Üniversite Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Solmaz tarafından Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonunda verilen derse, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Üniversite akademik çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Sunumuna canlı türleri hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Solmaz, canlıların ayırt edici özelliklerinden bahsetti. 

Prof. Dr. Solmaz, canlıların sınıflandırılması ve taksonomi metotları hakkında bilgi vererek, DNA’nın keşfi, genetik materyallerin yapısı, bu alandaki yeni gelişmeleri örnekleri ile açıkladı.

Dersin son bölümünde mikroorganizmaların çeşitliliği, çevreye ve insan yaşamına etkileri ile ilaç ve zehir konularına değinen Prof. Dr. Solmaz, “İlacın azı karar, çoğu zarardır. Gereğinden fazla dozda alınan ilaç, zehir hâlini alabilir.” dedi.

Yoğurt, peynir gibi çeşitli gıdaların elde edilmesinde bakteri kültürlerinden yararlanıldığını ifade eden Solmaz, “Mikroorganizmalar hayatımızın her aşamasında bulunmaktadır. Çevremizde bulunan mikroorganizmalar ekolojik siklusun sürdürülmesine katkı sağlar. Çürükçül bakteriler organik maddeleri ayrıştırarak toprağın verimli hâle gelmesine katkı sağlar. Bunun yanında insan ve hayvan vücudunun çeşitli sistemlerinde bulunan flora etkenleri de birçok hastalık etkeni olan mikroorganizmanın vücuda yerleşmesini ve hastalık oluşturmalarını önler. Bunun yanında patojenitesi yüksek mikroorganizmalar insanları, bitkileri ve hayvanları hastalandırarak onlara zarar verir ve bazı durumlarda onları öldürür. Hastalık yapıcı mikroorganizmaların zararlı etkisinden korunmak için koruyucu hekimlik uygulaması olan aşılama çalışmaları yapılır. Böylece insanlar ve hayvanlar mikroorganizmaların zararlı etkisinden korunmuş olur.” şeklinde konuştu.

Üniversite Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Solmaz, dersin sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha