Başarının kaynağı beyin ve azmetmektir. Başarmak için beyni çok iyi kullanmak, kararlı, istekli ve azimli olmak gerekiyor.

 

Başarıyı yakalamak için inanmak gerekiyor.

 

İnsan aklına yatan her bir konuda başarının sağlanabileceğine inanıyorum.

Başarının yakalanmasını körükleyen faktörler de vardır. Motivasyon başarının elde edilmesinde en temel şarttır. Çünkü motivasyon organizmaya enerji vermektedir.

 

Kişi başarmak istediği bir konuda sonuca ulaşmak için yorulmadan sıkılmadan çaba gösterir. Bunun yanında ödüllendirme, ortam, teknik materyaller gibi faktörler de başarının daha çabuk yakalanabilmesi için önemli faktörlerdir ve başarmak için önce başlamak gerekiyor. Başarı, ertelemeyi asla kabullenmez.

 

Yakalanmış hiçbir başarı tesadüfî değildir. Mutlaka bir şeyler yapılarak elde edilmiştir. İnsan kafa yormuş, mücadele etmiş, hedefini iyi belirlemişse ve kendi kafasında olabileceğine karar vermişse başarısızlık imkânsızdır.

 

Başarının bir başka faktörü de cesarettir. Başarısızlıktan korkmamak, hata yapmaktan korkmamak, eleştirilerden çekinmemek, adımlarını kararlılıkla ve korkusuzca atmak, istenen noktaya varmayı sağlar.

 

Başarı arttıkça birey daha çok eleştiri alınacaktır. Belki aleyhinde karalama kampanyaları başlatılacaktır ama yürekli olmakla engeller aşılabilecektir.

 

Hz. Muhammed: “Nimete ulaşan herkes hasede uğrar.” buyurmaktadır. Hasedi ise sabır ve sebatla yenmek zorundayız.

 

Yaptığı işi sevmek, kendisine, çevresine ve insanlığa yararlı olacağına inandığı konulardaki, mantıklı bir konuda ısrarcı olmak gerekiyor.

 

Engelleri önceden kestirip bertaraf etmek gerekiyor. Sayısız başarılara imza atmış M. Kemal Atatürk: “Ben bir işte nasıl muvaffak olacağımı düşünmem; o işe neler engel olur diye düşünürüm. Engelleri kaldırdım mı iş kendiliğinden yürür.” derken ne kadar da haklıdır.

 

Honore de Balzac: “Başarılı olmanın yolu, gösterişten uzak, yumuşak edalı, ölçülü bir gurur, köleleşmekten uzak bir nezaket ve ağzı sıkılıktan geçer.” demektedir.

 

Dikkat edilirse Balzac, seviyeli olmaya vurgu yapmaktadır. Tavırlarında ölçülü olma şimşekleri üzerinden uzaklaştırır ve işini kolaylaştırır.

 

Planlı ve iyi bir zaman ayarlaması yapılmalıdır. Hiçbir iş zamanından sonrasına ertelenmemeli, hatta işin, yapılması gereken zamandan önce yapılması başarı sağlamada önemlidir. Çünkü başarı fedakârlık ister.

 

Ülkemizde başarmamız gereken birçok husus var. Uluslararası arenada söz sahibi olabilmemiz için tıp, astronomi, müzik, sanayi, uluslararası ilişkiler… aklımıza her ne gelirse alanlarında uzmanlaşmış ve başarılı olmuş kişilere ihtiyacımız var.

 

Ülkemizin refahı için milli birlik ve bütünlüğümüzü pekiştirmeyi, sosyal yaşamı güçlendirmeyi, farklılıklarımızı sorun olmaktan çıkarmayı başarmalıyız. Huzur içerisinde yaşanan bir çevre, yaşadığımız dünyayı tehdit eden etkenleri ortadan kaldırmayı başarmalıyız.

 

Belli bir düzen ve ritim içerisinde dönen kamu düzeni çarkı, Türk-İslam sentezine uygun bir aile hayatı, milli ve manevi değerlerimize uygun örf ve adetlerimizi ayakta tutmayı başarmamız gerekiyor.

 

Gerek fert ve gerek toplum olarak sosyal, kültürel ve ekonomik başarıyı yakalamakta asla rehavete düşmemeli ve bu uğurda yapılması gereken ne varsa yapmalı, atılması gereken bütün adımları azim, kararlılık ve cesaretle atmalıyız.

 

“Asla, asla, asla vazgeçmeyin” Winston Churchill.31.05.2011

 

 

www.adiyamanlilar.net