Demokrasi Parkı önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluş üyeleri İstanbul Taksim'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde ezanı susturmaya çalışılmasını protesto etti.

Protestoya,  AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin, AK Parti Adıyaman Belediye Başkan Adayı Süleyman Kılınç, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Diyanet-Sen Adıyaman Şube Başkanı Emin Çil, ezana  tahammülsüzlüğün kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile taksimde bir araya gelen kadın gruplar, Yatsı ezanının okunmasını ıslıkları ile protesto ederek, müslüman  bir ülkede kesinlikle olmaması gereken, bir densizliğe imza atmışlardır. Bir yıldan uzun süredir İslam'ın bayraklığını yapan bir ülkede ezan sesini protesto etme cüretini göstermek, ülke insanımıza ve tüm dünya müslümanlarına yapılmış bir saygısızlıktır. Ezan sesi üzerinden yapılan bu tahammülsüzlük kesinlikle kabul edilemez. Halkı ayaklandırma amaçlı bu protestoyu gerçekleştirenler derhal bir çoğunluğu müslüman olan Türk halkından ve tüm dünya Müslümanlarından özür dilemeli haklarında halkı kin ve düşmanlığa yol açan gerekli yasal işlemler başlatılmalıdır.''

-''EZANIMIZA YAPILAN SAYGISIZLIĞA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ''

ÇİL, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yüz yıllar boyunca bir çok inanç ve kültüre sahip insanlar ile birlikte kardeşçe yaşamayı başardıklarını belirterek, ''Diğer inanç sahiplerine saygıda kusur etmemiş bir halkın bugün kendi ülkesinde ezanına tahammül edilmemesi, özellikle bunu da protesto ile gösterilmesi bizlerinde sabrını zorlamaktadır. Ezanımıza yapılan saygısızlığa seyirci kalmayacağız. İnsani değerlerimize saldırı halinde olan insanlar arasında kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve kamu barışını bozma amacı ile yapılan bu protestoyu kınıyoruz" dedi.

Yapılan açıklanın ardından Kur'an kursu öğreticisi Hüseyin Kandemir ezan okudu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha