Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (Mikrokredi) Adıyaman Şube Müdürü Süleyman Yavuz Tunç, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç’ı ziyaret ederek Tisva Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül’ün kaleme aldığı ve gelirlerinin tamamının dar gelirli kadınlara bağışlanacağını belirtilen ‘Hepitalizm’ adlı kitabı hediye etti.

Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan ve misafirperverliğinden ötürü Başkan Kılınç’a teşekkür eden Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Adıyaman Şube Temsilcisi Süleyman Yavuz Tunç, “Adıyaman Belediye Başkanımız Dr. Süleyman Kılınç olmak üzere mikrokrediye destek veren daha çok kadınımızın faydalanmasına imkan sağlayan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyor saygılarımızı sunuyoruz.” dedi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfının çalışmalarından da bahseden Tunç sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de 2003 yılında faaliyete başlayan mikrokredi uygulaması 17 yıllık süreç içerisinde 200 binden fazla kadınımıza 1 milyar TL’den fazla bir kredi dağıtımı yapmıştır. Adıyaman’da ise 2009 yılında başlayan mikrokredi uygulaması bugün hala devam etmektedir. Yeni yıl için tüm hazırlıklarımız tamam olup bir iş yapma fikri olan girişimci tüm kadınlarımızın ayrım yapmadan hizmetindeyiz. Hastane Caddesindeki İl Özel İdare Binasının ikinci katında hizmet veren müdürlüğümüze tüm destek isteyen kadınlarımızı bekliyoruz.”

Mikrokredi nedir?

Konuşmasında kadınların büyük rapbet gösterdiği mikrokredi hakkında da bilgiler veren Tunç, “Mikrokredi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmasına imkan sağlayan, teminat ve kefalet gerektirmeden verilen küçük bir sermayedir. Mikrofinans ise; bankacılık ve ilgili hizmetlere erişim zorluğu çeken girişimci ve küçük işletmeler için sağlanan finansal hizmettir. Üyelere finansal hizmetler sunabilmek için iki ana mekanizma vardır, birincisi bireysel girişimciler ve küçük işletmeler için sağlanan ilişki tabanlı bankacılık modeli, ikincisi ise mikro krediler ve diğer hizmetler için grup olarak başvuruda bulunup bir araya gelen grup tabanlı modeldir. TGMP, Grameen Bankası tarafından kullanılan grup tabanlı mikro kredi modelini benimsemiştir. Çünkü grup tabanlı mikro kredi modeli 5 mikro girişimci arasında sorumluluk ve dayanışma ruhunu oluşturur. Mikro kredi geri ödemesini düzenli yapmayan mikro girişimciler veya mikro girişimcilerin taksitleri, grubun geri kalan mikro girişimcileri tarafından yapılır. TGMP, finansal hizmetlere erişimi olmayan kişilere bu hizmeti sunmak için Mikro finansı bir yol olarak görür. Bu hizmete ihtiyaç duyanlara fırsat tanımak ve onların hayallerini gerçeğe dönüştürmek için mikro finans güçlendirici bir deneyimdir.” şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Kılınç ise Adıyaman’daki dar gelirli ev hanımlarına ve girişimci kadınlara yönelik yürütülen bu faaliyetlerin çok faydalı olduğuna dikkat çekerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha