Teknik gezi kapsamında Adıyaman-Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Adıyaman Güneş Enerjisi Santrali (GES), Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Atatürk Barajı Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Atatürk Barajı Su Ürünleri Tesisi gezilerek yetkililerden bilgi alındı.

“DSİ’NİN İLK VE TEK GES PROJESİ GEZİLDİ”

DSİ'nin ilk ve tek GES projesi olan Adıyaman GES hakkında bilgi veren tesis yetkilileri, Doyran Köyü sınırlarında DSİ 20. Bölge Müdürlüğü (Kahramanmaraş) 203. Şube (Adıyaman) tarafından kamulaştırılan tarım niteliği bulunmayan arazinin 50 dönümlük bölümünde kurulmuş olan tesisin 8 bin 800 adet fotovoltaik güneş paneli ile toplam 2 MW kurulu güce sahip olduğunu söyledi.

Gezinin sonraki durağı Avrupa ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) hakkında yetkililerden bilgi alındı. Baraj hakkında bilgi veren yetkililer, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulama ve enerji üretimi için 1983 yılında inşaatına başlanan ve 1992 yılında işletmeye alınan barajın, 8 adet türbin ile toplam 2 bin 400 MW kurulu güce sahip olduğunu söyledi. Yapımında 84,5 milyon metreküp dolgu kullanılan barajın yüksekliğinin 169 metre ve tutulan su miktarının ise 48 milyon metreküp olduğu bildirildi.

“YILLIK 20 MİLYON BALIK ÜRETİM KAPASİTESİ”

Gezinin bir sonraki durağında Atatürk Barajı yerleşke alanında oluşan evsel nitelikli atık suların arıtımı için yapılmış olan Atatürk Barajı Evsel Atıksu Arıtıma Tesisi ile Atatürk Barajı Su Ürünleri Tesisinde incelemelerde bulunuldu. Ortadoğu ve Türkiye'nin en büyük tatlı su balığı üretim tesisi olan Atatürk Barajı Su Ürünleri Tesisi hakkında bilgi veren yetkililer, yıllık 20 milyon balık üretim kapasiteli tesiste üretilen balıkların Türkiye'nin muhtelif bölgelerindeki göllere bırakıldığını söyledi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha