Adıyaman CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere Meclis Genel Kurulunda yaptığı açıklamada;

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Görüşülmekte olan kanun teklifinin genel gerekçesine bakıldığında, amaç, icra dairelerinde biriken iş yükünü hafifletmek ve bu kapsamda yeni bir takip sistemi getirmek olarak nitelendiriliyor. Tabii, bir ülkede eğer icra dairelerinde dosya sayısı artıyorsa o ülkede kriz vardır. Bir ülkede icralık olan çiftçi, köylü, esnaf, dar gelirli varsa o ülkede ekonomik kriz vardır. Burada icra dairelerinin yükünü hafifletmek için yeni takip sistemleri peşinde koşacağımıza, iktidar olarak bu konuda teklifler verileceğine biz yurttaşlarımızı, halkımızı, dar gelirlileri nasıl icralık olmaktan kurtarırız, bunun peşine düşmek lazım, iktidar partisinin bu konuda gayret göstermesi lazım.
Değerli milletvekilleri, şu an ülkemiz büyük bir ekonomik krizle boğuşmaktadır. Vatandaş kullandığı telefonunun faturasını ödeyemiyor, yaktığı elektriğin faturasını ödeyemiyor, kullandığı doğal gazın faturasını ödeyemiyor. Bizim burada Parlamento olarak, Meclis olarak bu dar gelirliler, faturasını ödeyemeyenler için kolaylaştırıcı yasalar çıkarmamız gerekirken bugün büyük şirketlerin, GSM operatörlerinin, büyük zengin firmaların alacakları kısa yoldan, en hızlı şekilde nasıl tahsil edilir onun için tartışıyoruz, onun için konuşuyoruz. Milletin Meclisi, Abuzer amcayı, Emine teyzeyi nasıl icralık olmaktan kurtarırım, bunların onurunu, şerefini nasıl korurum, bu konuda yoğunlaşması gerekirken iktidar partisi zengin birkaç GSM operatörünün alacağının en seri, en hızlı şekilde nasıl tahsil edilir diye kanun teklifi getirmiş. Bu kanun teklifi özellikle Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu ekonomik şartlara uymamaktadır.
Sayın milletvekilleri, bakın, ben size bir elektrik faturası gösteriyorum. Bu elektrik faturasında tüketim bedeli 76,88; dağıtım bedeli 34,89 yani yüzde 50 oranında neredeyse zaten kayıp kaçak bedeli, iletim bedeli, açma kapama bedeli, TRT payı değişik adlar altında vesaire vesaire. Zaten Anadolu'nun gariban halkı, yoksulu faturalara eklemiş olduğumuz "dağıtım beledi" adı altındaki abartmış olduğumuz faturalarla, fiyatlarla zaten yeteri kadar eziliyor. Şimdi merkezi takip sistemiyle ne olacak biliyor musunuz arkadaşlar? Merkezi takip sistemiyle faturasını bir gün geciktirenler hemen şirket ofislerinde, elektronik ortamda takibe düşecek. Takibe düşen Abuzer amca, Emine teyze ne ödeyecek biliyor musunuz? Orada bu anlattıklarımın dışında ekstra avukatlık ücreti ödeyecek, merkezi takip sistemi ücreti ödeyecek, mal araştırması bedeli ödeyecek. Dolayısıyla bu bedeller vatandaşa ekstra bir yük getirecek. Dolayısıyla şu anda tartışılmakta olan kanun teklifinde vatandaşın yararına hiçbir şey yoktur. Burada sadece zengin şirketlerin alacaklarını daha kolay tahsil etmek için bir çalışma vardır, bir ruh vardır. Bu milletin aleyhine olan bir yasadır. Bu yasanın bu şekilde milletin Meclisinden geçmesi milletin yararına değildir.


Değerli milletvekilleri, nasıl bir çalışma yapılırsa vatandaş icradan kurtarılabilir? Mesela elektrik faturalarından iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli ve diğer fon bedelleri ortadan kaldırılabilir veya şu anda son tarihlerde, son dönemlerde hızla faturalara eklenen zam bedelleri faturalardan düşürülebilir. Eğer siz vatandaşın icralık olmasını istemiyorsanız, icra dosya sayısının kabarmasını istemiyorsanız bu vergileri düşürün, faturalar düşük gelsin, vatandaş zamanında faturasını ödesin, icralık da olmasın, icranın yükü de artmasın, icra memurları da yığınla dosyalarla uğraşmasın. Yol bu kadar basitken, yol bu kadar yakınken gidip başka çözüm formüllerini hayata geçirmek "Merkezi Takip Sistemi" adı altında yeni sistemler icat etmek kanaatimce doğru değildir.

Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.” Dedi.

Editör: Adıyaman Haber