Buluş, yaptığı yazılı açıklamasında, AK Parti iktidarına ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'a çağrıda bulunarak, Perre Antik Kenti'nin kazı çalışmalarını, sınırlarındaki taşınmazların kamulaştırılması ile panorama ve arkeoloji müzesinin akıbetini sordu.

Kültür Bakanlığı'nın Perre Antik Kenti sınırlarındaki taşınmazların kamulaştırma yapılacağını söylediğini ancak herhangi bir ödeme yapılmadığının altını çizen Buluş, açıklamasında şunları ifade etti:

"Vatandaşlarımız yıllardır hem kamu hizmeti alımında hem de insanca yaşam koşullarını oluşturup yaşamlarını sürdürme noktasında sıkıntılar yaşamaktadırlar. Burada yaşayan vatandaşlarımız sit alanı olduğu için kendi arazileri içerisinde herhangi bir yapı yapamamaktadırlar.

"Milletvekilimiz Tutdere, TBMM kürsüsünden çok defa dile getirdi"

Milletvekilimiz sayın Abdurrahman Tutdere mahallelinin iskan ve taşınma sorununu, Perre Antik Kenti'nin kazı çalışmalarını ile panorama ve arkeoloji  müzesinin akıbetini Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden çokça dile getirmiş ve bakanlığa soru önergesi vererek çözüme kavuşturulması için çaba sarf etmiş ve gündeme taşımıştır, mahalle halkı da taşınma ve istimlak sorununu ve kamu haklarını kullanma adına isyanını hem yerel basında hem de yerinde açıklamalarla dile getirmiştir.

Ak Parti adına ilin milletvekili sıfatı ile 3 yıl önce '26 bin 547 metre kare alan üzerine 14 bin 100 metre kare kapalı alana sahip olacak ve  2018 yatırım programına aldık yakında inşaatına başlayacağız ve çalışmaların 2019 yılında bitirilmesi öngörüyoruz 2018 için 8 milyon, 2019 için 42 milyon ödenek ayrılmış olup ödeneklerin serbest bırakılması ile hemen yapım işine başlanacaktır' dediniz ve bunu tüm kamuoyu ile paylaştınız. Sayın Aydın'a ve Ak Parti iktidarına soruyorum Perre Antik kazı çalışmaları ne zaman hızlanacak Örenli mahallesi istimlak sorunları ne zaman çözülecek ve panorama ve arkeoloji müzesi ne zaman yapılacak bunun için kaç müjde vereceksiniz?." 

Perre Antik Kenti'nin tarihçesi

Buluş, Komagene uygarlığının önemli kentlerinden biri olan, Perre Antik Kenti şehir merkezine çok yakın olduğunu belirterek, "Şehrimizin bir mahallesinin sınırları içerisindedir.  Ayrıca  Hierapolis (kutsal şehir) olarak anılan Perre MS. 325 yılında Nicaea (İznik)’de toplanan İncil konsiline Piskopos İoannes Perdos yönetimindeki Persidas eyaletinin bir şehri olarak katılır. MS. 433 yılında Samosata’lı (Samsatlı) Andreasın Alexander’e yazdığı mektupta Perre’de bulunan bazı önemli piskoposlardan bahsetmesi kentin dinsel açıdan da önemli bir kent olduğunu gösterir. Bütün bunlar Perre Antik Kenti'nin antik dönemde hem dinsel hem de jeopolitik öneme sahip bir kent olduğunu göstermektedir,Perre Antik Kenti sit alanı olarak kabul edilmiştir."dedi.

Çeşitli zamanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversite yetkilileri tarafından da kazı çalışmalarının yapıldığına değinen Buluş, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Halen de ara ara kazı çalışmalarına devam edilmektedir, kazı da çıkarılan eserlerin korunması ve kazıların sürdürülmesi için gerekli ödeneğin düzenli olarak sağlanması gerekmektedir ve bir an önce turizme kazandırılması ilimiz ve kültürel varlıklarımızın korunması için çok önemlidir Perre de olan Roma Çeşmesi ve kazılarda  çıkartılan mozaikler  Perre'nin  önemli eserlerindendir."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha