Kent Merkezinde bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Büro Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı Kadir Özşahin, Memur-Sen ve bağlı sendikaların tamamında yetkili olarak katıldıkları 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin Kamu İşveren Heyetinin müzakere sürecinin hiç yaşanmamış gibi bir irade ortaya koyması üzerine uyuşmazlıkla sonuçlandığını ifade etti.

Masada uzlaştıklarının yok sayılması ve Toplu Sözleşme Müzakerelerinin milyonlarca insanı ilgilendirdiğini kaydeden Özşahin, şöyle devam etti:

"Fakat Kamu İşvereninin, konfederasyonumuza sunduğu teklifte yok saydığı; sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, 3600 ek gösterge, Yardımcı Hizmetler Sınıfının (YHS) Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfına geçirilmesi, kademe derece sınırlamasının kaldırılması, bayram ikramiyesi, kılık-kıyafet yasağının kaldırılması, gelir vergisi mağduriyetinin son bulması, dayanışma aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesi gibi temel tekliflerimiz dâhil toplam 657 teklifimiz gayet makul ve makbul teklifler olmasına karşın sanki hiç yapılmamış gibi. Kamu İşvereni tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmamış, bunlara ilişkin herhangi bir teklif masaya getirilmemiştir."

Memur-Sen Şube Başkanı Kadir Özşahin, hükümetin bu şekilde davranması üzerine, görüşmeleri Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna taşıdıktan sonra 5. Dönem Toplu Sözleşmenin, kamu görevlilerinin haklı beklentilerini karşılayarak yeni hak ve kazanımlarla donatılmasına katkı ve destek sunmak için 26 Ağustos'ta Demokrasi Parkı önünde “Emeğe Saygı, Adalete Davet” temasıyla sahaya çıktıklarını ifade etti.

-"UZMAŞMAYLA SONUÇLANMASI İÇİN BÜYÜK ÖZVERİYLE ÇALIŞTIK"

Memur-Sen olarak toplu pazarlık sürecinde Kamu İşveren Heyetiyle sözleşme imzalanmasını sağlamak için büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Özşahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu gayretin yanı sıra basın açıklamalarıyla, iş bırakma eylemleriyle de sahada olduk ve heyetimizi destekledik. Bugün de aynı kararlılıkla ve örgütlü gücümüzle buradayız. Memur-Sen'in ve bağlı sendikalarının titiz çalışmalarla, sahanın nabzını tutarak oluşturduğu ve kamuoyuna 'makul teklifler' olarak deklare ettiği 657 teklifine karşın Kamu İşveren Heyeti maalesef malül tekliflerle masaya gelmiş ve ardından toplu sözleşme sürecini hiç yaşanmayan bir süreç olarak tarihe kaydetme iradesi göstermiştir. Bu iradenin sonucu olarak süreç uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidilmiştir. Biz, toplu sözleşme görüşmeleri boyunca masanın ve müzakerenin önemine inanarak çözüm üretmeye odaklandık ve sürecin uzlaşmayla sonuçlanması için büyük bir özveriyle çalıştık.

Süreç tıkandığı anda bile 'Gelin Hakem Kuruluna 3 günlük başvuru sürecini 1 güne indirelim ve müzakere sürecini 2 gün daha uzatalım, masada sorunları çözelim' dedik ama teklifimiz kabul edilmedi.Dün dedik bugün de diyoruz: Memur-Sen’in teklifleri milletin talepleridir. Çünkü bu teklifler milletin maşeri vicdanında makes bulmuş adil ve hakkaniyetli tekliflerdir.

Bu nedenle; Kamu İşveren Heyetinin, Merkez Bankasının gerek beklenti anketinde gerekse kendi tahmininde ifade ettiği enflasyon rakamlarının altında kalan tekliflerle masaya gelmesini kamu görevlilerinin emeğini değersizleştirmek olarak görüyoruz."

Özşahin, hakem kuruluna başvuru sürecinin de Kamu İşveren Heyeti tarafından hakkaniyetli yürütülmediğine işaret ederek, "20 gün boyunca gece yarılarına kadar görüşülerek, tartışılarak üzerinde uzlaşma sağlanan azımsanmayacak sayıdaki teklifimiz Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna giderken yok sayılmıştır.Yasanın açık hükmüne aykırı bir şekilde; Toplu Sözleşme sürecinin müzakere aşamasının tamamlanmasıyla birlikte Kamu İşveren Heyeti tarafından ne Memur-Sen ne de genelden ayrı hizmet kolu toplu sözleşmesi imzalamaya yetkili bağlı sendikalarımıza incelemek, katkı sunmak ya da imza atmak üzere toplantı tutanağı teslim edilmemiş, bu yönde bir davet ya da teklif yapılmamıştır.

Tam tersine konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın imzadan kaçtıkları algısına neden olabilecek tespit tutanağı tutularak yetkinin kötü kullanılmasına, tarafların eşitliği ilkesine dayanan toplu pazarlık hakkının sekteye uğramasına neden olunmuştur.

Bütün çabalarımıza karşın kamu görevlilerinin emeğinin değerini teslim eden bir teklifle gelinmediği ve görüşmelerde uzlaşılan maddelerin dahi yok sayıldığı irade karşısında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulmuştur."

-"HAKEM HEYETİ ADALETTEN ŞAŞMIŞTIR"

Hakem kurulunun sağduyu ile konuya yaklaşacağını düşünüyorken hakemin  verdiği kararı, kamu görevlilerinin emeğini değersizleştirmek olarak gördüklerini ifade eden Özşahin, şunları kaydetti:

"Hakem, 4. Dönem Toplu Sözleşme kazanımları dışında sadece 3 yeni maddeyi onaylamıştır. Bu 3 madde hakemliğin haysiyetini kurtarmaz.( 1 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun Büro hizmet Kolumuzun toplu sözleşme metninde toplam 19 madde yer almıştır. Bunlardan sadece bir tanesi yeni haktır. O da TÜİK personelinden gezici görev verilen memur ve hizmetlilere seyahat kartı verilmesidir. )Bunun dışında kalan diğer tüm maddeler, 2017 yılı toplu sözleşmesinin aynısıdır.

Hakem Heyeti’nin Hükümetin teklifini aynen kabul etmesi kendi güvenilirliğine leke sürmüş, Hakemlik kurumuna leke sürülmüştür. Hakem Heyeti adaletten şaşmıştır. Hakem, Kamu İşverenine adeta noterlik yapmış ve tarafgir davranmıştır."

4688 sayılı yasa ile ilgili daha önce birçok defa eleştiri ve kaygıları dile getirdiklerini anımsatan Kadir Özşahin, "Bu konudaki kaygı ve tespitlerimizin bir kez daha doğrulandığını ifade ederek, yıllardır kanundan kaynaklı sorunlara dikkat çekiyoruz ve yasanın düzeltilmesini istiyoruz. 200 bin işçiye 60 gün, 5 milyon 200 bin kamu görevlisine 30 gün süre vermek izahı olmayan bir durumdur. Hakem Heyeti’nin Hükümet lehine olan üye dağılımı da derhal değişmelidir."dedi.

5. Dönem Toplu Sözleşmede çıkardıkları dersleri sıralayan Özşahin, "Kamu İşveren Heyetinin Güvenirliği tartışılır hale gelmiştir.Kamu Hakem Heyetinin özerkliği tartışılır hale gelmiştir ve özerkleşmelidir. 4688 sayılı yasanın  acilen ciddi değişiklikler yapılması elzemdir. Bu duygu ve düşüncelerle önümüzdeki Toplu sözleşmelerde Kamu İşveren tarafının Kamu çalışanlarını onure edecek teklifler ve çözüm önerileri ile masaya gelmelerini, aksi halde kamu çalışanlarını  rencide edecek tekliflerden kaçınmaları temennisi ile toplantımızın kamu çalışanları için hayırlara vesile olmasını diliyorum." şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha