Ben izlemedim ama arkadaşlar söyledi. Bir TV programında Adıyaman’ın gülü Mehmet Metiner ‘demokrasi ülkeye AKP ile geldi’ demiş. Duyunca bana bir gülme geldi.

                Sayın Metiner ağzına ilk geleni söyler bu nedenle fazla kaile almamak lazım ama bir hatırlatma mahiyetinde ben sizlere Akp’nin demokratlığından bazı örnekler vereyim.

                AKP milletvekilliği aday belirlemede çok demokrattır. Seçim bölgesinde sandıklar kurulur, oylar kullanılır ve açılmadan sandıklar sayım için hop Ankara’ya gider. Oradan sonuçlar açıklanır. Kimse aslında gerçek sonucun ne olduğunu bilmediğinden aday adaylarının hepside en çok oyu kendisinin aldığını iddia eder ve AKP buna temayül yoklaması der.

                AKP il ilçe başkanlarını seçmede çok demokrattır. Kongreleri tam bir şölen havasında geçer. Başkan olacak kişi Ankara’da belirlenir, yerinde delegeler ile seçilir. Demokratik ortam bozulmasın diye ikinci bir adaya izin verilmez. İlla da aday olacağım diyen olursa eğer ya salona alınmaz ya da gözaltına alınır. Şaka yaptığımı ya da iftira attığımı düşünüyorsunuz değil mi? Durun size iki örnek vereyim; şubat ayında yapılan Trabzon il başkanlığı seçimine mevcut başkan Metin Kaya tekrar aday olmak ister ama AKP genel başkanı Erdoğan, Sezgin Mumcu’yu aday gösterir. Buna rağmen adaylıkta ısrar eden Metin Kaya Trabzon il kongresine saatler kala emniyetçe gözaltına alınır.

                Gelelim ikinci örneğe; Konya il teşkilatının 7. Olağan kongresinde il başkanlığına adaylığını açıklayan Müşerref Özden Hanımın adaylığı divan tarafından kabul görmez. Müşerref Hanım ısrar edince polisler tarafından engellenerek salon dışına çıkarılır.

                İşte bu iki örnekte de görüldüğü gibi demokratik yarışın sekteye uğramaması için Akp’nin hiçbir kongresinde ikinci bir aday gösterilemez. Ankara işaret eder, delegeler seçer. Ne kadar demokratik değil mi?

                Anlaşılan bu örnekler sizi kesmedi iyisi mi ben size başka konuda bir örnek vereyim. AKP Edirne Uzunköprü belediye meclis üyesi Orkan Algül sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile meclis üyeliği ve parti üyeliğinden istifa ettiğini duyurur. Bunu üzerine Orkan Algül ilçe yönetimi tarafından görüşmek için partiye davet edilir. Görüşmeye gitmek için evden çıkan Algül evinin önünde AKP Uzunköprü Belediye Başkan Yardımcısı E.S. tarafından dövülür. Burada da görüldüğü gibi Akp’ye üye olmak en demokratik haktır ama istifa etmek için düşünmek gerek.

                Hala ikna olmadınız biliyorum ben size başka örnek vereyim. AKP genel başkanı kanunsuz bir şekilde Atatürk Orman Çiftliğinde kaçak saray inşaatını başlatır. Mahkeme bunun yanlış olduğunu hükme bağlayınca AKP genel başkanı hiddetlenerek ‘Yargının verdiği hüküm benim için yok hükmündedir, sıkıysa gelip yıksınlar’ diyerek demokratik tepkisini koyar.

                AKP basın özgürlüğünde de çok demokrattır. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP dönemine ilişkin belediye de gerçekleşen yolsuzluk ve usulsüzlüklere ait; AKP döneminin İBB Genel Sekreter Yardımcısı olan, şuan ki Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da aralarında bulunduğu yetkililer hakkında yaptığı suç duyurusu ile ilgili haberlere erişim engellenmişti. Erişim engelleme ile ilgili yapılan haberlere de erişim engeli getirdi. Bu ileri demokrasi değil de nedir?

                Daha verilecek çok örnekler var elbet ama ben size demokratlığın tavan yaptığı son bir örnek daha vereceğim. İster inanın ister inanmayın. AKP genel başkanı ve şahsım devleti lideri sayın Erdoğan İstanbul’a demokratik yöntemlerle kanal yaptırmak istiyor. Karşı çıkan bazı münafıkların inadına yapacağım diyor (demokrasiye yeni tanım: İnadına Demokrat). O münafıkların bazıları daha ileri gidip kanalın yapılması ile ilgili Halk Oylaması yapalım deme cüretinde bulunuyor. Şahsım devletinin başı zaten demokratik bir şekilde inadına kanal yapma kararı almış. Bunu tartışmak, halk oylamasına gitmek de ne demek.

                Size AKP demokrasisi ile ilgili o kadar örnek verdim. Hala ikna olmadınız ise o da sizin sorununuz.  

                                                                                                              ASIM ÖCAL

                                                                                                              3.3.2021