Yıldız, yazılı yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte kış uykusuna yatan hayvanların özellikle martın sonu duruma göre nisan ayı veya mayıs aylarında kış uykusundan çıktıklarını ifade etti.

-"Isırmak için gelmez"

Son günlerde sürüngenlerle ilgili bir çok haber yapıldığını belirten Yıldız, şunları dile getirdi:

"Sürüngenler bildiğimiz gibi soğuk kanlı hayvanlardır. Kış uykusuna yatarlar havaların ısınmasıyla özellikle martın sonu duruma göre nisan ayı veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. Kış uykusundan metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler güneşlendiği içinde halk tarafından çok sık bir şekilde görüntülenmektedir.Hakkari ilinde Koca engerek haberini gördüm. Koca engerek 15-16 zehirli yılan türünden birisi ve oldukça zehirli ve tehlikeli bir hayvan şu acıdan tehlikeli normalde siz ona dokunmadığınız sürece saldırgan değildir. Size zarar vermez. Sizi ısırmak için gelmez ama bilmeden yaklaştığınızda üzerine bastığınızda o zaman sizi ısırabilir. Isırırsa sizin için tehlikelidir. Bıraktığınız zaman hayvan kaçacaktır. Çok sıkışırsa ısırmaya çalışır. Ama insanları öldürecek kadar zehirli bir hayvandır.  Haberde türü gördüğüm kadar vatandaşlar çıplak bir şekilde ellerine almışlar, boyunlarına almışlar boyuna dolamak en tehlikelisi küçük bir yanlış hareketle boyunda ısırıldığı zaman 5 dakika belki 10 dakika içinde vatandaşın ölümüne neden olabilir."

-"Bugünlerde çok fazla yılan görebilirsiniz"

Yıldız, Türkiye'de 55 civarında yılan türünün bulunduğunu belirterek, "Bunlardan sadece 15 tür zehirli yılan yaşamaktadır. Diğerleri ise tamamen zehirsiz hayvanlar doğaya oldukça faydalı hayvanlardır. Yılanlar ekosistemin içerisinde ekolojik besin sistemi içerisinde çok önemli bir yer tutar nedir bu? Hem böcekle beslenirler hem örümceklerle beslenirler, kuşlarla beslenirler, farelerle, kemirgenlerle beslenirler, diğer yılanlarla beslenirler yani yılan denilince sadece bir fare yiyen bir canlı gelir aklımıza ama bütün canlılarla balıklarla, kurbağalarla beslenen farklı farklı yılan türlerimiz var."

Yılanların öldürülmesiyle doğanın dengesinin bozulacağının altını çizen Yıldız, şöyle devam etti:

"Çoğu çiftçinin dostu, vatandaşın dostu, çünkü dengenin bir unsuru. Biz bu dengenin unsuru olan yılanları öldürürseniz ya orada böcekler artacaktır, ya kuşlar artacaktır. Kuşlar her ne kadar göze güzel görünse zararlı değilmiş gibi görünse de tarım zararlısı olan kuş türleri de vardır.

Bu nedenle özellikle vatandaşlarımıza şu acıdan bilgi vermek istiyorum bu günlerde çok fazla yılan görebilirsiniz. Güneşlenen yılanlar çünkü yeni uykudan uyandırlar beslenmeye çalışıyorlar. Lütfen onlara dokunmayın ve kaçmalarına müsaade edin bıraktığınız zaman mutlaka kaçacaklarıdır size dokunmayacaklardır ve siz ne kadar müdahale ederseniz dokunursanız onlara zarar vermiş olursunuz öldürmemelerini özellikle söylüyorum."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha