Projeyle ilgili olarak İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyıldız ile bir araya gelen Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Stevia bitkisinin kuru yapraklarından REB-A95 (Doğal Şeker) elde ederek piyasaya sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Stevia bitkisinin tütüne bir alternatif olmasa bile Adıyaman için önemli bir tarım ürünü haline getirmeyi planladıklarını belirten Turgut, Stevia’nın tütüne oranla 5-6 kat daha fazla gelir getiren bir ürün olduğunun altını çizdi.

Projeyle ilgili konuşan Turgut, “Rektörlük görevine atandıktan sadece dört gün sonra, Hasancık bölgesinde Üniversitemize ait 122 dönümlük arazinin bir kısmında deneme üretimi olarak tıbbi ve aromatik bitkilerden olan Stevia (Şeker Otu) ve Lavanta bitkilerini ektik. Elde ettiğimiz Stevia bitkisini de İstanbul’daki tanıtım günlerinde tanıttık. Bunun ticarileşmesi gerekiyor, Üretimini artırmak ve 1-2 yıl içerisinde Gıda ve Tarım Bakanlığımızın da katkılarıyla ürünü işleyip, çoğaltmayı düşünüyorduk. Böylelikle tütüne alternatif olmasa bile Stevia bitkisini bölgemiz için önemli bir ürün haline getirmek istiyoruz. Bu kapsamda İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyıldız ile bir araya gelerek projemizi sunduk.  Projemiz olumlu karşılandı. Projemizi en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha