Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından açıklanan 2019 yılı Yatırım Programı’nda Adıyaman’a yapılan yatırımlar arasındaki “Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nin” yapımı yılan hikâyesine döndü.

“Uzatılan bitiş tarihleriyle kültür turizmi yapamayız”

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere “Bu yılan hikâyesini çözeceğiz. Müzenin kaynaklarının nereye harcandığını da öğreneceğiz. Adıyaman gibi oldukça önemli bir kültür mirası merkezinin müzesi 1982 yılından kalma, pek çok eserin müze deposunda beklediğini sergilenemediğini biliyoruz. Bu durumda açılışı ertelenen, ilerlemeyen yatırımlarla kültür turizmi yapmamız imkânsız” diye konuştu.

İnşaat ilerlemiyor ama ödenek artırıldı

Geçtiğimiz yılın yatırım programında 2021’de biteceği belirtilen projenin ödeneği 50 milyon TL iken, bu yılın yatırım programı’nda bitiş tarihi 2022’ye uzatıldı, toplam ödenek ise 75 milyon TL’ye yükseldi. İnşaat için geçtiğimiz yılın ayrılan ödeneğinin dahi harcanmadığı 2019 yılı Yatırım Programı’nda görülürken, projenin toplam maliyetinin artırılma nedeni ise bilinmiyor. Projeyi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yürütüyor.

Yatırım bütçesi geçen yıla oranla azaldı

Adıyaman’da geçtiğimiz yılın yatırım programına dahil olan turizm alanındaki yatırım sayısı 3 iken, bu yıl bu rakam bire düşürüldü. Adıyaman için 2018 yılı yatırımları toplamı 288.701 milyon olarak belirlenmişti, bu rakam 2019 yılı bütçesinde 176.674 milyona düşürüldü.

  • Şehirde neolitik dönem arkeolojik kalıntıları dahi izlenebilirken Hitit, Komagene, Roma, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Memlükler dönemine ait kalıntılara rastlamak da mümkün. Roma Döneminden kalma Cendere Köprüsü, Büyük İskender imparatorluğunun parçalanmasıyla ortaya çıkan krallıklardan biri olan Kommagene döneminden kalma yapılar, Perre Antik Kenti, Kommagene Yazlık Yönetim Merkezi Arsemia, Eski Kâhta Kalesi, prenseslerin anıt mezarı olarak kullanılan Karakuş Tümülüsü bunlardan bazıları.

  • Adıyaman’da Merkez ve ilçelerle birlikte toplamda 76 Arkeolojik Sit Alanı, 48 Dini ve Kültürel Yapı, 56 Sivil Mimari, 3 Askeri Yapı, 6 Doğal Sit Alanı olmak üzere toplamda 189 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı olmasına rağmen, Turizm Merkezi içine dahil edilmiyor

  • Adıyaman Türkiye’nin en düşük gelirli illeri arasında yer alıyor. Bu nedenle, her yıl binlerce vatandaş, tarımda çalışmak üzere başka illere göç etmek zorunda kalıyor. Milletvekili Av. Tutdere, bölgede turizmin canlandırılmasıyla, bölge halkına yeni bir gelir kapısı açılması gerektiğini savunuyor.

Editör: Adıyaman Haber