Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik, asılsız çağrılar devam ettiği gibi yalan çağrıda bulunarak itfaiye ekiplerimizin enerjisini sömürüyorlar.

-"YANGINI BİZ SÖNDÜRDÜK, GELMİŞKEN SUYUNUZU DEPOMUZA BOŞALTSANIZ"

İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik, 2018 yılında 10 bin çağrıdan 2 bin 500'ü sadece gerçek çağrı olduğunu aktardı.

Çelik, şöyle devam etti:

"Tabi bütün acil durum telefonları gibi itfaiye 110'a asılsız çağrılar maalesef devam ediyor. Bu konuda halkımız her ne kadar iyi bir ilerleme kaydettiyse geçmişe yönelik ciddi bir oranda azalma olduysa da maalesef yine asılsız çağrılar devam ediyor. Örnek verecek olursak 2018 yılında yaklaşık 10 bin çağrının 2 bin 500, 3 bin tanesi bizimle alakalı olan vakalar. Ama diğeri tamamen asılsız örnek veriyorum vatandaş bir tanesinin suyu kesilmiş hamur yoğuracak arıyor fırın yanıyor arkadaşlar kalkıyor buradan olaya müdahale etmeye gidiyor gittiklerinde diyorlar ki; yandı biz söndürdük ama gelmişken suyumuz kesik suyunuzu bizim depoya boşaltsanız gibi çağrılan maalesef geliyor. Tabi bu bizim enerjimizi ciddi bir şekilde sömürüyor. Arkadaşlarımız her çağrıyı gerçekmiş gibi değerlendirip yola çıkarlar. Ancak burada sınırsız bir ekip sayımız yok. Adıyaman ölçeğinde toplam vakaya müdahale edecek 4-5 ekip oluşturabiliyoruz. 4-5 tane asılsız ihbar bir anda galipte arkadaşların tamamı asılsız ihbara çıktıklarında bu sefer gerçek bir vaka çıktığında maalesef geç ulaşacaklar. Üzücü hadiseler meydana gelebilecek. Bunun için vatandaşlarımızdan ricamız 110, 112 ve diğer 155 acil durum telefonlarını gerçekten herhangi bir vaka olmadan meşgul etmesinler ki; gerçek vakalarla arkadaşlarımız ciddi bir şekilde ilgilenebilsinler."

-'BAHÇEMİ SULA', 'YEMEK, OCAĞIN ÜZERİNDE BAKARMI SINIZ?'  

Yalan beyanlarla itfaiye erleri olay yerine çağrılarak kendi işlerini gördürmek istediklerini aktaran Çelik,"Yaz günü kapılar açık kapı çarpıyor kendileri dışarıda kalıyor, anahtarları içeride kalıyor çocuk kapının arkasında,yemek ocağın üstünde gibi yalan beyanlarla arkadaşlarımız olay yerine çağrılıyor ama gelmişken kapımız kapanmıştı kapımızı açın gibi çağrılar geliyor vatandaşlarımızdan ricamız Adıyaman'da 10-15 tane anahtarcı var bu meseleleri küçük cüzi miktarda paralarla halledebiliyorlar. Bunun için itfaiyenin meşgul edilmesine gerek yok. Çoğu zaman itfaiye marifetiyle girilemediğinde kapı kırılmak zorunda kalınıyor onun için bu tür ufak tefek sorunlar için itfaiye teşkilatı meşgul edilmemelidir."şeklinde konuştu. 

-"ANIZ YAKMAK KESİNLİKLE BİLİMSEL TEZLERLE KANITLANMIŞ"
Anız yakmak toprağa zarar verdiği bilimsel tezlerle kanıtlandığını belirten Çelik,"Artık yaz ayı biçerler ekinlerimizi biçmeye başladılar. Yine maalesef Güneydoğu Anadolu bölgesi anız yakmada Türkiye rekoru kırıyor. Biz çiftçi kardeşlerimizden çiftçi arkadaşlarımızdan özellikle rica ediyoruz hem doğaya hem tarlalarına hem çevreye hem de itfaiyenin enerjisini boşu boşuna sömürmesiyle olan bu kötü alışkanlıktan vazgeçsin. Anız yakmak kesinlikle bilimsel tezlerle kanıtlanmış tarlaya herhangi bir faydası olmadığı gibi çok ciddi şekilde toprağa hasar veren bir davranıştır. Bu davranışlarından bu alışkanlıklarından vazgeçsinler."dedi.

Fırında yangın var diye çağırdıkları ekiplere hamur için depoya su doldurulmasını istediklerini belirten Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Arıyor hanımefendi diyor ki; ben çocuğumu içeride bıraktım kapı kilitlendi. Arkadaşlar gittikleri zaman kapının gerçekten öyle bir şeyden dolayı kilitlenmediği mahsur kalan kimsenin olmadığına şahit oluyor kapısını açtırmak için itfaiyecileri oraya çağırıyor. Fırında suyu kesilmiş hamurunu yoğuracak bunun için fırında yangın var ihbarı yapıyor. Fırına gittiğiniz zaman yangın falan olmadığını birde yalan söylüyor yangın çıktı biz söndürdük ama gelmişken bizim depomuza suyunuzu boşaltın gibi yine falan yerde ot yangını var gidiyorsun adam domates ekmiş gelmişken benim domatesime suyunuzu verin gibisinden yalan ihbarlarla karşılaşıyoruz. Bu tür şeylere tenezzül edilmemesi gerekiyor."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha