Mazota, gübreye ve tohuma gelen zamlardan sonra elinde parası olmayan çiftçilerin 2021 yılı içerisinde ürünlerini kaldıramayacaklarını kendilerine söylediklerini hatırlatan CHP Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Buluş, hükümetin ekonomi ve tarım politikasını eleştirdi.

"Çiftçiler tarlasına ürün ekemediği gibi faiziyle alacağı mazotu, gübreyi ve tohumu düşünüyor"

Ülkemizin bütün şehirlerinde olduğu gibi Adıyaman’da da çiftçilerin oldukça mağdur olduğunu belirten Başkan Hüseyin Buluş, şunları dile getirdi:

"18 yıldır tek başına iktidarda olan AKP hükümetinin ekonomi ve tarım politikası sonucunda çiftçiler bu yıl tarlalarına ürün eklemeyi düşünmüyor. Adıyaman’da sulu tarımı bir türlü hayata geçiremeyen AKP milletvekilleri de çiftçinin kuru tarımdan dolayı hiçbir şekilde para kazanmadığını biliyor. 2020 yılı içerisinde mazota, gübreye ve tohuma gelen zamlardan sonra çiftçiler elde edecekleri gelirlerinin masraflarını çıkaramayacağı düşüncesi içerisindeler. 1 yıllık bir emek sonrasında çiftçilerin cebinde para olmadığı gibi ekim döneminde Tarım Kredi Kooperatiflerine mahkum oluyorlar. Çünkü çiftçinin hiçbir şekilde geliri olmadığı için haliyle Tarım Kredi Kooperatiflerinden faiziyle giderlerini buradan karşılamak zorunda kalıyor. Geçmişte borcunu ödeyemediği için sicili işlenmiş olan çiftçilerde hiçbir şekilde faizle bile bir şey alamıyorlar."

"Bu sorunu üst mercilere kadar taşıyacağız"

Buluş, çiftinin içinde bulunduğu bu durumun hem ailelerine hem de ilin ekonomisine doğrudan etki ettiğini vurgulayarak,"Bir çiftçi bir yıllık emeğinden sonra şehir merkezindeki esnaflardan alışveriş yapacakken, bugün ise nasıl geçineceğini düşünüyor. Çiftçinin kazançlı olduğu dönemlerde hem esnaf kazanacak hem de ilin ekonomisine katkı sağlanacaktır. Yıllar önce tekelin kapanmadığı dönemde tütün yapan çiftçiler almış oldukları paralarla çocuklarına ev, araba alıyorlardı. Bir yıllık bir gelirle çocuklarını evlendiriyorlardı. Şimdilerde ise çiftçilerimiz özel firmalara ürünlerini satmak zorunda kalıyorlar. Adıyaman’da bize gelen şikayetlerden biri de tütün alımı yapan özel firmaların tütün için kilogram başına 19 TL belirlemelerine rağmen 12 TL vereceklerini söylemeleridir. Böylesine bir haksızlığa karşı çıkarak firma yetkililerine uyarıda bulunuyoruz. Çiftçilerimizle yapmış olduğunuz protokole uyarak, tütün kilogram fiyatını 19 TL’den alın. Aksi taktirde bu sorunu üst mercilere kadar taşıyacağız."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha