Aralık 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tütün Üretici Kooperatifleri hakkındaki yönetmelik yayımlanmıştır. 

Yönetmeliğin içeriği incelendiğinde üreticinin ürününü satabilmesi için, yerine getirilmesi neredeyse imkansız koşullar sıralanmakta ve bunun için 6 ay süre verilmektedir. Nitekim verilen bu 6 aylık süre dolmuş ve hiçbir üretici kooperatifi hazırlıklarını tamamlayarak faaliyete geçememiştir. Bu durum sağlığa zararlı olsa da ciddi bir ekonomik pazar konumunda olan sigara pazarını tamamen çok uluslu küresel sigara kartellerine bırakmıştır. İthal tütünden alınan Gümrük Vergisinin sıfırlanması ile bu şirketler yurtdışından serbestçe tütün ithal etmekte, ancak yerli üreticinin ürünü depoda çürümeye terkedilmiştir.

Bu süreçte üreticiler değişik platformlarda mücadelelerini sürdürmüş ancak yasanın yürürlülük tarihini birkaç kere erteletmekten başka herhangi bir kazanım elde edememişlerdir. Ürünü depoda çürüyen üretici son çare olarak sesini kamuoyuna duyurabilmek için son derece barışçıl bir şekilde yol kapatma eylemleri gerçekleştirmiştir. Çiftçiye sahip çıkası gereken çiftçi örgütü Ziraat Odaları ve bazı yerel yöneticiler maalesef küresel sigara kartellerinin çıkarlarını savunur konuma geçip, üreticinin haklı ekmek mücadelesini ‘provakatörlük’ ve ‘başka amaçlara hizmet etmek’le suçlama gafletine düşmüşlerdir."

"Tütün birlik, dayanışmanın olduğu toplumsal bir durumdur"

“Aynı zaman da tütünü sadece ekonomik boyutu ile de ele almamak gerekir” diyen Demirci, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sağlık, eğitim, psiko-sosyal, kültürel ve toplumsal boyutları da göz önünde bulundurmalıdır. İnsanın sağlıklı olma hali iyilik halinin iyi olmasından geçer. Tütünün kaldırılması ile insanın iyi olma hali bozulacak haliyle de sağlığı bozulacaktır. Aynı zamanda birçok aile çocuklarını tütünden elde ettiği gelir ile okutmaktadır. Tütün birlik, dayanışmanın olduğu toplumsal bir durumdur. Tütünün kalkması ile bu toplumsal durumda yok olacaktır. Tütün özelliklede Adıyamanlılar için bir kültür bir gelenek haline gelmiştir. Şuan yok olacak olan bir kültür, bir gelenektir. Bu yüzden olaya ekonomi ile beraber toplumsal boyutları ile de bakmak gerekir. Eğer bir çözüm getirilecekse bu boyutlarıyla da bakılması; toplumun, halkın içinde olduğu bir çözüm getirilmesi gerekir. Yıkımın, rantın, yandaşlara peşkeş çekmenin içinde olmadığı, kısa süreli, halkın gözünü boyama çözümler olmamalı. Bu çözüm 6 ay erteleme değil yasanın tamamen kaldırılması yönünde olmalıdır.

Son olarak ilgili yasasının geri çekilmesi veya yeniden düzenlenmesi için dün TBMM’ne verilen önerge AK Parti ve MHP oyları ile reddedilmiş olup, önergeyi verenlere yönelik şiddet girişiminde bulunulmuştur. Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu olarak, ekmeği için mücadele eden tütün üreticisinin her türlü barışçıl ve demokratik eylemlerini sonuna kadar desteklediğimizi belirtir, emeklerinin karşılığını alana kadar mücadelelerinde her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz.”

                   

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha