Mustafa Kemal Dok ile hiç karşılaşmadım, birbirimizi tanıma fırsatı hiç olmadı. Hatta varlığından haberim vefatı dolayısıyla oldu. 2009 yılında vefatı dolayısıyla Av. Turhan İçli nin haftalık bir dergide yazdığı yazı ile varlığını öğrenmiş oldum. Hayatını, mücadelesini, başardıklarını öğrendikçe kendi kendime kızdım. Böyle bir insanın varlığından nasıl haberdar olmazsın dedim.

Görme engelli olan Mustafa Kemal Dok’un hayatı bana, herşeyi bilirim, görürüm diyenlerin ne kadar cahil, kör ve sağır olduklarını bir kez daha görmeme olanak sağladı. Benim Mustafa Kemal Dok’u tanımama vesile olan derginin o sayısını saklamıştım. Gün gelir bir engelliler gününde kullanırım diye. İşte o gün bu günmüş.

Turhan İçli’nin yazısından yararlanarak herşeyi gören, araştıran, kavgasını veren bu görme engelli yiğiti hep beraber tanıyalım.

Mustafa Kemal Dok, 1944 yılında Adıyaman’ın Besni ilçesinde dünyaya geldi. Üniversite öğrenimine A.Ü.Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünde başladı.Rusça braille kaynak sıkıntısı nedeniyle okulu yarım bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi ve buradan mezun oldu. Türkiye Elektrik Kurumu’nda iş hayatına başladı.

1969 Mayıs’ında Körler Direniş Komitesi’ni kurup Tandoğan’dan Kurtuluş’a gerçekleştirilen ilk körler yürüyüşünün organizasyon ve öncülüğünü yaptı. 1974 yılında Körler Eğitim ve Kültür Derneği’ni kurarak Genel Başkanlığını yürüttü. Bu dernek öncülüğünde doğu ve güneydoğuda işsiz kalmış körlerin haklarını savunmak için Zafer Çarşısı önünde açlık grevi eylemini gerçekleştirdi.

1984 yılında Altı Nokta Körler Derneği’nin ilk başkanı olarak görev aldı.

1996 yılında açılan Altı Nokta Körler Eğitim ve Kültür Merkezi’nin kurulmasında etkin görevler aldı. Bu merkezi işletmek için kurulan Altı Nokta Körler Hizmet Vakfı’nın, biri kurucu başkanı olmak üzere üç dönem başkanlığını yaptı.

1968 Hareketi içinde Dev-Genç bünyesinde politikaya atılan Mustafa Kemal Dok, 1970 lerden sonra kurulan Türkiye İşçi Köylü Partisi’ne üye oldu. Son olarak İşçi Partisi Ankara Çankaya ilçe örgütü üyesi idi.

Turhan İçli’nin deyimiyle ‘O, 68 kuşağının devrimci ruhunu, coşkusunu, aydınlığını, anti-emperyalist düşünce ve duygularını 65 yaşına dek yaşadı ve temsil etti. Mustafa Kemal Dok’un ölümüyle 65 yıllık bir çınar yıkıldı. Başta Adıyaman ve Gaziantep olmak üzere Anadolu kültürünü derinliğine özümsemişti. Türk sanat müziği ve halk müziğinin yanı sıra, klasik müziğede son derece hakimdi. İslam ve Osmanlı tarihinin bütün ayrıntılarına vakıftı. Mustafa Kemak Dok’un kişiliğinde, ince nükteleriyle herkesi gülmekten kırıp geçiren, ama sonra derin derin düşündüren çağdaş bir Nasrettin Hoca vardı’

Vasiyet olarak dostlarından istediği şey ise bakın ne imiş. ‘ ben öldüğüm zaman mezar taşıma şöyle yazın; sevgili dostlarım sizi ayakta karşılıyamadığım için üzgünüm’

Bu gibi yaşamları okuyup, öğrendikçe insan hep kendi kendine soruyor. Kim kör, kim görür. Kim engelli, kim sağlam. Sorgulamadan herşeyi başkalarına havale eden kalabalığı gördükçe hemşerime ve onun gibilerine olan saygım daha da artıyor.

ASIM ÖCAL

3.12.2016