Milletvekili Tutdere, geçtiğimiz  9 Nisan Cuma günü Adıyaman’da Cumhuriyet Halk Partisi olarak son dönemde Adıyaman tarihinde örneği az görülen bir toplantıyı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Toplantının Adıyaman için önemli ve kıymetli olduğuna dikkat çeken Tutdere, "Her gelen heyetin özellikle üyelerinin büyük bir kısmının gerçekten ekonomi anlamında, uzman olması. CHP’nin ekonomik kurmayla oluşması bir yana, ekonomi masasının tam olarak Adıyaman’da özellikle esnafımızın, çiftçimizin, köylümüzün ciddi anlamda sıkıntı çektiği ekonomik anlamda büyük bir dar boğaza girdiğimiz sürece denk gelmesi, toplantının anlamı ve önemi daha olumlu hale getirdi ve halkta ciddi bir merak konusu uyandırdı."dedi.

"CHP ekonomi masası nedir kimlerden oluşuyor?"

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla özellikle son bir 1-2 yıl içerisinde, Türkiye’nin içinde yaşadığı ekonomik krizin saha çalışmalarında, sahada yansımalarını tespit etmek ve halkımıza vatandaşlarımıza bir yol haritası çizmek adına, parti sözcüsü Faik Öztırak başkanlığında yine CHP Genel Başkan yardımcıları  Veli Ağbaba, Said Akın ve diğer milletvekillerden oluşan bir heyeti, ekonomik masası olarak oluşturduklarını aktaran Tutdere,şunları kaydetti:

"CHP’de sadece ekonomi masası yok. Esnaf masası da var, bende esnaf masasını üyesiyim. Esnaf masası da CHP Genel Başkan Yardımcımız Sayın Veli Ağbaba’nın öncülüğünde çalışmalarını sürdürüyor. Ekonomi masamız Türkiye genelinde birkaç ili de ziyaret etti. En son biz genel merkez yapmış olduğumuz görüşmelerde, ekonomi masasının Adıyaman’ı da ziyaret etmesini talep ettik. Genel  başkanımız da bu talebi olumlu karşıladı ve ekonomi masasını Adıyaman'ı da ziyaret etmesini ve Adıyaman’daki esnafımızın şu anda sanayicilerimizin, iş adamlarımızın mevcut durumunu tespit etmek ve Adıyaman’dan Türkiye’ye bir bakış açısı, ekonomiye bir pencere açmak adına bir çalışma programı yapmamızı istediler.

Bizde bu programı teşkilatlarımızla, il örgütlerimizle, ilçe örgütlerimizle birlikte koordine ettik. Ve çalışmamızı gerçekleştirdik. Özellikle ekonomi masasının cuma günün ki bizim gerçekleştirdiğimiz programa, Adıyaman’ın çok farklı yani siyasi olarak, konumlama olarak veya örgütlenme olarak çok farklı meslek kollarından odalar STK temsilcileri ve çok sayıda iş insanı, Adıyaman’ımızın ilimizin önde gelen Sivil Toplum Örgütlerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri iştirak ettiler. Kıymetli görüşlerini bizimle paylaşan Adıyaman’ımızın sorunlarının tartışılmasına katkı veren bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik ve bu toplantıda adeta Adıyaman’da bütün farklılıklarımızla bir arada olduk. Beyin fırtınası gerçekleştirdik. Hem Adıyaman’ın özel sorunları hem de Türkiye’nin ekonomik sorunlarını birlikte tartıştık, istişare ettik. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik."

Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda parti sözcüsü Faik Öztırak'ın, Türkiye de ekonomi anlamda uzman ve işi bilen bir kişi olduğunun altını çizen Tutdere, toplantıda gerçekleştirilen sunumla Adıyaman'da yaşanan ekonomik krizin kaynağının tespitinin yapıldığını ifade etti.

"Diyaloğa dayalı, çözüm odaklı, sorun ve çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdik"

Tutdere, sunumdan sonra özellikle katılımcılar ve STK temsilcilerinin örnekler vererek mevcut durumu ortaya koyduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Partimiz hem ekonomik krizin neyden kaynaklandığını, genel başkan yardımcımız sayın Faik Öztırak, özellikle bunu çok güzel açıkladı. Akabinde partimizin çözüm önerilerini açıkladı. Bu şekilde gerçekten karşılıklı diyaloğa dayalı, çözüm odaklı, sorun ve çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıya ev sahipliği yapan ticaret sanayi odamızın başkanına çok teşekkür ediyoruz. O organizasyona ev sahipliği yaptığı için. Ve diğer tüm diğer katılımcılara da teşekkür ediyoruz.

Ekonomi masası, neden önemli? Adıyaman’ımızda özellikle ben 24 Haziran’dan seçildikten sonra sözüm vardı. Her platformda Adıyaman'ın sesi olacağız. Adıyaman’ı gerçekten bu satılmışlıktan kurtaracağız demiştik. Çünkü hep tartışıyoruz bu ekranlarda. Çevredeki bu metropol iller tarafından kuşatılmış durumda ve kamu hizmetlerinden yeteri kadar destek alamıyoruz. Ekonomik anlamda çevre ilerde rekabet gücünü maalesef yitirmiş durumda. Biz bu kapsamda parlamento çalışmalarımızı yapıyoruz. Yerel sorunları sürekli gündeme taşıyoruz. TBMM çatısı altında, bu Adıyaman’ın sorunlarına çözüp için olarak koşturuyoruz, mücadele ediyoruz. İlgili bakanlıklar izninde her türlü girişini yapıyoruz. Bunun yanında işte bu tür organizasyonları yaparak da Adıyaman’ımızın sesini duyurmaya çalışıyoruz. Bir önceki hafta kadın kolları başkanını ağırlamıştık. Ekonomi masamızı ağırladık.

"Genel başkanı Adıyaman'da ağırlayacağız"

"Önümüzdeki süreçte de inşallah genel başkanımızı Adıyaman’da ağırlayacağız" şeklinde müjde veren Tutdere, "Adıyaman’da bu tür toplantıların gerçekleşmiş olması, ilimiz adına gerçekten çok gurur verici. Özellikle her cuma günü parti genel başkanımız sayın Faik Öztırak yapmış olduğu genel değerlendirmeyi içeren, genel basın açıklamasını da CHP Genel Başkanlığı'nda gerçekleştirmiş olması ve Adıyaman’ımızın da bütün Türkiye’de gündem olmasına sebebiyet verdi. Bizim için güzel bir şeydi. Anlamlı bir toplantıydı ve bu toplantıdan Adıyaman karlı çıktı diyebiliriz. İlimizin hem tanıtımına katkısı oldu hem de ilimizin sorunlarının bir masa etrafında tartışmasına vesile oldu. Bu toplantıya iştirak eden, bütün ekonomi masası üyelerine de ben Adıyamanlılar adına çok teşekkür ediyorum."

"Adıyaman'ın feryadı Ankara'ya duyuruldu"

"Esnafın, çiftçinin, köylünün, mağdur olan gençlerinin sesini, iktidara duyurmak için ekonomi masasını biz buraya getirdik"

Milletvekili Tutdere, ekonomi masasının Adıyaman'a sağladığı faydasını sorgulayanlara yönelik şu açıklamada bulundu:

"Belki siz muhalefetsiniz. Efendim Adıyaman'da ekonomi masası yaptınız da kime ne faydası oldu? Şu faydası oldu. Biz aylardan beri esnafın bu mağduriyetini gündeme getirmeseydik, inanın devlet bu kira yardımını yapmayacaktı. Biraz önce açıkladığım rakamları da yapmayacaktı. Muhalefetin grup toplantılarında, mecliste sahada sürekli bunu takip etmesini esnafın feryadına, kulak kabartması ve bunu Türkiye gündemine taşımasıyla, iktidar harekete geçiyor.

İşte bizde bu noktada Adıyamanlının sesini Türkiye Büyük Millet Meclisine ve iktidara duyurmak için, ekonomi masasını buraya getirdik. Ekonomi masası bu gerekçeyle Adıyaman'daydı. Kör kuyu diye tabir ettiğimiz, çığlığını bir türlü iktidarın duymadığı, Adıyamanlı esnafın, çiftçinin, köylünün, mağdur olan gençlerinin sesini, iktidara duyurmak için ekonomi masasını biz buraya getirdik.

İlimizde böyle bir toplantı gerçekleştirdik. Ve bu toplantı aracılığıyla ulusal basın Adıyaman'ı verdi. Bu sorun Ankara'ya duyuruldu. Adıyaman'ın feryadı Ankara'ya duyuruldu.

Ekonomi masasının akabinde esnaf gezisi yaptıklarını dile getiren Tutdere, "Bütün milletvekillerimizin salon toplantısından sonra, Kahta, Besni ve Gölbaşı gruplara ayırarak gönderdik. Sahaya ve oradaki örgütlerimizle beraber, oranın oda temsilcilerini onları ziyaret ettiler. Esnafı ziyaret ettiler. Onların dertlerini dinlediler ve not ettiler. Şimdi biz bu şaha çalışmasını raporlaştıracağız. Hükümete ilgili bakanlıklara ve iktidara bunları sunacağız. Genel başkanımıza sunacağız. Genel başkanımız bunları sunacak ve Adıyamanlının da şu mağduriyetini yönetenler görecek ve görmelerine vesile olacağız ve iktidarı Adıyamanlının sorununu çözmeye zorlayacağız. Zaten bizim görevimiz bu."ifadelerini kullandı.

"Esnaf akşam sattığını sabah yerine koyamıyor"

Tutdere, esnaf ziyaretlerine ilişkin şunları aktardı:

"Kime dokunduysak Adıyaman'da hangi dükkana girdiysek, gerçekten bütün esnafımızın sitem ettiği konu, özellikle zamlar. Her şeye zam gelmiş. Esnaf akşam sattığını, sabah yerine koyamıyor. A dan Z ye her şeye zam gelmiş, iğneden ipliğe her şeye zam gelmiş. Ve Adıyamanlı esnaf siftah yapamadan dükkan kapatıyor. İnanın ki onların bu feryadını duydukça içim kan ağladı. En işlek caddesine girdik aynı şekilde. En ücra köşesine gittik, bahçeli evlere gittik,Gölbaşı Caddesi'ne gittik, belediye civarındaki esnafımıza gittik, Karapınara gittik, nereye gittiysek aynı. Herkesin en büyük şikayeti biz artık ne olacağız? Dayanacak gücümüz kalmadı acilen destek bu soruna çözüm.

Bu zor süreçte iktidarın aldığı kararlarda var. Hafta sonunu kapatacaksın. Vatandaşlarımız pandemiyle mücadele konusunda, üzerine düşeni yaptılar. Bugüne kadar da yapma arzusundalar ama vatandaşlar şunu soruyor; dükkanımı açamıyorum dükkanımı kapat diyorsun kapattım, o zaman benim elektrik faturamı kim ödeyecek?Çalışan işçinin faturasını kim ödeyecek? Lokantacı diyor lokantamı kapattım garsonun maaşını kim ödeyecek? Bu garsonun çocuklarının ihtiyaçlarını kim karşılayacak?Diyor. Haklılar. Devlet olarak siz kapat diyorsunuz ama kapatınca da bu insanların günlük doğal ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bunun içinde bir tedbir açıklamanız lazım.

Ankara'da oturuyorsun saray ve çevresinin şükür bir ihtiyaçları yok. Her şey zaten devlet kesesinden karşılanıyor. Gel de sen Adıyaman'daki esnafın halini gör. Gölbaşı Caddesinde, Sümer Meydanındaki halkın halini gör bakalım. Kapat diyorsun adam kira ödüyor, elektrik parası ödüyor, vergisi gelince hemen yakasına yapışıyorsun. Bağ-kur'unu öde."

"100'den fazla insan çalışıyor, şalterleri indirmek zorunda kalacağım "

Milletvekili Tutdere, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Vallahi de billahi de mutfakta yangın var. Çözmek zorundasınız bunu. Siz bu halktan yetki alıyorsunuz bu ülkeyi yöneteceğiz. Bu insanların işi aşı olacak diye vaatlerde bulundunuz, millet size yetki verdi, buyurun yetkinin gereğini yapın. Pandemi vardı şu vardı mazeret kabul etmez. Siz her türlü duruma hazır olmak zorundasınız, kadrolarınızla. Siz bunu yapmıyorsunuz, ondan sonra da çıkıp Türkiye'yi yapay gündemlerle, insanların zihinlerini bulandırarak meşgul ediyorsunuz. Yapmayın etmeyin yazık bu insanlara. Gelin hep beraber bu sorunu, muhalefet olsun iktidar olsun, çözmek için şu anda bir kriz var. İnsanların en temel meselesi şu anda ekonomi, diğer şeyler kimsenin umurunda değil.

 Adıyaman'ın en büyük esnaflarından bir tanesi dedi ki; bankalardaki bütün kredi limitlerim doldu, hatta 2 milyon da bastım şimdiye kadar, eğer böyle giderse. Bu gerçekten büyük bir sorun tramvaya sebep verecek. Ekonomi masası olarak da, milletvekili olarak da diyoruz ki AK Parti iktidarı, bu ülkenin kaynaklarını bu ülkenin insanlarına aktarın ve bu insanlarımızın bu mağduriyetini giderin."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha