Türk Patent ve Marka Kurumu(TÜRKPATENT) tarafından verilen etsiz Çiğköftesi coğrafi işaret tescil belgesi Adıyaman'a has Çiğköftesi günlük 2 ton üretim yapılırken dünyada bir çok ülkeye ise paketlenerek gönderiliyor.
Çiğköfte ustası Basri Aktulum, çoğu çiğköftecinin işin kolayına kaçmak ve ucuza mal etmek için insan sağlığını tehdit eden malzemelerle çiğköfte ürettiklerini ileri sürdü.
Aktulum, elle yoğrulan çiğköftenin en sağlıklısı olduğunu belirterek, "En sağlıklısı elle yoğrulması. Elle yoğrulduğu zaman isotunu, baharatını, salçasını yoğurdukça pişer, piştikçe mideye zarar vermez."dedi.
Çoğu çiğköftecilerin bulguru ıslattıktan sonra az miktarda kuru bulgur içine karıştırdıklarını, bulgurun ağızda hissedilmesini sağladıklarını vurgulayan usta Aktulum, şöyle devam etti:
"Bağımlılık yapsın diye toz şeker katıyorlar birbirini tutsun diye, salca yerine ketçap kullanılıyor hem ucuz hem de bağımlılık yapıyor. Birde sağlığa zararlı onu yiyen milletimiz midesine hemen zarar verir. Mideyi bozar, mide ekşime yapar, karın ağrısı yapar. Gerçek çiğköfte en az 30 dakika onun yoğrulması lazım, susuz yoğrulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra ondan sonra ikinci suyunu katarsın bu çiğköfte ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar."
-"KİREMİT TOZU KULLANIYORLAR"
Basri Aktulum, maliyeti en aza indirebilmek için ucuz salça ve biber kullanmayı tercih ettiklerinde kalitenin çok düştüğünü ve insan sağlığıyla oynandığını vurgulayarak, "Ucuz biber aldığın zaman kiremit tozu kullanıyorlar. 30 senelik biberi 6 -10 liraya alıyor. Salça yerine ketçap kullanıyorlar. Ketçap’ın 10 kilosu, 10-20 lira ama diğer salçanın en düşük fiyatı 65-100 lira arası."
-"İŞİ TİCARETE DÖKMÜŞLER, BİZ SEVGİYE DÖKTÜK"
Çiğköfte Ustası Kenan Leblebici ise çiğköftenin olmazsa olmazının biber ve isot olduğunu, acı ve tatlı biberin karışımı ile baharatın önemine dikkat çekerek, "Yakmayacak serinletici bir aroması olacak. "dedi.
Etsiz Çiğ Köfte yapımını anlatan Leblebici, şöyle devam etti:
"Etli çiğköftenin etsiz hali bizde makbul. Adıyaman’da çiğköftenin hilesi olmaz ama ucuza mal olur kalitesiz mal olur. Çiğköftenin ana maddesi 6-7 kalemdir. Et, soğan, sarımsak, salça, simit, biber, baharat ve zeytin yağı isteğe göre nar ekşisi. Çiğköfte elle yoğrulur derler ya bulgur aşka gelsin. Bizde Adıyaman olarak bulguru elle yoğuruyoruz. Aşka geliyoruz şimdi dışarıda zaten insanlar bunu ticarete döktü fabrikasyona dönüştürdü. Bizde köfte çeşidi çok, önemli olan etli çiğköfteyi etsiz şekilde sunmaktı biz bunu yaptık şimdi. Herkes köfteci ama köfte Adıyaman’da yenilir. Adıyaman bu işi seviyor, 2 ton gidiyor tüketim çok insan seviyor tok karnına da gelip yiyor. Fabrikasyon bir şey, bunu kullanan usta teyit edecek. Pazarlayanlar zaten onu satar toptancısı veya bayisi önemli olan onu kullanan kişinin teyit etmesi analiz etmesi zaten biber kendini belli eder. Tadından, aromasından, yağından, esnekliğinden her şey belli eder. Biberi ıslattığın zaman kendini bırakır. Zaten talaş mı? İyimi? Kalitelimi kendini belli eder. Ucuz ve kalitesiz mallar piyasayı mahvediyor. İşi ticarete dökmüşler biz sevgiye döktük. Biz bulguru ekmekle yiyen insanlarız. Yaz kış çiğköfte bizim vazgeçilmezlerimizdendir. Biz burada zaten misafire en büyük hizmeti çiğköfte ikram ederek gösteriyoruz.Bizde adettir Adıyaman’da zaten Adıyaman çiğköfteyi seviyor. Onun için sahiplendi. Bu son dönemlerde de büyük bir tutku oldu. Adıyaman’da esnaf sayısı da çoğaldı."
-"YAKLAŞIK 23 ÜLKEYE GÖNDERDİM"
Türkiye'de tüm bölgeye gönderdiğini ifade eden Leblebici, "Ben 22-23 ülkeye gönderdim. Türkiye’de gitmediği yer kalmadı. Kendimce bir konseptim vardı onu hem öyle kullanıyorum hem de vakumlayarak gönderiyorum. Güzel bir şekilde muhafaza ediyoruz insanlara en sağlıklı şekilde kargoyla her türlü yolluyoruz. İsviçre, Fransa, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Rusya, Polonya'ya gönderdim. Genelde hep öğrenci olduğu için  hediye olarak götürüyor."şeklinde ifade etti.
-"2 TON GİDİYOR TÜKETİM"
Çiğköftenin elden yorulmuş olanı daha iyi olduğunu ve günlük tüketim kentte 2 ton olduğunu belirten Leblebici,"Çiğköfte elle yoğrulur derler ya simit aşka geldi. Bizde Adıyaman olarak simidi elle yoğuruyoruz. Aşka geliyoruz. Şimdi dışarıda zaten insanlar bunu ticarete döktü fabrikasyona dönüştürdü. Bizde köfte çeşidi çok önemli olan etli Çiğköfteyi etsiz şekilde sunmaktı biz bunu yaptık şimdi. Herkes köfteci ama köfte Adıyaman’da yenilir. 2 ton Adıyaman bu işi seviyor. 2 ton gidiyor tüketim çok insan seviyor tok karnına da gelip yiyor."şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha