Çiftçilerin her yıl düzenlemek zorunda oldukları bir dosya vardır. Bu dosyada ürettikleri ürünü, kullandıkları parseli belirtirler ve önce Ziraat Odasına onaylatıp, sonrada ilgili Tarım Müdürlüğüne teslim ederler. Tarım Müdürlükleri de Tarım Bakanlığının sitesine bu yüklerler. Böylelikle çiftçi sayısını ve ürün deseni ile ilgili istatistiki bilgiler elde edilmiş olur. Buna çiftçi kayıt sistemi denir. Kısaca ÇKS.

Bu işlemi yaptırmayan çiftçi devletin verdiği desteklerden yararlanamaz ayrıca bankadan kredi kullanamaz.

Dosyayı teslim eden çiftçiye Besni İlçe Tarım Müdürlüğü belge için 10-15 gün sonraya gün verir.

Her yıl yapmak zorunda olduğumuz bu rutin işin sonunda aldığım belgeyi bankaya götürdüğümde sehven bir yanlışlık olduğunu farkettik. Yanlışlığın düzeltilmesi için tekrar İlçe Tarım Müdürlüğüne giderek durumu izah ettim. Görevli memur sağolsun yardımcı olmaya çalıştı. Bilgisayarda bir tıkla en fazla iki dakikada hallolacak işlem için yaklaşık 1 saat bekledim.

Memur bilgisayar başında bir işlem için dakikalarca beklemek zorunda kalıyor. İnanın hallerine acıdım. Önlerinde biriken yüzlerce dosya için büyük mücadele veriyorlar. Kesin böyle devam ederse birkaç yıla kalmaz bu memurların hepsinin gözü ve psikolojisi bozulur.

Basit bir işlemin bu kadar uzun sürmesini merak edip biraz araştırınca işin içinden tasarruf çıktı.

Tüm Türkiyede ki Tarım Müdürlükleri yapılan işlem için bakanlığın sitesine bağlı. Gerekli altyapı yetersiz olunca sistem çöküyor ve yavaşlıyor. Dolayısıyla basit bir düzeltme işi bile bazen bir saati buluyor. İşlemin hızlanması, memurların rahat çalışabilmesi için bağlantının fiber kablo ile yapılması yeterli. Aslında bu iş için gerekli alt yapı var. Sadece postanenin karşısındaki kutudan hemen 100 metre ilerdeki İlçe Tarım Müdürlüğüne fiber bağlantı yapılacak. Fakat bu işlem sonucu aylık ödenen ücret biraz artacak. Sorun bakanlığa bildirilmesine rağmen tasarruf gerekçesiyle onaylanmıyor. Oysa bu çile tamamen zaman israfı, görevli israfı olarak gerçekleşiyor. Çözümü için Zraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Mülki İdare el ele verip mutlaka bir yol bulmalı. Böyle bir hizmetten tasarruf olmaz. Memura ve çiftçiye çile çektirerek tasarruf edildiğini iddia etmek sadece işgüzarlıktır, iş bilmemektir.

ASIM ÖCAL

7.11.2018