Avukat Aykaat, yaptığı açıklamada, birçok şeyde olduğu gibi burada da önemli olan kuralların eğitim ve ahlak olduğunun altını çizdi.

“Önerimiz; aslında yine dönüp dolaşıp ahlak diyoruz, eğitim diyoruz" ifadelerini kullanan Aykanat, şöyle devam etti:

"İnsanların ayrılması çok doğal, çok normal bir şey ama bunu kabullenmek çok zor geliyor insanlara. Geçen bir sohbet esnasında aklıma gelmişti, söylemiştim. Avukat arkadaşlarımın çoğu da buna destek verdiler. Ceza davalarında, cinayet davlarında karşı taraf bize selam veriyor, elimizi sıkıyor, önünü kapatıyor yani saygı gösteriyor. Ama boşanma davalarında inanın hangi boşanma davasında kimden taraf girmişsek çok daha ciddi sert bir tepki ile karşılaşıyoruz. İnsanlar boşanma davalarında çok daha agresif, çok daha tedirgin, çok daha böyle kızgın oluyorlar. O yüzden sonuçları itibari ile de en önemli zararı gören çocuklar. Maalesef birbiri ile tam düşman olmuş iki insan arasında kalıyor. Çocuğuna annesinin yanında ise ‘baban iyi insandı’ demek yerine ‘şunları şunları yaptı, babana gitmemelisin, babanı sevmemelisin, babandan şunu almamalısın’ telkinleri ile karşı karşıya kalıyor. O yüzden çocuk teslimi sırasında hiç hoş olmayan tablolar yaşanıyor. Aileler bu konuda daha mantıklı, çocuğunun babası ile ilişkisini veyahut da annesi ile ilişkisini daha hoşgörü ile sağlamaya çalışırsa o sorun daha da azalacaktır.”

Teknik anlamda çözümden bahsedilmesi halinde işlemlerin psikologlar gözetiminde yapılması gerektiğine değinen Avukat Aykanat, şu ifadeler ile konuşmasına son verdi:

“Ama teknik anlamda çözüm derseniz; bence psikologlar ön plana çıkartılmalı, teslim sırasında kesinlikle psikologlar kullanılmalı çocuklar açısından. Şahsi münasebet kurulan baba veya anne ile çocuk arasındaki ilişkiyi zorlaştıran kişilerden velayetin alınmasının önü açılmalıdır.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha